недеља, 11. фебруар 2018.

KNJIŽNICA ZKD

Bilankov i Buljan

Krećemo u projekt stvaranja knjižnice

Piše: Vjeko Hudolin
Prošli tjedan kada smo se kolega Željko Bilankov, zagonetač iz Splita i ja sastali sa mr. Alojzom Buljanom iz Novske, inače članom Zagonetačkog kluba Dragalić, poklonio nam je nekoliko svojih knjiga, među njima i iznimno vrijednu „Kombinatoriku u igrama riječi“. Knjige i zagonetačka izdanja poklonili su nam do sada i Nedjeljko Nedić, Jovan Nedić i Slavko Bovan, a darove u knjigama i zagonetačkim izdanjima najavili su nam Stjepan Horvat, Živadin Jovanović i još neki prijatelji zagonetači.

Ovo pišem zbog toga što će nam te knjige i starija izdanja zagonetačkih listova dobro doći za malu knjižnicu koju pokreće Zagonetački klub Dragalić. Na sugestije Biljane Dakić, ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška i fra Ive Brezovića, voditelja župe Gornji Bogićevci, izgleda da će naš klub biti inicijator i pokretanja općinske knjižnice, za što je zainteresiran i općinski načelnik Zvonko Karlik. Nadamo se da će nam u tome pomoći i druge općinske udruge, ali i institucije izvan granica općine.
Budući da je stvoreno pozitivno ozračje za tu akciju, za početak pozivamo sve prijatelje i zagonetače da nam na bilo koji način pomognu u ostvarenju ideje – darovanjem pokoje knjige, sugestijama, prijedlozima... Počinjemo sa prikupljanjem knjiga za zagonetačku knjižnicu, a nadamo se da će ta akcija prerasti i u početak stvaranja općinske knjižnice, možda i čitaonice.
Svim darovateljima zahvalit ćemo putem naše vrlo aktivne FB-grupe Zagonetački klub Dragalić i bloga Zagonetači i rješavači Branka Modrića, a bit će upisani i u knjigu darovatelja.
Nedugo nakon objavljivanja ovog teksta u našoj FB-grupi javili su nam se prijatelji Branko Milovanović iz Slovenije koji je zatražio adresu kluba za slanje knjiga i Nedjeljko Nedić koji nam je napisao da će biti još knjiga. 

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Akcija koju valja podržati.

Belirac је рекао...

Naravno da ćemo i dalje podržavati akciju oko osnivanja i popunjavanja enigmatske, a i općinske biblioteke u Dragaliću.

Uz skupljanje enigmatskih knjiga, predlažem da se počnu skupljati primjerci svih novina koje su izlazile u Novoj Gradiški i okolini. Vjerovatno se na tavanima, podrumima, garažama, starim ormarima i na sličnim mjestima može pronaći mnogo toga.

Анониман је рекао...

Slavko i Jovane hvala vam na potpori! Ideja o prikupljanju lokalnih novina je dobra jer je većina njih imala zagonetačke rubrike. Imamo puno ideja, jedna je da u sklopu buduće knjižnice i čitaonice povremeno organiziramo igraonice ZAGONETAONICE za najmlađe uzraste.

Miloduh