петак, 29. септембар 2017.

ZRNCA (2664)

Sibilarka
Možda i SEVERNJACI uzimaju HARAČ.
Autor: Milan Žarkovački

4 коментара:

Dusan је рекао...

Данци - данак

Slavko Bovan је рекао...

Tačno.

Радоја Рацановић је рекао...


Ako dobro bilježim, kolega Žarkovački je 9. autor koji se oprobao u sastavljanju palatalke/sibilarke, a ovo je 31. objavljeni rad te vrste.

Nakon dvije minijaturne palatalke, objavljene početkom ove sedmice na ovom blogu, Milan sastavlja ovu naizgled jednostavnu, a u suštini zahtjevnu sibilarku, potvrđujući tako da je pronikao u suštinu ove zagonetke. Složenost ovog rada sastoji se u kombinaciji dvije glasovne promjene, inače karakteristične za riječ u „postavci“ (danak): nepostojano a (danak – danka - danaka) i sibilarizacija (danak – danki – danci). Na taj način su npr. napravljene množine riječi: pupoljak, opanak, nastavak, čvorak, kapak itd.

Jedina je zamjerka što se kod formulisanja zagonetke nije vodilo računa o redoslijedu riječi, tj. trebalo je da harač, kao opis riječi na kojoj se vrši promjena, ide ispred severnjaci (opis rješenja).

Inače, ovo je prvi objavljeni primjer palatalke/sibilarke sa više od jedne glasovne promjene. Čestitam, Milane!

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala, Radoja, i na pohvali i na objašnjenju. Blogovlasniku sam sličnu primedbu o nepostojanom "a" u sibilarki poslao uz jednu drugu sibilarku, ali on je promenio redosled pa se ova pojavila pre.

Sviđa mi se i primedba o redosledu, pošto nisam bio siguran da li je bitan, pa sam radi jednostavnosti napravio ovako.