петак, 18. мај 2018.

SINOĆ U DRAGALIĆU



GLJIVARSKO-ZAGONETAČKO PREDAVANJE U ORGANIZACIJI ZK DRAGALIĆ
„Očaravajući i zagonetni svijet gljiva“
Piše: Vjeko Hudolin
„Mnoge gljive imaju ljekovita svojstva, a među njima je osobito zanimljiva gljiva PURANOV REP (šarena tvrdokoška) koja obilno raste u našim krajevima, a ljudi jako malo znaju o njoj“, istaknuo je među ostalim Matija Josipović, autor 6 knjiga o gljivama i voditelj Centra za istraživanje gljiva Russula iz Novske i veliki ljubitelj prirode na sinoćnjem gljivarsko-zagonetačkom predavanju „Očaravajući i zagonetni svijet gljiva“. Organizirao ga Zagonetački klub Dragalić u suradnji s Općinom Dragalić, Osnovnom školom Dragalić, Župom Duha Svetoga Gornji Bogićevci, KUD-om Dragalić, Udrugom „Trobojnica tkanica“ i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Dragalić uz medijsku potporu Radio Bljeska Okučani.
Gospodin Josipović na početku je predstavio Centar za istraživanje gljiva Russula i istaknuo da kroz taj Centar provodi tri istraživačka projekta, u dva istražuje tartufe, uspješno organizira i manifestaciju Festival gljiva u Lonjskom polju, a za 30. lipnja ove godine ove priprema Fungi fest na novljanskom jezeru.
Posebno se osvrnuo na jestive i vrlo ukusne gljive vrganjevke, pečurke i krasnice kojih ima puno u našem kraju. Posjetitelje je jako zaintrigirala i tema o tartufima kojih, kako je istaknuo Josipović, ima jako puno na području Slavonije, ali se njihovim traženjem za sada bavi manji broj gljivara.
Kroz predavanje predstavio je i svojih šest knjiga o gljivama, s posebnim osvrtom na svoje kapitalno djelo „Očaravajući svijet gljiva“ i „Domaća jela od gljiva“.
Koliko je predavanje bilo zanimljivo i edukativno najbolje svjedoče i mnogobrojna pitanja posjetitelja od kojih većina za sada skuplja i priprema tradicionalno poznate vrste: pečurke, vrganje, djedove, lisičarke, sunčanica, blagve, neki i krasnice, mliječnice, gnojištarke i druge. Za većinu je ovo bilo vrlo poticajno druženje sa stručnjakom od koji su čuli mnogo zanimljivih savjeta, a najvaniji je: „Ne berite i ne jedite gljive za koje niste sto posto sigurni da su jestive“. Posobno je upozorio na smrtonosno opasnu zelenu pupavku.  
Za ovo predavanje članovi zagonetačkog kluba Dragalić: Marija Risojević Muka, Mirjana Škrinjarić, Mirjana Šupica, Vjeko Hudolin, Antun Jurić, Branko Modrić i Igor Šupica pripremili su i kratku prezentaciju premetaljki i jednog rebusa sa konačnim rješenjem naziva gljiva.
Na kraju predavanja Matija Josipović darovao je Zagonetačkom klubu Dragalić tridesetak knjiga, među njima i nekoliko vrijednih rječnika i jednu svoju knjigu o gljivama. U znak dobre buduće suradnje potpisao je i pristupnicu našem Klubu, tako da ćemo u našoj grupi, na stranicama osječkog Agroglasa i drugim medijima češće objavljivati zagonetke o gljivama.
A u knjizi „Očaravajući svijet gljiva“ slikom i rječju opisano je 450 gljiva. Mnoge nazive mi zagonetači nismo do sada koristili, ili smo ih vrlo rijetko uvrštavali u križaljke, premetaljke ili druge zagonetke. Evo, navodim neke:
BIJELORASPUCANI BARŠUNOVAC, BLISTAVA GNOJIŠTARKA,  BOGINJAVOCRVENKASTA BRADAVICA, CRNOČEHAVA KROVNJAČA, CRVENKASTOVALJKASTA SPUŽVICA, ČEKINJAVA BUSENJAČA, DORATASTA ZDJELIČARKA,  GLATKONOGA KORJENJAČA, GORUŠIČINA PLAVULJA, HRAPAVA RAZNOCIJEVKA, KOSOGLAVA ŠLJEMOVKA, KOŠTIČAVA JEŽEVICA, KRHKA BRAŠNJAČA, LJUSKAVA SRNJAČA, MESNATOSMEĐA ŠTITARKA, MREŽASTONOGI VRGANJ, NAKOSTRIJEŠENA MLIJEČNICA, NJEŽNI HRAPAVAC, OBILJEŽENA TVRDOLISNJAČA, ORIJAŠKI ŽBUNAC, PURPURNO CRVENA CAPICA, ROGLJASTI HRČAK, RUŽIČASTOLISTIĆAVA VITEZOVKA, SMEĐELJUSKAVA PEČURKA, SMRDLJIVI STRŠAK, SNJEŽNOBARŠUNASTA PANJEVČICA, STOŽASTA VLAŽNICA, ŠARENA TVRDOKOŠKA, TREPAVIČAVA ZVJEZDAČA, TVRDOKOŽNA SRAŠTENICA, UŠILJENA CJEPAČA, VRBINA DRHTALICA, VELIKA ŽUTOUŠKA, ZAPUŠTENA STABLJAŠICA, ZRNATA ZDJELIČARKA, ŽUMANJČANA PLJESNIVICA, ŽUTOLISTIĆAVA BATRLJICA.
Dakle, osim što je knjiga „Očaravajući svijet gljiva“ iznimno vrijedna za ljubitelje gljiva i gljivarstva, ona zbog svojih naziva svakako privlači i pozornost nas zagonetača.

6 коментара:

Анониман је рекао...

Slavko, hvala na objavi priloga. Pozdrav!

Vjeko Hudolin

Slavko Bovan је рекао...

Vjeko, hvala tebi na prilogu koji dodatno obogaćuje ovaj blog.

Slavko Bovan је рекао...

Neki od ovih naziva kao stvoreni za ukrštenice.

Zdenko је рекао...

I za anagrame :)

NAŠLI GLJIVU PA RUČAO!
(GORUŠIČINA PLAVULJA)

Анониман је рекао...

Zdenko, svaka čast na lijepom anagramu!

Vjeko Hudolin

Zdenko је рекао...

Hvala, Vjeko!