субота, 19. мај 2018.

REČ PO RIJEČ (1814)


PRIPJAT
Pripjat reka je koja protiče kroz Ukrajinu i Belorusiju. Desna je pritoka Dnjepra. Ukupna dužina vodotoka je 775 km. Pripjat izvire ispod Volinske gore, severozapadno od grada Kovelj u Ukrajini. Nakon 204. kilometra toka reka prelazi u Belorusiju. Dužina toka kroz Belorusiju je oko 500 km — teče kroz Polesku niziju gde ima jako miran tok, a obale su dosta močvarne. U srednjem delu toka obale su peskovite, a korito je delimično kanalisano. Poslednjih 50 km toka je ponovo kroz teritoriju Ukrajine gde se nekoliko kilometara južnije od Černobilja uliva u Dnjepar.
Pripjat je kanalima povezan sa Zapadnim Bugom i Njemenom. 1930-ih godina su značajne površine Poleskih močvara isušene preusmeravanjem njihove vode u Pripjat.
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Dejan Minić је рекао...

Kada se pomene Pripjat, prva asocijacija je napušteni grad nakon Černobiljske katastrofe. Evakuacija je trajala samo 3 sata i sa 1200 autobusa prebačeno 50-tak hiljada ljudi po nalogu vlasti.

Taj ˝grad duhova˝ je i dalje nemi svedok velike nesreće i privlači više od 30 godina razne ludake, avanturiste, filmadžije, naučnike... Fascinantne fotografije mogu da se nađu na internetu.