субота, 14. децембар 2013.

REČ PO RIJEČ (347)



LJUBA MOLJAC
Miodrag Andrić - Ljuba Moljac (Kragujevac, 1943 — Zagreb, 1989) je bio srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Pomalo je koristio način glume kao Baster Kiton tj. ni u najsmešnijim situacijama on se nije smejao. Godine 2004, po njegovom scenariju, je snimljen film „Pljačka Trećeg rajha“. Bio je stalni član i prvak pozorišta „Atelje 212“ iz Beograda.

1 коментар:

Miroslav Cvetković је рекао...

Miodrag Andrić je, koliko se sećam, bio na turneji sa predstavom "Tri nosketara". Pored njega "glumili" su Jova Radovanović i Milovan Ilić Minimaks. Na predstavi u Glini, na pozornici, doživeo je moždani udar, a kasnije je umro u Zagrebu.

Sećam se 2003. godine kad je sniman film Zdravka Šotre "Pljačka Trećeg rajha": filmska ekipa je bila smeštena u hotelu "Ambasador" u centru Niša i često se dešavalo da prolazeći naletite na nemačke vojnike i oficire, pripadnike narodne milicije FNRJ, doterane glumce: Dragana Nikolića, Nikolu Đurička, Katarinu Žutić, Isidoru Minić, Mandu... Naime, čak četiri od desetak lokacije na kojima se snimalo su od hotela udaljene od 100 do 200 metara: zgrada Moravske banovine (danas Univerzitet), Gradska kuća, hotel "Park" (odavno ne radi, ali ima parking - tu su Nedići parkirali automobil kad su letos svratili u Niš na putu za Vranje) i glavna pošta. U zgradi glavne pošte je snimljena pljačka u "Dojče banci"). Koncentracioni logor "Crveni krst" i neke druge lokacije su malo dalje pa su šminkeri, kostimeri i ostali imali "rad na terenu".
Još jedna lokacija je bila veoma značajna: Nikola Đuričko je sate i sate provodio u igraonici IPS u kojoj je igrao "Counter-Strike" kad je mogao. Često je neko iz ekipe dolazio da ga pokupi i odvede na snimanje jer je baš preterivao. Srećom, ova igraonica je na tri minuta od centra (na pola puta od moje kuće do centra Niša), pa su ga brzo vraćali na snimanje.