субота, 21. децембар 2013.

STOTI ROĐENDAN

Danas stoti rođendan slavi ukrštenica.
Prvu ukrštenicu sastavio Britanac Artur Vin koju je objavio 21. decembra 1913. u zabavnom dodatku njujorškog nedeljnika Vorld. Za kratko vreme ova enigmatska inovacija postala je veoma popularna i tokom ranih dvadesetih godina 20. veka su i drugi izdavači novina počeli da je štampaju u svojim izdanjima. Tokom vremena ona je poprimila svoju prepoznatljivu formu - sa crnim poljima kojih nije bilo u ukrštenici Artura Vina. Nakon uspeha u Americi, preneta je i u Evropu, pa je tako u Engleskoj prva ukrštenica objavljena 1922, dok je 1925. u Parizu počeo da izlazi prvi specijalizovani list sa ukrštenim rečima.

SVIM LJUBITELJIMA ENIGMATIKE 
ČESTITAM OVAJ JUBILEJ!

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Da li ovaj jubilej još negdje nekako obilježava, ili sam opet mimo svijeta?
:)

Анониман је рекао...

U emisiji ''TV kalendar'' Hrvatska televizija donijela veći prilog posvećen 100 godina križaljke.


stjena

Miroslav Cvetković је рекао...

Slučajno nađoh ovaj tekst - nije baš vezan za 100 godina ukrštenih reči, ali je vezan za stanje u našoj enigmatici, a ne sećam se da sam ga već negde pročitao TEKST

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave, nešto nije u redu sa ovim linkom - TEKST!

Miroslav Cvetković је рекао...

http://www.naslovi.net/2012-10-03/biznis-finansije/zanemarena-enigmatika-ubi-me-losa-rec/3920758

Slavko Bovan је рекао...

Vidim da je jubilej obilježen i na sajtu ESS-a.

Slavko Bovan је рекао...

Kako što nekoliko puta rekoh, ako mi nećemo držati do sebe, neće niko drugi. Sa vrlo samo malo napora, laganim naporom možemo postići dosta.

Npr. Poslao sam poruku Radio Kikindi povodom stogodišnjice ukrštenice, i ubrzo (za 5-6 minuta) svi enigmati dobiše čestitku povodom jubileja preko talasa ovog radija. Jeste lokalni radio, ali "kamen po kamen palača"...

Kontrolor је рекао...

Nisi mimo sveta. Protekla 3 dana sam bio baš baš u frci, i ne stigoh da prokomentarišem: Povodom stote godišnjice ukrštenih reči, organizovana je 15-odnevna žurka OVDE. Ko je hteo, bilo je vremena.