понедељак, 19. фебруар 2018.

KURIOZITET

Ova fotografija sa Susreta enigmata Srbije je naslovna slika FB profila Enigmatskog saveza Srbije. Veoma je zanimljiva činjenica da TRENUTNO 20 (ili 19?) osoba sa slike nisu članovi ESS dok 17 još uvek jeste u Savezu.

33 коментара:

Svetlana је рекао...

Kada pogledam ovu fotografiju, mogu reći da mi je strašno drago što su susreti održani baš u Subotici, pa sam imala šansu da upoznam mnoge enigmate iz svih klubova. Ko zna kada će se toliko vas opet okupiti na jednom mestu, a da ne bude ledena atmosfera :(

Pošto svi međusobno dosta komuniciramo e-mailom, molim sve da obrate pažnju na svoj SPAM. Od nedavno veliki broj poruka, koje su pre bez ikakvog problema normalno prolazile, sada završavaju u SPAM-u, tj. neželjenoj pošti. Meni 90% poruka od raznih enigmata koji šalju preko Yahoo naloga dospevaju tamo, a odnedavno i moje poruke koje šaljem sa PTT-ovog naloga takođe budu označene kao neželjene. Za Gmail ne znam, pošto ovih dana nisam dobijala mnogo poruka odatle.

Slavko Bovan је рекао...

Na sajtu ESS objavljen je potpun i transparentan izveštaj sa Skupštine. Svi koji su bili tamo potvrdiće da je bilo BAŠ onako kako je napisano i potpisano. Ništs bitno nije izostavljeno - kao npr. da je ESS sa 11 spao na 8 klubova, te da je ESS umjesto dosadašnjeg sekretara dobio novog vd sekretara. Ne, ništa se ne prećutkuje i skriva. ESS radi ko podmazan.

Dejan Minić је рекао...

Sve je fantastično!

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, naša (tvoja i moja) ironija je grubo kršenje "Subotičkog sporazuma". Valja nas sankcionisati. Evo sam ću se opet isključiti iz časne organizacije čije rukovodstvo ne krši pravne i moralne kodekse.

Belirac је рекао...

Svetlana, mislim da je i svima nama bilo drago što smo Vas upoznali na susretu u Subotici. A već sljedećeg mjeseca, u Belom Manastiru na 33. SOZAH-u, bio je još veći enigmatski skup na kome ne samo da nije bila "ledena atmosfera", nego upravo suprotno. Šteta što niste bili - od Subotice do Belog Manastira ima samo 110 km.

Анониман је рекао...

A đe sam ja? Izgleda da je fotograf bio vidovit i naslutio da više neću biti član ESS.
Novo Zekić

Slavko Bovan је рекао...

Novo, ovo je neka polupropusna fotografija. Nema ni mene.

Slavko Bovan је рекао...

Svetlani je Kikinda još bliže, a brzo će Enigmatski Dani ludaje. Nekoliko mjeseci prođe za tili čas. Rado ćemo je ugostiti.

Belirac је рекао...

I koliko je na tzv. skupštini bilo članova s "pravom glasa": 26 ili 29?

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam Jovane. Moguće je da je 26 i 29. Nismo se potpisivali. Ono 26 sam napisao jer sam lično prebrojao prisutne za vreme jednog glasanja.

Slavko Bovan је рекао...

Sačekaćemo zapisnik koji će sigurno biti objavljen na sajtu ESS. Tada ćemo znati šta se dešavalo, ko je bio prisutan i kog datuma smo zasedali.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Više članova ima Zagonetačko društvo "Raščica" iz Orašja negoli je bilo glasača na skupštini ESS-a.

IlijaO је рекао...

Moćna gomilica!

Slavko Bovan је рекао...

Nemojte tako. Badava peckate. Neće vam replicirati jer su oni fini kao da su iz strogog centra Helsinkija. Mi ne valjamo, jer pokušavamo da se povremeno zabavimo i uživamo u enigmatskim igrarijama. Oni NIKAD ne repliciraju, osim kada istresu đubre po nekima od nas, pa se onda naglo profije. Ako ih kojim slučajem upitaš nešto sasvim jednostavno, na šta se može odgovoriti sa DA ili NE, obavezno te upute da im se obratiš mejlom (pečat ne mora) jer oni komuniciraju samo sa izuzetnim uvažavanjem sagovorinika. Sve na "Vi" i sve "pardon, izvinite", ali da ti odgovore na jednostavno pitanje, to ne može.

Миле Јанковић је рекао...

Mi u Srbiji imamo kakav-takav Savez, predsednika, predsedništvo, skupštinu, a vi u Hrvatskoj nemate od ovog ništa, imate samo doživotnog predsednika (ovo mi je rekao jedan hrvatski enigmata, baš tim rečima), kojem niko ne sme da kaže ništa, pa onda svoje frustracije istresate protiv Enigmatskog saveza Srbije, zato Vam je moj savet da gledate u svoju avliju (ZSH), a ostavite ESS da radi kako on misli da treba.

Анониман је рекао...

Bolje i "nikakav" nego, lijepo zapaženo u "samodefiniciji": "kakav-takav"!!!

Bezrazložno izsključeni član ESS-a!!!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Prvi anonimni komentar će ostati jer nije anoniman. (Pisac je prethodno prijavio administratoru da će postaviti ovj komentar, a razlozi za ostajanje u anonimnosti su opravdani). Dakle, ime je poznato gazdi bloga.
Drugi anonimni komentar će bit izbrisan jer nije ispunjen gornji uslov.

Миле Јанковић је рекао...

Ali nije drugima poznat.
Ne vidim razlog da se krije kada nije više član ESS-a.

Dejan Minić је рекао...

Je l' da, Mile, uspešno si ga izbacio iz protivpravno privatizovanog Saveza? Bravo, čestitam ti na tome, a čestitam ti i na ovom prvom komentaru! Njime si pokazao svoje pravo lice.

Slavko Bovan је рекао...

Mile nastavlja u prepoznatljivom tonu: Hajde malo da pričamo od drugima - o EKK, o Šariću, o HZS, o oblačastom leopardu, o fudbalskoj ligi Farsih ostrva...samo nemojmo o evidentnoj odgovornosti najužeg rukovodstva ESS.
Koliko ja pratim situaciju Pero Galogaža se nikada nije busao u prsa raznim planovima, radom sa mladima, izdavačkom djelatnošću, transparentnim postupcima, postupanjem po tome šta je rekao njihov Marjan Radaković isl.
S ove strane Drine je znatno drugačije - grupica se krije iza tzv. Skupštine i tzv predsedništva koje ničemu ne služe, a to JESTE problem.
Da, imamo kakav-takav Savet. Više "takav" nego "kakav".
Plastična ilustracija: Urađen je bitan posao (išutiran EKK) pa sada ništa drugo nije bitno, pa ni danšnji Dan enigmata. (Možda će se NIKAD predsednik i sjetiti da potlačenom članstvu čestita praznik. Možda).

Dejan Minić је рекао...

Dragi prijatelji iz regiona, onim komentarom vas vlasnik okupiranog Saveza poziva na predstojeće Susrete u Sremskoj Mitrovici. Izvolite!

Миле Јанковић је рекао...

Mene ne zanima šta radi HZS, već je komentar upućen enigmatima iz Hrvatske koji se petljaju u rad ESS-a, a to su Ilija, Belirac, Luka, a ne gledaju šta radi HZS.
Oni svoju energiju treba da usmere u radu HZS-a (pitanje je da li on uopšte i postoji osim na papiru??), a ne u konstantnom kritikovanju ESS-a.

Da li će neko doći na Susrete ili ne, to je na svakom da odluči.
U svakom slučaji, ti DM nisi dobrodošao, ali možeš i da dođeš, niko ti to ne brani.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, najljubaznije te molim da ne obrišeš sve ove komentare koje pišeš (to si više puta učinio. Nakon što istrešeš neke mudrosti, nakon izvesnog vremena sve obrišeš).
Elem, ako je neko član ESS nevažno je da li je iz Srbije, Hrvatske ili sa Papue Nove Gvineje. Tačka.
Udruženje građana (pa i ESS) mogu osnovati tri lica od kojih JEDNO mora biti iz Srbije, a svi ostali (ta dva ili milion) izvan Srbije. Opet tačka.
Hajd' zdravo!

Dejan Minić је рекао...

Ne vredi brisanje, ja sam to snimio i u jpg formatu sačuvao.

Luka је рекао...

Kad me Mile već prozvaš, kulturno je da se replicira, za razliku od, kao što mi Vaš ugledni kolega gosp. Živadin Jovanović veli:

Мој принцип, а и других чланова Савеза је да вам не реплицирамо јавно на Ваше прозивке (не мислим лично на Вас) ма какве оне биле. Жеља нам је да колико толико утишамо ову ситуацију која је изазвана од стране других...

Iz toga se može zaključiti da očito neću dobiti odgovor na svoja pitanja, postavljenih na blogu Enigmatika Vašeg predsjednika. Kad već "чланови Савеза" ne repliciraju javno na tom blogu, a smiju pisati komentirati na blogu "isključenog" Kluba, možda budem sreće i ovdje dobijem odgovore.

Dakle, Mile, molim te da mi objasniš na koji način se ja "petljam u rad ESS-a"? Zar, kao redovan član ESS-a, nemam ista prava kao i drugi članovi, pa čak ni postaviti pitanje zbog čega sam isključen iz ESS-a? Doduše, možda krivo tumačim Vaše akte: Statut, zapisnike sa Skuptine, "odluke" Predsjednika i dr. (zbog "nematerinjeg" pisma), no pretpostavljam da sam, "ukazom" vašeg Predsjednika, isključenjem EKK i ja isključen iz ESS-a, a pogotovo nakon neprihvaćanja uplaćene ovogodišnje članarine, koja je "uredno" vraćena uplatitelju.

Zar u civiliziranom svijetu nije uobičajeno da se u slučaju "izricanju presude okrivljeniku" čovjeku barem kaže čime je to zaslužio?

Mile, ti kažeš: "Mene ne zanima šta radi HZS", da bi u drugoj rečenici davao savjete što bi članstvo trebalo raditi. Naš HZS, na čelu sa Perom, je takav kakav je, i isključivo radi na dobrovoljnoj bazi, te nije ovisan o novcu iz bilo kojih izvora, pa čak od članarine. Možda je tako i bolje, jer poznata je ona stara narodna "Novac kvari ljude".

N. Petkovski је рекао...

Citiram napisano od Mileta Jankovića (da ne bude kasnije obrisano): "Mene ne zanima šta radi HZS, već je komentar upućen enigmatima iz Hrvatske koji se petljaju u rad ESS-a, a to su Ilija, Belirac, Luka, a ne gledaju šta radi HZS.
Oni svoju energiju treba da usmere u radu HZS-a (pitanje je da li on uopšte i postoji osim na papiru??), a ne u konstantnom kritikovanju ESS-a."

Mile, oni su članovi nekih hrvatskih enigmatskih klubova i HZS, ali ih HZS nije nizašta isključio iz njihovog saveza, pa nemaju zašto da ga kritikuju. Kritike su upućene upravo tamo gde stvari nisu na mestu - u ESS ("kakav-takav" kako ga ti kvaliikuješ), jer iako su iz Hrvatske, oni su članovi i jednog srpskog enigmatskog kluba - EKK (a preko njega i ESS), kojeg je, eto, ESS nezakonksi i nestatutarno isključio. Nije mi poznato da u HZS postoji takvo neprijateljstvo između njihovih enigmata, da se javno na blogivma pljuju, svađaju, vređaju, psuju, negiraju nečije nacionalnosti, ponižavaju i nipodaštavaju. A ono "gledaj ti kod tebe, ne mešaj se u moje stvari" je uvek bio vapaj grešnika koji se ne može odbraniti od istine da nije vredan ni pet pare. Preko tvojih komentara se jasno vidi tvoja radost što ESS nije rasformiran, što predsednik i ostali članovi predsedništva nisu kažnjeni i opozvani sa svojih položaja i što i dalje možete da spropvodite svoju diktaturu.

IlijaO је рекао...

Poštovani gospodine Mile!
Kao prvoprozvani, u dosad nezabilježenom obraćanju preko blogova i svakako neprimjerenom i ispod svakog nivoa, osvrnut ću se samo na ovaj navod:

"Mene ne zanima šta radi HZS, već je komentar upućen enigmatima iz Hrvatske koji se petljaju u rad ESS-a, a to su Ilija, Belirac, Luka, a ne gledaju šta radi HZS."
Sukladno tome, pitam: može li se naći i jedan primjer gdje sam se ja to, i na koji način "miješao" u rad Vašeg Saveza, (iako sam u protekle 4 godine puno toga vidio i čuo), mada sam kao dojučerašnji član , valjda, imao neka prava na to ( bar mislim- ako kao član nekog društva imaš dužnosti i obaveze, morao bi imati bar i neka minimalna prava). Da li sam ikada ikoga onako prostački vrijeđao i prozivao kao neki "uvaženi" članovi te udruge, bilo osobno ili preko komentara ( u to se nisam miješao niti me briga)?
Isto tako, zar ne zvuči ljepše da si napisao da sam nepravedno, bezrazložno "izbačen" iz tog i takvog saveza a bez dokazane krivnje, ( koje za pravdu Boga, zapravo, i nema!!) samo iz razloga što sam član EKK-a !
Ako je to ono "miješanje u ESS" na koje ti misliš, onda se puno ne sekiram. Iz prostog razloga - Takav ESS mi ništa ne znači niti mi treba. Ovim načinom, sješten mi je negdje daleko, čak iza "Društva za ispitivanja utjecaja tople morske vode na morsko bilje Tahitija" ( ispričavam se na sarkazmu!).
Na kraju, ostaje žal, a tako je lijepo izgledalo!

Toliko se toga može napisati ali nema smisla. A o HZS se nema što pisati, Luka je sve objasnio.




Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja sam član HZS-a i želio sam biti i član ESS-a. Ako je to miješanje u poslove ESS-a, tada sam sigurno "kriv". Ipak, ne sjećam se da sam ikome od ESS-ovih čelnika ikada pokušao narediti što da rade i tomu slično, pa mislim da se nisam miješao u njegov rad.

A HZS je dragovoljna udruga u kojoj nema članarine, obveza i zadaća, koja od pojedinaca ništa i ne traži, niti se miješa u njihove poslove. Svi mi znamo da je tako, prihvatili smo to i problema nema.

Slavko Bovan је рекао...

Svima je odavno jasno da je EKK isključen jer njegovi (pojedini) članovi pokušavaju da se izbore za pravo glasa (jednakosti) a to pojedinci kao što je Mile Janković ne praštaju. Po njegovom mišljenju pravo glasa je rezervisano samo za njega i one koji će da glasno ili ćutke odobravaju ono što on kaže.
Kada napišem npr, da je skandalozno da Mile određuje ko je dobrodošao a ko ne (DM) u Sremsku Mitrovicu, onda se proglašavam neprijateljem ESS, a moje istupanje je "rovarenje".
Uvijek će se naći poneko ko će kao tra-la-la ponavljati da je "poznato da SB nanosi štetu Savezu", a ćutolozi će okretati glavu na drugu stranu, jer je (karikiram) dobro da oni nisu na tapetu.

Dejan Minić је рекао...

O, vlasniče uzurpiranog kriminalnog antienigmatskog Saveza, baš mi je drago što si pokazao da se TI pitaš ko je dobrodošao, a ko ne, na SES-e. Inspirišeš me takvim izjavama, nisam planirao da dođem, ali su se sada šanse ipak malo povećale.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ćutolozi, preletačevići - neke nove riječi nastadoše u cijeloj ovoj blamaži. Dobrodošli ili ne, vjerojatno dolazimo, pa makar u turističko razgledanje Srijemske Mitrovice. Svakako tamo nisam nikada bio.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.