петак, 1. фебруар 2013.

REČ PO RIJEČ (41)

SUNDSKI OBLAČASTI LEOPARD
Sundski oblačasti leopard najveća je mačka Bornea. Izgledom liči na oblačastog leopard te je smatran njegovom podvrstom do 2006. godine. Teži 12-25 kg. a  dužina tela im iznosi oko 80-100 cm, dok je rep gotovo iste dužine kao i telo. Ženke su manje od mužjaka. Telo sundskog oblačastog leoparda je žućkasto-smeđe boje s nepravilnim crnim krugovima - "oblacima" - koji na vratu prelaze u crte. Brojno stanje vrste je oko 1500-3200 jedinki na području Sabaha (malezijski deo severnog Bornea) te nepoznat, ali zasigurno manji, broj jedinki na ostatku Bornea i na Sumatri. Iako je sundski oblačasti leopard zakonom zaštićen, brojnost ukupne populacije pada te je vrsta proglasio "osetljivom".


 

OBLAČASTI LEOPARD
Oblačasti a često i oblačni leopard (Neofelis nebulosa) je jedna od dve vrste u rodu Neofelis iz porodice velikih mačaka. Stanište je Jugoistočna Azija. Oblačni leopard je u ranijim razdobljima bio jako izlovljavan zbog svog vrlo lepog krzna.
Sumatranska i borneoška populacija oblačastog leoparda 2006. godine proglašena je zasebnom vrstom - Sundski oblačasti leopard (Neofelis diardi).

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ne javlja se Sreten, da pohvali moj izbor današnje reči :)

Анониман је рекао...

Ne brini Slavko, pratim ja i beležim reči, što se kaže zlu ne trebalo, bojim se da te puno ne hvalim, pa da ne bude znaš već šta. Inače, za navedene leoparde prvi put čujem, i ako s jednim od njih sastavim belinu 8x8, deo zasluge pripašće i tebi. Poenta je da upoznajemo nove (ili stare) vrste životinja, ptica,... i to u određenim dozama, svaki dan pomalo, kako bi tako i napredovali u svakom pogledu.
Lozničanin