субота, 30. септембар 2017.

SKUPŠTINA EK "KIKINDA"Danas je u kikindskom kulturnom centru održana godišnja skupština EK “Kikinda”, a potom i enigmatska takmičenja (poseban post sledi) te enigmatski razgovori uz ručak. (Druženje je počelo oko 10 sati, po tradiciji, u Maloj radionici kafe).
Učestvovalo je 29 enigmata i ljubitelja enigmatike: Slavka Bakalov, Janoš Barna, Laura Bosnić, Milijana, Miloš, Ognjen i Slavko Bovan, Maša Bulatović, Marko Cvijan, Željko Dimović (predsednik ESS), Miroslav Grujić, Miodrag Ivanišević, Pera Jančić, Dobrivoj Jerinkić, Radojica Jovičić (predsednik UE “Vuk Karadžić”), Jelena Kalember, Ištvan Kepe, Predrag Miljanović, Albert Hun, Vesna i Jovan Nedić, Zlatan Pupezin, Bogdan Sredić, Danica Stojkov, Goran Tatomirov, Milutin Tepšić, Vanja Tomašev, Mateja Vukmirica i Milan Žarkovački.
Skupštinom je predsedavao Zlatan Pupezin, predsednik EKK, a pomagali su mu Vanja Tomašev (potpredsednik) i Slavko Bovan (sekretar).
Skupština je počela minutom ćutanja, odavanjem pošte Miodragu Tošiću, uredniku „Enigme“ koji je iznanada preminuo juče.
Zlatan Pupezin je pozdravio sve prisutne, zahvalio im što su došli, te se osvrnuo na činjenicu da ove godine EDL nisu u isto vreme kada i Dani ludaje, što nam je pokvarilo planove, jer smo prošle godine udarili dobre temelje za enigmatsko okupljanje u Kikindi, pa je trebalo da ove godine bude još bolje. Posebam pozdrav uputio je Željku Dimoviću (ESS) i Radojici Jovičiću („Vuk“).
Potom se počelo raditi po dnevnom redu.
Pupezin je pohvalio rad svih članova, smatra da EKK zaslužuje pohvale za dosadašnji rad, ali da ćemo se potruditi da ubuduće radi. Predsednik se ukratko osvrnuo na rad u prethodnoj godini, a onda je „prozvao“ sakretara da ukratko prepriča izveštaj koji je napismeno pripremljen od strane predsedništva. Sekretar je to i učinio.
U drugoj tački Pupezin i pisac ovih redova su upoznali sve prisutne o izvesnim poteškoćama u komunikaciji sa ESS i nekim klubovima. Ukratko sem prepričao šta se sve dešavalo od skupštine ESS do SOZAH-a (pokušaji izbacivanja EKK, „zamrzavanje“, mučna dešavanja u Subotici, najnoviji događaji u Belom Manastiru). Napomenuo sam da je bilo nekih vrlo neprijatnih stvari, ali da je u Subotici dogovoreno da se proba napraviti zaokret u meljuljudskim i međuklupskim odnosima, te sam u ime svih članova EKK napomenuo da mi jesmo spremni za saradnju i korektne odnose sa svima, ali da tražimo uvažavanje EKK (Ni više nimanje nego onako kakvo je prema ostalim klubovima). Zlatan Pupezin je, takođe, napomenuo spremnost EKK da sarađuje sa svima na ravnopravnim osnovama, te je otvorio diskusiju. Govorili su Jovan Nedić, Radojica Jovičić, Željko Dimović i Pera Jenčić. O nekim detaljima ću u komentarim, a ovde ću samo pomenuti diskusiju Pere Jančića, ljubitelja enigmatike koji je enigmatima zahvalio na „misiji“ očuvanja jezika, ali i zbog „lekovitog dejstva enigmatike“ (O tome je pominjao neke lične primere).
Odlučeno je da se pozovu svi članovi koji žele da budu članovi takmičarskih ekipa na sledećem SES-u da plate članarinu Savezu, a za sve ostale ostaje situacija je neizmenjena – Neće se naplaćivati članarina, ali obaveza je da učestvuju u makar jednoj aktivnosti kluba u kalendarskoj godini.
Na kraju smo se zahvalili brojnom podmlatku, jer je skupštini prisustvovalo desetoro mlađih od 25 godina.
Novi članovi od danas: Miroslav Grujić, Mateja Vukmirica, Goran Tatomirov i Pera Jančić.

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

IZVEŠTAJ PREDSEDNIŠTVA EKK
Najkraće rečeno – Predsedništvo EKK smatra da smo i u ovoj godini, kao i u prethodne dve, dobro radili. Od početka godine do danas u klupsku evidenciju upisano je 39 stavko o aktivnostima EKK, a osvrnuću se samo na najvažnije.
Trenutno je u klupskoj evidenciji 86 članova, ali do kraja godine, u skladu sa statutom u kome je propisano da član-prijatelj ima obavezu da učestvuje u makar jednoj aktivnosti kluba, iz evidencije će biti brisano 4-5 članova, ali to ne treba da nas brine jer nam se stalno priključuju novi, aktivniji članovi. Oko polovine članstva možemo smatrati vrlo akativnim.
Naš klub je u januaru štampao brošuru „Kikindske enigme“ u tiražu od 2.500 primeraka, novcem koji nam je odobrio Grad Kikinda na osnovu konkursa. Brošure smo delili (i dalje delimo) po kikindskim školama, ali se dostavlja i svim zainteresovanim enigmatima. Jednodušna je ocena da je ovo dobra promocija enigmatike, ali i Kikinde pa smo dobili samo pohvale. I dalje učestvujemo na svakom konkursu koji raspiše Grad Kikinda, a nedavno nam je odobreno novih 40.000 dinara za novu brošuru ili knjigu. Klub je u prethodnom periodu sa 5000 dinara podržao štampanje knjige Gordane Šarić, a odlučeno je da se otkupi i 10 primeraka knjige koju za štampu priprema Krsta Ivanov. Smatramo da treba pomagati enigmatsko izdavaštvo, koliko je god moguće.
Svaki dinar koji dobijemo po konkursima koristimo strogo namenski i sve se pravda na vreme i propraćeno obimnom dokumentacijom, kao i „finalnim proizvodom“, u konkretnom slučaju brošurom. Obaveze vezane za račune predate su na vreme.
Organizovali smo 6. Memorijal „Đuro Knežević“. Pobedio je Miloš Milićević iz Doboja.

Slavko Bovan је рекао...

Prisustvovali smo skupštini ESS kao i skupštinama enigmatskih klubova koji nas pozovu. U ovoj godini bilo je izvesnih problema u komunikaciji sa ESS i pojedinim klubovima, ali o tome će biti reči u posebnoj tački dnevnog reda.
Klub učestvuje u organizovanju Kviz-masters turnira u saradnji sa Srpskom kviz asocijacijom, a 16.09. smo organizovali Svetsko juniorsko prvenstvo u kvizingu. Okupili smo čak 22 mladih takmičara. Ilustracije radi da kažem da je u ostatku Srbije učestvovao samo jedan takmičar. Naše angažovanje ovim povodom dobilo je sve pohvale, te nameravamo da i dogodine organizujemo ovo takmičenje. Naši članovi redovno učestvuju na takmičenju kvizaša, a klub je u gradu organizovao nekoliko kvizova za učenike osnovnih i srednjih škola, ali, već tradicionalno i za bivše akcijaše koji se okupljaju 1. aprila u Kikindi. Poslednji u nizu kvizova održan je u četvrtak, 28.09. u Kulturnom centru. Za sve te kvizove potpuna realizacija je naša, a potrudimo se da za učesnike obezbedimo nagrade.
Učestvujemo na okupljanjima enigmata, svaki put u velikom broju: Una, Široki Brijeg, SES, SOZAH, a na takmičenjima postižemo dobre (odlične rezultate). Na Susretima u Subotici, treći put zaredom smo najbolji klub u Srbiji, osvojeno je i niz pojedinačnih priznanja, a kao poseban uspeh navodim pobedu Dobrivoja Jerinkića u šahu jer je to disciplina u kojoj do sada nismo imali pobednika. Pre sedam dana na SOZAH-u u Belom Manastiru, ekipa EKK je osvojila treće mesto u sstavljanju zagonetaka. Na SOZAH-u je učestvovalo 26 članova našeg kluba.
Pružamo podršku udruženjima građana i Gradu svaki put kada nam se obrate za pomoć. Nekoliko puta smo „bili prisutni“ preko „Kikindskih enigmi“ na promocijama grada u zemlji i inostranstvu.
Na konkursu „Enigmatski Dani ludaje“ je značajan broj najboljih balkanskih enigmata, a pobednici su Mladen Marković (ukrštenica), Mirka Šajić (rebus) i Ferenc Štefik (anagram).
Klub organizuje saradnju sa: „Pobjedom“ iz Podgorice, „Kikindskim novinama“, „Kikindskim“, „Zrenjaninom“, „Subotičkim novinama“ i listom „Naša reč“ iz Temišvara. Bilo je i nekih pojedinačnih poslova, ali ovo napred navedeno je kontinuirano. Honorari se isplaćuju, a autorima se njihov honorar uplaćuje po dinamici koja je dogovorena. Nekoliko kolega se odreklo honorara (dela ili u celini) u korist EKK.
Što se tiče finansija, završni račun je poslat u APR- i usvojen je. Namenski račun kod trezora na današnji dan ima 41.000 dinara, na računu kod poslovne banke je 4.500 dinara, ali na računu u kasi (gotovina) smo u blagom minusu, ali i to je pod kontrolom jer se očekuju uplate nekih honorar pa će i to biti dovedeno u balans.
Ovo je izveštaj u najkraćim crtama, a svi koji prate internet znaju da su naše aktivnosti svakodnevne. Predsedništvo nema formalne sastanke, ali se sastajemo svakih 2-3 dana i o svemu se dogovaramo. Takođe, o bitnim stvarima sekretar se konsultuje sa velikim brojem članova. Na informisanje članstva obraćamo posebnu pažnju, te je na blogu TIO objavljeno sve što je bitno za rad kluba, a godišnje se pošalje nekoliko hiljada mejlova na adrese članova, ali i na adrese ostalih zainteresovanih enigmata.

Slavko Bovan је рекао...

Sada kada je prošlo sve što smo planirali za današnji dan, vrlo sam veseo jer je sve prošlo bolje nego što smo očekivali. Naime, zbog pomijeranja Dana ludaje, te zbog "gustog rasporeda" u zadnjih mjesec dana javno priznajem da smo se plašili da li ćemo usmjeti da okupimo više od 15 članova. Još jednom zahvaljujem svima koji su došli iz daleka. Doduše, osjećao se izostanak pojedinih dragih kolega, ali na našu radost uvijek se pojavljuju novi. Ako bude sve išlo po planu, sledeće godine napravićemo EDL onako kako svi priželjkujemo. Danas jeste bilo veoma dobro, ali ipak ne kao prošle godine.

Luka је рекао...

Post-festum pozdrav učesnicima od Splitskog člana.

Радоја Рацановић је рекао...


Посебно радује присуство предсједника ЕСС. Сви желимо вјеровати да су "проблеми у комуникацији са ЕСС и појединим клубовима" дефинитивно превазиђени.

Belirac је рекао...

Nedići su se vratili kući tek uveče, poslije deset sati. Putovali su maršrutom Kikinda - Novi Bečej - Bečej - Srbobran - Vrbas - Kula - Ruski Krstur - Kruščić - Bački Brestovac - Stapar - Sombor - Bezdan - Batina - Zmajevac - Suza - Kneževi Vinogradi - Beli Manastir. Etapa od Batine do Belog Manastira biće poznata učesnicima 33. SOZAH-a, a zašto smo išli preko Ruskog Krstura, saznaće se uskoro.