понедељак, 14. мај 2018.

ACTA AENIGMATICA (7)



ČESTITKE ZAGONETKE
Piše: Stjepan Horvat
U svom dugogodišnje životu sa zagonetkama i svim onim što se zbivalo oko njih bilo je lijepih, ali i manje lijepih događanja. Zagonetačko društvo „Čvor“ u pojedinim razdobljima imalo je i više od dvjesto članova, prije svega zagonetačkih autora, koji su slali svoje uratke za brojna „Čvorova“ izdanja. „Čvor“ je bio inicijator osnivanja mnogobrojnih klubova (društava) širom tadašnje države, bilo kao svojih ogranaka, bilo samostalnih udruga. Korespondencija s mnogima bila je stalna, a stranice „Zagonetača“ bilježile su njihove brojne aktivnosti i time doprinosile njihovoj afirmaciji.
Na kraju svake godine pristizale su čestitke od članova i čitalaca povodom Nove godine. U nekim vremenima marljivo smo bilježili tko je čestitao i bila je obveza svakome uzvratiti „Čvorom“ čestitkom. Poneke čestitke završile su u arhivu „Čvora“, posebno ako su svojom enigmatičnošću bile zanimljive. Ovom prigodom samo dvije s kraja 1982. godine.
Prva je jednostavna, kratka: dva anagrama koja nam je poslao slovenski zagonetački majstor Pavle Gregorc. Mislim da će ih biti lako odgonetnuti.
Drugu je poslalo Zagonetačko društvo Vinkovci. Ovakve uratke obično je inicirao Zdenko Svoren. Tu čestitku valja zabilježiti i odgonetnuti. Ona je zanimljiva i zbog toga što se na njoj nalaze potpisi članova ZDV, pa će oni enigmofili koji skupljaju potpise, nadam se, ovog puta biti zadovoljni. Nažalost, ne mogu dešifrirati svaki potpis, pa neka to bude treća zagonetka. Od lijeva: Zdenko Svoren, Ivan Antonić, (?), Senka Svoren, Zlata Itlinger, Dušan Šuša, (?), Zlatko Marić i (?) Horvat.


4 коментара:

Belirac је рекао...

Može li naš IlijaO dopuniti ove upitnike s čestitke Zagonetačkog društva Vinkovci?

Belirac је рекао...

Sličnih čestitki zagonetki sigurno je bilo još mnogo. Ako neko zna za još neki primjer, neka to ovdje napiše i blogogazdi pošalje sken takve čestitke.

Анониман је рекао...

Prva čestitka: SREČNO

Prigodni anagram: SRETNA VAM NOVA 1983. GODINA (bez slova OIAK, koja su ispuštena iz
naslova: Zagonetačko društvo Vinkovci).

Vlašar

Belirac је рекао...

Iz konteksta zaključujem da je u to vrijeme, tj. 1982. godine, bila nestašica kafe / kave.

Usput budi rečeno, mene to nikad nije pogađalo jer kafu nisam pio ni tada, a ne pijem je ni - danas.