четвртак, 25. мај 2023.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (51)

Za 12. Memorijal „Đuro Knežević“ stiglo je 118 anagrama od 52 autora. Podsećam da je tema: DUŠAN VASILJEV – ČOVEK PEVA POSLE RATA. Trenutno smo u najdelikatnijoj fazi – provera, sortiranje i šifrovanje anagrama, te odabir onih koji će biti u konkurenciji za žiriranje.

U ovoj fazi „glavu lomimo“ tzv. „korenovanjem“, a problematični pojmovi su DUŠAN i PEVA. Sada treba odlučiti šta raditi sa nekim (solidnim i dobrim anagramima) u kojima ima očiglednog ili manje očiglednog korenja.

Stoga, evo teme za razgovor za kafu. Očekujem da razmenimo mišljenje o tome koliko strogi treba da budemo kada u anagramu postoje npr: DUŠA, ODUŠEVLJEN, ili PESNIK, PESNIŠTVO, PESNIČKI, SPEV. Koliko strog treba biti? Naravno, kada je anagram loš, on je loš i sa “dušom” i bez “duše” pa lako propada kroz rešeto. Problem nam predstavljaju dobro ispremetane rečenice koje imaju “mali” faul. Šta biste vi od navedenih (i sličnih) pojmova pustili da prođe?

 Očekujem više komentara. Bolje je da sada malo prodivanimo nego da se “hvatamo za guše” kada prođe žiriranje.

Izvolite!

23 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Kad već komentarišem tamo, mogu i ovamo:)

Moj anagram svakako treba eliminisati, jer ima dva faula.

Za mene su to dve krajnosti, držati se strogo, rigidno pravila ili može se skoro pa sve. I kod rebusa i kod anagrama, sam za to da se nađe prava mera, ali bojim se da se nećemo složiti ni oko te ˝prave mere˝.

Konkretno, za mene je prihvatljivo PEVA i PESNIK, a nije DUŠA i DUŠAN.

Zdenko је рекао...

Navedeni primjeri su očiti korjeni i ne spadaju baš u "male" faule. Korištenjem tih riječi mogu se, naravno, sastaviti puno efektniji anagrami. Da se radi o nekom dječjem natječaju, moglo bi se malo progledati kroz prste, da djeca ne izgube volju. Međutim, ovdje se radi o međunarodnom takmičenju vrsnih i iskusnih anagramista i ne vidim razloga da se nekome priznaje očiti faul.

M. Милићевић је рекао...

Не слажем се са Зденком у вези глагола певати и именице песник! Друга је ствар са Душаном и душом.

Slavko Bovan је рекао...

Razgovor je krenuo u dobrom pravcu.

Slavko Bovan је рекао...

ODUŠEVLJEN?

M. Милићевић је рекао...

Сасвим у реду!

Zdenko је рекао...

Etimologija riječi pjesnik je ista kao i kod riječi pjesma, a etimologija riječi pjesma je je ista kao i kod riječi pjevati.
(Hrvatski jezični portal)

Kod riječi oduševljen korijen je još očitiji. Ime Dušan potječe od riječi duša ili duh (https://www.znacenje-imena.com/dusan), a u riječi oduševljen duša je direktan korijen. (HJP)

M. Милићевић је рекао...

Душан не смије бити одушевљен! Смијешно.

Slavko Bovan је рекао...

Radi doprinosa diskusiji da kažem da Milošev odličan anagram nema ni jednu jedinu riječ koju sam pomenuo u tekstu. Dakle, on piše principijelno.

Zdenko je imao jednu od pomenutih riječi u anagramu koji je izbacio iz konkurencije. Dakle, i on piše principijelno.

Zdenko је рекао...

Tko mu brani? I Miloš može biti mio ili mili.:) (https://www.znacenje-imena.com/milos), ali to ne znači da te riječi nemaju isti korijen.

Slavko Bovan је рекао...

Uopšte nije sporno da je sve ovo korijen "ko vrata". Pitanje je samo koliko treba biti strog.

M. Милићевић је рекао...

Ма разумијемо де добро Зденко! Хтио сам да се критички осврнем на ригидне "корјенологе" и њихове ставове који одбацују сваку могућност пјесничке слободе и либералнијег приступа енигматском стваралаштву!

Zdenko је рекао...

Koliko se sjećam, u zadnjem Kvizoraminom natječaju sugerirano je žiriju da priznaju neke riječi istog korijena. Međutim, to su bili korijeni u "petom koljenu", riječi kod kojih se na prvi pogled niti ne naslućuje isti korijen. Ali riječi s korijenom u "prvom koljenu" ipak se ne bi trebale priznavati.

M. Милићевић је рекао...

Још само да се усагласимо око степена кољена.

Dejan Minić је рекао...

Nekako mi se čini da ako se svi ne složimo za fleksibilniji pristup, onda treba da se strogo držimo pravila. Inače, biće kod Slavka - ˝što mi je ovo trebalo˝:)

Zdenkov pristup svakako ima opravdanja kada su u pitanju takmičenja, a da pesnička sloboda ostane za obične radove po blogovima i časopisima.

Zdenko је рекао...

Organizator bi prilikom raspisivanja natjecanja trebao definirati kriterije po kojima će se ocjenjivati i te kriterije onda dostaviti članovima žirija. Time bi olakšao posao natjecateljima, a i žiriju. Nemam ništa protiv fleksibilnijeg pristupa, ali bi to trebalo definirati prije početka samog natjecanja.

Mandrak је рекао...

Pevanje i pesnik su se vremenom semantički razišli, a koren je isti, tu dileme nema.
Ne pada mi na pamet neki drugi primer, ali to je kao glazbanje i glasnik u hrvatskom.

Анониман је рекао...

I ja sam imao par dobrih anagrama ali ih nisam poslao upravo iz razloga što su sebi imali ODUŠEVLJAVA, DUŠA... i slično

Stipan

Анониман је рекао...

Апсолутно се слажем са свим што је Зденко написао.

Пропозиције и степен слободе треба утемељити приликом објаве конкурса.
Иначе, не би ми било први пут ако извисим што се неких уврежених обичаја и подразумевајућих правила држим "као пијан плота".

Софија Нецин

Nedjeljko Nedić је рекао...

Premetaljke s istim korijenom ne bih diskvalificirao, ali bih ih stavio na začelje.

zarptica.53 је рекао...

Песништво Душана Васиљева упознао сам пре више од педесет година, као гимназијалац. Осећај првог читања остао је до данас. ОПЕЧЕ ДУШЕ КРВАВ ОПИС НЕВАЉАЛСТАВА! Тако ћу се осећати после сваког рата! Задовољан што сам сачекао моментум да на овај начин искажем своје емоције, послах га Славку као подршку, ван конкуренције! Поздрав из Лижњана крај Медулина.

Анониман је рекао...

Ja mislim da treba poštovati pravila i da anagrame gde su upotrebljeni istokorenski pojmovi ne treba priznavati kao ispravne. Razume se, ovo se odnosi na anagrame koji se šalju na ozbiljan konkurs (a ovaj bi to trebao da bude!), a ne i za svakodnevnu saradnju kada bi to, u razumnoj meri (i uz naznaku) dozvolio.

Od navedenih reči čini mi se da PESNIK, PESNIŠTVO, PESNIČKI nemaju isti koren jer mi PEVANJE asocira na muziku i pevače, a ne na pesnike. Mladen je ovo stručno već objasnio.

Dinko

Zdenko је рекао...

Dinko, pjevanje možda asocira na muziku, ali pjesnik Vasiljev sigurno nije pjevao, već pisao pjesme. To je i jedno od značenja glagola pjevati

PJEVATI (HJP)

1. a. izvoditi ljudskim glasom niz melodičnih tonova [pjevati bas] b. izvoditi različite uhu ugodne zvukove (o pticama) c. proizvoditi niz jednoličnih zvukova, šumova [priroda pjeva]
2. slaviti, veličati
3. sastavljati, pisati pjesme
4. žarg. govoriti besmislice [ne pjevaj]
5. razg. imati visoku cijenu, biti skup [cipele lijepe, ali pjevaju]