субота, 24. септембар 2016.

EDL REBUS (8)

Enigmatski Dani ludaje 2016 (8. mesto)

11 коментара:

Бранислав Никић је рекао...

KAJA KUPI KAPU (kajak u pik-apu). Ovaj mi se posebno svideo zbog odlične postavke, a ilustracija je takva kao da je slikano negde na nekom parkingu.

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Milan S. је рекао...

Meni je jedina primedba na ovaj rebus bila što je Ivan Andonov nedavno imao rebus ANTIKVAR KUPI KAPU (antikvark u pikapu), pa mi je ovo delovalo kao slabija verzija istog. Ali, sam za sebe je prilično dobar.

Luka је рекао...

Meni je ovaj, zbog jednostavnosti, u Dejanovom stilu, realnosti situacije i "pitkog" rješenja bio jedan od favorita.

Радоја Рацановић је рекао...


Blogogazda je očigledno nešto “čačkao” na blogu pa se desilo da su EDL REBUSI (2-5) stariji post od posta sa objavom rezultata konkursa (slobodno provjerite). Tako se desilo da sam tek sinoć sasvim slučajno nabasao na tu objavu i Perin komentar, na koji mi se čini najprikladnijim osvrnuti upravo ovdje. Pero je jedan od rijetkih članova svakog žirija koji, na ovaj ili onaj način, uvijek obrazloži svoje odluke, što je za svaku pohvalu i respekt.

Slično ovdje objavljenom rebusu, Pero je i za moj rad ustvrdio da je osnovna ideja već viđena. Naveo je i vlastiti rebus s tom idejom: PREDRAG BIJAŠE MLADIĆ. Iako antologijski (po meni ide rame uz rame sa čuvenim anagramom: DANAS PJEVA TENOR), taj mi je rebus bio potpuno nepoznat. Kao uostalom i ogromna većina drugih sličnih (čitaj: uspjelih) radova. Naravno, mogao sam pretpostaviti da je slična ideja već iskorištena; sada kada razmišljam o tome, vidim da bi bila mala vjerovatnoća da nije, ali u trenutku sastavljanja i slanja ta mi mogućnost uopšte nije pala na pamet. Tim više što su mi ova dva među prvih 10 rangiranih rebusa bili rezervna varijanta; pored njih imao sam još jedan prvosastavljeni i prvodostavljeni, dakle osnovni, rebus koga nema nigdje. Toliko o ličnim procjenama.

Dejan Minić је рекао...

Lično mislim da je nemoguće utvrditi na bilo kom takmičenju koji je rebus najbolji iz mnogo razloga (različiti kriterijumi, ukusi, (ne)poznavanje tematike, (ne)poznavanje već objavljenih ideja...), ali to nije razlog da se ne održavaju takmičenja.

Neki član žirija će jedan rebus manje vrednovati ili neće uopšte, jer zna da se neki deo rebusa već ponovio, a drugi će više vrednovati jer ne zna da je i kod njega bilo ponavljanja.

Kod rebusa koji su zauzeli prva tri mesta je bilo dosta ponavljanja:

1. DO CENTRA - DOCENT RADE, bar nekoliko puta bilo kod slovnih rebusa
2. KRILA - SAKRILA, LOPTICE - PTICE, bilo stotinu puta
3. PRED RAGBISTOM - PREDRAG BI STOM, OSAM - SAM (Bane je imao PREDRAG BI STOMAKLIJE, pored onog sličnog Perinog)

Ipak, to su neke nove kombinacije (nema potpunog ponavljanja) i svakako ih treba uzeti u obzir, bez obzira što ćemo ih manje vrednovati. Uzgred, prva dva mi se dopadaju, treći ne.

Rebus na 4. mestu ima potpuno sveže pojmove/radnju i u postavci i u rešenju (što je jako teško naći), ali tu se otišlo u drugom pravcu jer su pojmovi manje poznati i pomalo sve nategnuto deluje (pozdrav Svetlana!). Ja sam prilikom grubog sortiranja tražio od Slavka malo objašnjenje za taj rebus.

I još nešto, mislim da članovi žirija ne treba da obrazlažu svoje odluke, da se nešto pravdaju ili polažu račune bilo kome. To je težak i nezahvalan posao (i pored svega mislim da su ga dobro uradili), i hvala im na tome.

Радоја Рацановић је рекао...


Ne slažem se, Dejane, sa stavom da članovi žirija ne treba da obrazlažu svoje odluke iz jednostavnog razloga što je suprotno (davanje obrazloženja) praksa kod svakog ozbiljnog ocjenjivanja i suđenja, uključujući degustaciju hrane i pića. Govorim generalno, ne mislim da do sada objavljena žiriranja za ovo takmičenje nisu dobro ili u najmanju ruku nisu mnogo ozbiljnije odrađena nego prošle godine. Međutim, mislim da se samo u ovim našim enigmatskim žiriranjima može desiti da pobjedniči rad od pojedinih ocjenjivača ne dobije nijedan bod od mogućih 10, a tih 10 ode radu koji od većine drugih sudija ne dobije ni bod, upravo zbog toga što članovi “eminentnih, kompetentnih i renomiranih” žirija ne osjećaju obavezu da takmičarima daju bilo kakvo obrazloženje svoje odluke.

Анониман је рекао...

Evo mene opet i ne samo zbog Radoje.
Dužan sam jedan odgovor od prije. Da se nebi posumnjalo na nekakav elitizam iz riječkog Feniksa molim sve da pogledaju kako je prošlo prvo eliminacijsko glasovanje. Tamo sam ja kao urednik Feniksa dao ocjenu 3 ili više za preko 30 rebusa s ovog natjecanja. A to je ocjena koja zadovoljava objavljivanje u Feniksu. Za one koji ne znaju Feniks u svakom broju ima sedam rebusa, a nekad za vrijeme rubrike Antologija rebusa imao ih je i deset. U ovih nepunih 22 godine postojanja objavili smo ih negdje oko 6000 od mnogo, mnogo autora... Ali da se vratim ovom rebusu, pa da možemo ići dalje.
KAJAK U PIKAPU
Dva boda od mene ovaj je rebus zaradio jer ima ono što već rekoše Luka i Bane jako čistu i postavku i rješenje. Kao takav on je i poslastica za nezahtjevne rješavače i primamljiv urednicima za objavljivanje. Više od dva boda nisam mu dao jer je ovo ipak bio dvomjesečni natječaj pa je i KAJAK kao i neki drugi sportski rekviziti kod mene prošao loše. Čedomir Jelić je kod nas objavio KAJAK U PARIZU (Kaja kupa Rizu), ja sam "prije sto godina" u serijalu s kanuima imao KAJA KUKA JAKO (kajak U, kajak O) i KANU SUZA KANU (kanu S uz A kanu). Kad smo kod čamaca možda je trebalo uzeti neki zahtjevniji, kao npr. ČETVERAC (sa ili bez kormilara). Pozdrav, Pero

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, nisma ništa naknadno čačkao. EDL 2-5 i treba da bude stariji post od objave rezultata. Išao je zajedno sa objavom rezultata, ali je ta objava poremetila raspored objava na prvoj strani pa sam ubavio BZK da izravnam. U međuvremenu post BZK je prebačen naprijed.

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče konkretnog kajakaško-pikapovskog rebusa, mislim da je ovo jedan sasvim dobar rebus.

Радоја Рацановић је рекао...


Ne, Slavko, logično je da najstariji post vezan za ovo takmičenje bude onaj sa prvonagrađenim rebusom, tj. onaj u kome su objavljeni rezultati takmičenja, i da su svi ostali noviji. Jasno je da se ova situacija desila zbog, kako si objasnio, izravnavanja stranica. To naravno ništa nije bitno, a isto sam pomenuo zbog toga što nisam listao objave starije od one sa rezultatima, a bilo mi čudno da se ispred njega objavljuju radovi koji su osvojili 6 i 7. mjesto. Kad sam slučajno naletio na tu objavu nakon 2 dana, ocijenio sam da je vrijeme za komentarisanje iscurilo pa sam čekao prvu odgovarajuću priliku.