субота, 22. децембар 2012.

REČ PO RIJEČ (3)





NDŽAMENA
Ndžamena je glavni grad njegov najveći grad ČADA sa 721.000 stanovnika Nalazi se na reci ŠARI  prekoputa kamerunskog grada Kuseri sa kojim je povezan mostom. Ndžamenu je osnovao kao Fort Lami francuski komandat Emil Žontij 1900. godine i dao mu je ime u čast Amadea Fransua Lamija francuskog oficira koji je poginuo nekoliko dana raniji u bici kod Kuserija. Predsednik Fransua Tombalbe gradu je promenio ime u Ndžamena, po imenu obližnjeg arapskog sela.

ČAD
Čad je velika afrička država (21. po površini u svetu) bez izlaza na more. Zemlja ima četiri klimatske zone – velika suva polja u centralnom delu zemlje, pustinja na severu, suva planinska oblast na severositoku i tropske nizije na jugu. Jezero Čad nalazi se na zapadu zemlje.U Čadu živi preko 200 etničkih grupa, a pored francuskog i arapskog jezika govori se preko 100 plemenskih jezika.

ŠARI (CHARI)
Šari je glavna pritoka jezera Čad, duga oko je 1400 kilometara. Reka izvire u Centralnoafričkoj Republici i teče na sever preko granice sa Čadom. Nakon prolaska kroz Ndžamenu, predstavlja granicu sa Čada sa Kamerunom.


5 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Rečima kao što su: NDŽAMENA, TBILISI, NKRUMAH... nekada su bili opsednuti YU enigmatičari. I ja sam sam te reči umetao u svoja "remek-dela". Poodavno sam sastavio jedan magični kvadrat 7x7, poslao ga nekom enigmatskom listu koji je, verovatno prestao izlaziti jer ovaj rad nikada nije objavljen. Dakle, premijera:

А Н Т О Н И М
Н Џ А М Е Н А
Т А Л И Б А Н
О М И Л И Т И
Н Е Б И Т Н О
И Н А Т Н И К
М А Н И О К А

Da mi ono "Dž" ne rasturi izgled kvadrata koristio sam ćirilicu.

Slavko, šteta što nisi napisao i par reči o stanovnicima Ndžamene i Čada. I to su zgodne reči: ČAĐANIN, ČAĐANKA, ČAĐANČE, NDŽAMENAC, NDŽAMENKA, NDŽAMENČAD (deca)...

I na tu temu jedan kvadrat koji nisam ni poslao nakon sastavljanja (manje poznate reči):

Ч А Ђ А Н К А
А Г А Т И Р С
Ђ А В О Л А К
А Т О М С К А
Н И Л С:Б О Р
К Р А К О В И
А С К А Р И С

Agatirs - pripadnik antičkog naroda tračkog porekla
askaris - red parazitskih končastih crva.

Slavko Bovan је рекао...

Miroslav napisa:
Slavko, šteta što nisi napisao i par reči o stanovnicima Ndžamene i Čada. I to su zgodne reči: ČAĐANIN, ČAĐANKA, ČAĐANČE, NDŽAMENAC, NDŽAMENKA, NDŽAMENČAD (deca)..

Odgovor:
Za to i služe ovi komentari (pohvala za ovaj tvoj doprinos!). Samo dam "reč..-" i čekam "po riječ" ili "po reč".

Slavko Bovan је рекао...

Za sada rubrika opravdava svoje postojanje i tempo objavljivanja.

Анониман је рекао...

Miroslave, u wezi ovog drugog kvadrata, vidim da su samo nepoznate dve reči AGATIRS i ASKARIS, međutim kada se daju slogovi i one su rešive, što znači da si rad trebao (nekome) poslati.
Sreten
P.S. Ovo je moj prvi komentar na Slavkovom blogu, kome čestitam i želim dug život (i njemu i blogu)

Miroslav Cvetković је рекао...

Mislim da sastaviti kvadrat 7x7 nije neki veliki problem, pa još ako ima dve manje poznate reči nije mu mesto u "normalnim" (običnim) enigmatskim listovima. Ako su reči "čupave" može se objaviti na nekom "specijalizovanom" mestu - bilten, sajt, blog...