понедељак, 25. септембар 2017.

EDL - UKRŠTENICE

U konkurenciji je bilo 46 ukrštenica, a do finala stiglo je 13 ukrštenica.
Žiri: Nevenko Soldo, Žarko Đokić, Radojica Jovičić, Željko Jozić, Danko Kujundžić, Dragan Ivanovski, Pero Galogaža, Valter Kvalić, Hajro Hodžić, Branislav Nikić, Aladin Mahmutović i Jovan Novaković.
Pobednički pehar i 5000 dinara osvojio je Mladen Marković za ovu ukrštenicu:

19 коментара:

Mirka је рекао...

Bravo,Mladene! Treći put zaredom. Svaka čast.

Slavko Bovan је рекао...

Bravo za Mladena, a čestitka svim finalistima. Zahvaljujem svim učesnicima i svim sudijama.

Narednih dana biće objavljene sve ukrštenice iz finala, a onda još neke koje su bile u konkurenciji. Konstruktivni komentari su poželjni.

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitam Mladene!

Jel' ti možda dosadilo stalno pobjeđivati? -:)

Svetlana је рекао...

Čestitam Mladene!

Luka је рекао...

Čestitke svima, a posebno pobjedniku Mladenu na trećoj kruni!

Mandrak је рекао...

O, gospode i svi sveci! Slavko, zamolio sam te da mi središ za anagram, ne za ukrštenicu, nešto si pobrkao! :)

Drugi deža vi, čak je i nagrada ista (a i hleb je poskupeo od 2015. do danas). No, šta mogu, takav mi je usud...

Sad ide malo romantične muzike, pa svečani govor: hvala mami i tati, posthumno hvala babi i dedi, hvala svima koji podržavaju moj samopregorni rad, hvala žiriju i hvala Danima ludaje što postoje da i ja negde mogu da pobedim, jer sam na ostalim konkursima i natječajima uglavnom dragi ili manje dragi učesnik. :)

Pehar, kao i sve dosadašnje, poklanjam EKK - u, a tih 5000 ću (iz poštovanja prema samom konkursu, da ne ispadne da bojkotujem nagradu) kako znam i umem preuzeti i potrošiti, makar se mučio. :)

Ovo se u sportskim i umetničkim krugovima zove het-trik. Pričala je jednom na TV - u Vesna Zmijanac o poljoprivredno-muzičkoj manifestaciji Poselo, i podsetila se da je ona prva folk zvezda koja je tri godine zaredom pobeđivala na godišnjem takmičenju. Onda je dodala nešto u stilu: "Treći put me je bilo sramota od istih kolega koji treći put stoje pozadi dok ja primam istu nagradu".

Verujte mi na reč, i mene je sad malo sramota. Prvi put sam hteo da pobedim. Drugi put baš i nisam, ali eto, desilo se. A ovog puta to nisam razmatrao ni kao mogućnost. Prvo me mrzelo da za sitne pare 3 dana glačam isti rad i nameravao sam da uopšte ne učestvujem, a onda sam skoro slučajno - baveći se svojim molerajima - utvrdio da nikad nisam napravio 6 x 12 (a nisu ni drugi, valjda zato što je širina ili visina 12 retka u novinama). Imam sve od 6 x 6 do 15 x 6 - ali nemam 12 x 6, rekoh sebi... i sklepah jedan. :) Nisam se nešto mnogo ni zadržao na ukrštenici ne bih li je malko usavršio, već sam je poslao čim je prva verzija bila gotova (to obično ne radim kad imam neke ambicije). Eventualno sam očekivao da je neki ocenjivač primeti jer je nesvakidašnja.

Najiskrenije, naslepo sam verovao da će pobediti Dragomirović, sad je nekako bio njegov red... jer te beline koje on pravi, sa strukturom koju razbija na autentičan način (doduše, taj način je uvek isti, ali to nije ni bitno u ovoj priči) generalno ostavljaju dobar utisak i deluju takmičarski... pa sam pretpostavio da je i za DL spremio zicer-radove. Koliko vidim, u prvoj fazi glasanja je bio bolji za poen... ali onda su mu sreću pokvarili Ivanovski (0) i Kvalić (2 boda). Jebiga, nisam samo ja kriv. :)

Zahvaljujem Mirki, Slavku, Marku, Svetlani i Luki na čestitkama, a u narednom komentaru ću nešto objasniti, jer mi je naročito neprijatno zbog jednog detalja.

Mandrak је рекао...

Tokom glasanja je neki član žirija - meni imenom nepoznat - posumnjao u opravdanost niza LI KERTIS, te mi se organizator obratio sa molbom da priložim izvor.

Izvor... Džejmi Li Kertis (eng. Jamie Lee Curtis) je već 40 godina megazvezda, koji crni izvor da priložim kad sam je 100 puta gledao u TV emisijama gde su joj se obraćali sa "Džejmi"... A pošto se o njoj uvek piše kao o ćerki glumačkog para Toni Kertis & Dženet Li - zaista sam bio ubeđen da je "Li" prezime majke (što ne treba sasvim odbaciti... ali stvari nisu sasvim proste). Nikad mi nije palo na pamet da proverim da li tu postoji slaganje. Tek kad se od mene tražio izvor - utvrdio sam da je majka Leigh!

E, sad... i Toni Kertis, i Dženet Li su pseudonimi (što će reći: ti ljudi se uopšte nisu tako zvali). Obema ćerkama su dali dupla imena, s tim što je drugo ime bilo majčino prezime sa drugačijom grafijom (mlađa je Kelly Lee, takođe glumica, ali se predstavlja samo kao Kelly, za razliku od sestre koja je - kobajagi slučajno - zadržala i Lee kao deo javnog imena). Ali... čak i ukoliko to Lee shvatimo kao srednje ime, kombinacija drugo ime + prezime nije pogrešna. Na primer, svima znana Sara Von (eng. Sarah Lois Vaghan) je ponekad potpisivana kao Lois Vaghan.

Šta htedoh reći... nisam se borio za dokazivanje svoje teze. Štaviše, razumeo bih i da je moj rad diskvalifikovan. Ali ako članovi žirija većinjski u tome nisu videli problem, onda sve ostaje na tom jednom sudiji kome se to nije dopalo. Nije mi neprijatno zbog toga, nego zato što je slučaj sam po sebi dvosmislen.

Tu je, teoretski, mogao da uskoči i otac Toni, samo to ne bi lepo izgledalo. Onda sam hteo da ubacim sestru Keli Li, no ona se - kao što sam objasnio - predstavlja samo kao Keli. I ostala je ova varijanta.

Dragiša је рекао...

Mladene, čestitke!
Kakva jaka konkurencija, vjerovatno su presudili slana torta i ajvar!

Čestitam i Nebojši i Rešadu na odličnim plasmanima,
a i ostalima koji su ušli u srećnih 13!

Rešad Besničanin је рекао...

Svakom dobronamernom učitelju treba da imponuje kada ga učenik prevaziđe. :) Stoga, Mladene, svaka čast - uz to još je u pitanju i het-trik!

Iskreno, mislio sam da će moja ukrštenica biti srebrna ali sam i ovako zadovoljan bodovima žirija. Ako izuzmem Valterovog keca i Dankovu nulu moj sastav ima prosečnu ocenu - osmicu!

Ja sam u početku nagovestio Slavku da ne želim učestvovati kao takmičar već sam jedino sebe video kao jednog od članova žirija. Tako bi najverovatnije i bilo da me Slavko bukvalno desetak dana pre krajnjeg roka nije zamolio (kao člana žirija) da mu pošaljem simboličnu ukrštenicu van konkurencije. Međutim, sastavio sam rad koji mi se puno dopao te sam odlučio da ipak budem jedan od takmičara. Eto, po svemu sudeći nisam pogrešio.

Na kraju čestitke i ostalim takmičarima na plasmanima!

Mandrak је рекао...

Hvala, Dragiša.

Naravno da u ovakvim prilikama ima smisla ponoviti da je za moje postojanje u enigmatskom svetu najviše kriv Rešad - ne baš bukvalno, tj. nije me uzeo za ruku i doveo međ' enigmate, već je svojim javnim radom uticao na održavanje mojih interesovanja i širenje programa. :)
Hvala, Reško.

Uzgred, analiziram tabelu sa glasovima (to me najviše zabavlja):

1) pobednički rad je dobio 7/12 desetki, a drugoplasirani 2. Treći i četvrti (Nene) po 1, kao i desetoplasirani (Luka).
2) drugoplasirani je ozbiljno raslojio žiri, pa je dobio jednu 0, jednu 2, jednu 3 i 3 sedmice, dok prvoplasirani ima jednu 1, jednu 3 i 1 sedmicu.
3) zanimljivi su ekstremni kontrasti: član žirija koji je prvom dao jedinicu, dodelio je 10 poena drugom, a za sudiju koji je drugom dao nulu, najbolji je prvi. U ostalim slučajevima razlika nije tako oštra, a 3/12 sudija je predvidelo konačni poredak sa 10 prvom i 9 drugom.
4) u predviđanju je najbolji Nikić, a slede ga: Soldo, Jozić i Đokić.
5) najoriginalnije je bodovao Kvalić, a srebro ide Kujundžiću.
6) Pero više voli Nebojšu nego mene, to znam i bez tabele. :P

Dragan Dragoljević је рекао...

Što bi rek'o naš narod - deja vu. Grande Mladen!

Hajro је рекао...

Čestitke pobjedniku i svim ostalim. Evo šta sam, nakon neuspješne (na temu potvrde pojma Džejmi LI KERTIS) razmjene e-mail poruka, napisao Slavku:

„Evo ga moje glasanje (rad br. 117 je na dnu zbog pomenutog problema sa ispravnošću LI KERTIS, nadam se da su drugi ocjenjivači našli dovoljno dobru potvrdu, ja je nemam)”.

Ne tvrdim da znam šta je ispravno, no još nisam vidio njeno ime kao Lee Curtis (a potrudih se da nađem), ne kažem da ne postoji. Čini se da oko prezimena Curtis nema dilema (a tako kažu i enciklopedije). Ako je Lee “drugo ime” pitanje je da li je u redu preskočiti prvo ime, to može odlučiti samo nosilac imena i tu analogije ne stoje. Nisam nigdje našao ni da je imenuju samo Jamie Curtis pa je vrlo moguća opcija da je riječ o “double first name” (nekad su sa crticom, nekad bez) i u toj opciji je Lee Curtis još manje prihvatljivo.

Od prvog momenta je bilo jasno da autor nije sumnjao u Li Kertis, inače bi išao na Toni Kertis. Da li su drugi ocjenjivači prihvatili LI KERTIS kako je opisano (Američka glumica, Džejmi) ili su rad ocjenjivali sa manje rješivom verzijom sa britanskim muzičarem čije je umjetničko ime Lee Curtis, znaju samo oni. U natjecanju uživo nalaženje druge potvrde (da bi se pomoglo autoru i spasilo rad) ima smisla, no ovo je dopisni konkurs i autor je nekako više „odgovoran“ za svoj rad.

IlijaO је рекао...

Čestitke Mladenu, kao i svim visokorangiranim autorima!
Mladen opravdava činjenicu da je velemajstor za križaljke, a što je onaj
" nesretni " žiri prepoznao prilikom njegovog prvog slavodobitnog naslova, a o čemu se tada vodila polemika, za koju se sada pokazalo da je bila neopravdana!
I želim mu da nastavi niz!

Dejan Minić је рекао...

El grande Mladen! Bravo majstore, a čestitke i svim finalistima.

Slavko Bovan је рекао...

Kao što vidite, glasove svih sudija dobili su Mladen, Nedjeljko i Sreten.

Анониман је рекао...

Čestitke pobjedniku,
Valter

Анониман је рекао...

Za šest dvanaestica bravo,a ja mu čestitam na još boljih šest trinaesica u Jesenskom Superfeniksu.RankoN

Mandrak је рекао...

Zahvaljujem.

Još malo o Džejmi Li Kertis...
Jamie Lee jeste udvojeno ime, ali ne baš uobičajeno - zato što je i geneza specifična. Čitav niz je, kao što sam objasnio, ime + mamino umetničko prezime + tatino umetničko prezime, s tim što je mamino grafički udešeno kao ime, ali u suštini ima funkciju dokaza o poreklu. Da nije tako, ne znam zašto bi i sestra (starija, ne mlađa kako sam gore napisao, ali nije ni bitno) bila Kelly Lee Curtis.
Da objasnim plastično: to je kao kad bi Bebi Dol i Dino Merlin dobili dve ćerke, pa ih krstili npr. Mila Doli Merlin i Ema Doli Merlin.

Slučaj Sarah (Lois) Vaughan sam naveo samo kao ilustraciju, mada sam po sebi ne opravdava slobodne kombinacije tog tipa. Međutim, u enigmatici se čak i nedeljiva imena sa crticom neretko razdvajaju, iako za to ima još manje opravdanja. Dva svima znana primera su Ann-Margret i Vanessa-Mae.

Анониман је рекао...

Brzo su mi promakle ukrštenice, pa nisam stigao da reagiram. Ne, nije strah od Mladena kako bi neki pomislili... U dvojbi kome da dam prvo mjesto (nisam znao da se radi o mojim suradnicima) izabrao sam (sad znam) Nebojšinu jer ima desetak ljepših kvizaških riječi. Pa i Mladen ih voli, zato je i stavio dolje SAMOODRŽANJE i slatki DŽ gore desno. Čestitam obojici, Pero