среда, 14. септембар 2016.

REČ PO RIJEČ (1334)

LJUDSKI RESURSI
Ljudski resursi je pojam čije se osnovno značenje u ekonomiji i političkoj ekonomiji odnosi na radnu snagu, jedan od tri faktora proizvodnje. U korporacijama i biznisu, pojam se odnosi na pojedince u okviru firme i njihove rezultate i sposobnosti, kao i na deo organizacije koji se bavi zapošljavanjem, otpuštanjem, treningom i drugim poslovima vezanim za osoblje.
Izvor: Vikipedija

7 коментара:

Sneška је рекао...

RULJI SRESKI SUD

Анониман је рекао...

Nije uobičajeno komentarisati riječi i sintagme koje se nađu, u ovom slučaju, u rubrici "Reč po riječ" iz prostog razloga što počivaju na "neupitnim izvorima".Ali, s obzirom na to da je u pitanju vrlo uvredljiva sintagma za ljudsku vrstu, na koju sam se uvijek ježio,napravio sam izuzetak, a evo i zašto;
Svrstavanje čovjeka u resurse, izjednačavanje sa naftom, ugljem, vodom, drvetom i svom živom i neživom prirodom, posljedica je stavljanja u prvi plan materijalne dobiti, koja se danas većim dijelom ostvaruje eksploatisanjem čovjeka, mnogo više nego navedenih i nenavedenih prirodnih bogastava, pardon, resursa. Uostalom, zar kapital ne ide tamo gdje je jeftina radna snaga, a ne prirodna bogatstva.
Na kraju krajeva, čovjek je i jedini "resurs" sa neograničenim količinama i vremenom eksploatacije. No,oni koji misle kao u definiciji imaju pokriće u starijim "definicijama", iz kojih proizilazi, valjda: kad je čovjek dopustio sebi da bude "stado", zašto bi mu smetalo da bude i "resurs".
I na kraju, evo i zastarjele definicije:
RESURS - m (obično mn.) fr. sredstva, zalihe; izvori prihoda. (Matica)
Novo Zekić

Sneška је рекао...

U jednom svom delu, pisac Štefan Cvajg je koristio izraz "ljudski materijal", čini mi se s ironijom.

Zdenko је рекао...

topovsko meso ...

Zdenko је рекао...

DRSKI SIŠE RULJU (-ˇ)

Sneška је рекао...

SEKIRU SULJI, SRD(zao duh)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Novo, posve si u pravu. Ne pada mi na pamet ljude tako zvati. U budućemu rječniku trinaestica natuknicu LJUDSKI RESURSI opisah ovako: ekonomski termin za radnu snagu!