субота, 30. септембар 2017.

BOŽIVRAN - KVADRAT (3)


4 коментара:

IlijaO је рекао...

Pohvale autoru na umješnosti, i ovim komentarom ne želim umanjiti vrijednost uratka( valjda mi moj imenjak neće spočitnuti da svemu nađem zamjerku?)!
Svjestan da je ovo zahtjevan lik i da samo majstori mogu da se uhvate u koštac za sastavljanje, ( Eh, Antune C.), razumijem autore da posežu za Internetom!
Jer, ovo normalan rješavač ne može znati riješiti unatoč danim slogovima, i mislim da odmah izgubi volju.
Ali, mišljenja sam, da je zbog želje za savršenstvom ( ili pobjedom ?) odlazi u krajnost, pa se "vs a vis" toga, pomalo gubi prisutnost, hm, normalnih, općepoznatih, riječi!
Dovoljno je pogledati opise za ovaj lik ( a bogumi i za one prethodne) - e, to je ono na što želim skrenuti pažnju ( dignuti prašinu)!

Анониман је рекао...

boživran,omrzjeti,žrtvenik,izvršenja,vješalac,rene lina,atinjanin,nikacana

Радоја Рацановић је рекао...


Eh, trebalo je pokušati sastaviti ovaj rad pa da se zaključi o koliko teškom zadatku se radi. Ja sam na sastavljanje 2 ovakva lika (drugi zbog toga što nisam bio zadovoljan prvim) uložio mnogo truda i potrošio mnogo vremena, i na kraju sam bio toliko nezadovoljan da sam dan-dva prije isteka roka za slanje Luki poslao samo radove iz prve 3 discipline, tj. bez magičnih kvadrata. U pet do dvanaest odlučio sam da pošaljem i njih. Da nisam, kada sam dobio ostale radove na žiriranje, bio bih veoma razočaran i ljut na samog sebe zbog toga što je ogromna većina bila podjednako loša ili lošija od mojih. Izdvajalo se svega 3-4 rada, koji možda i nisu bili toliko kvalitetni, ali su u poređenju sa ostalim mnogo odskakali. Njih sam stavio na vrh, a ostatak tabele sam popunio po principu „ovaj je manje loš“.

Po mome sudu, ovaj Borisov rad je bio najbliži idealu o kome piše Ilija i njega sam stavio na 1. mjesto. Ovaj rad sadrži 6 opštepoznatih i u enigmatskom smislu veoma lijepih pojmova, a i ostala 2 bi se možda mogla pronaći u nekom rječniku osmica pasioniranih sastavljača magičnih likova, tj. prije pojave interneta. Bojim se da su pojedini ocjenjivači lošije rangirali ovaj rad zbog nehrvatskog pojma Atinjanin i da ga je upravo ta riječ koštala pobjede. Što se mene tiče, svka čast Borisu na odličnom uratku!

Luka је рекао...

Anonimac je dao točno rješenje kvadrata!