четвртак, 10. мај 2018.

DRUGOPLASIRANI U "FENIKSU"

Feniks 609, 10.05.2018.

13 коментара:

Luka је рекао...

Rješenje rebusa: SVI TAKTIKU ZNAJU - svitak tik uz naju

Dejan Minić је рекао...

Da. Ovim rebusom sam vrlo zadovoljan.

Ukrštenice nikad ne komentarišem, jer ih ne sastavljam, već samo rešavam. Slobodno ošinite sa kritikama, neće se Mandrak ljutiti:)

Slavko Bovan је рекао...

Sačekaću da vidim izrješavanu pa ću da ošinem!

Pohvala za grafički izgled rebusa, a rebus kao rebus mi se dopada. Nije badava visoko plasiran.

Slavko Bovan је рекао...

Vjerujem da će mi vrijedni saradnici dostaviti i trećeplasirani, četvrtoplasirani...

Milan Žarkovački је рекао...

Vrlo lep rebus! Sasvim skladni i fraza i rešenje, originalna kombinacija, pa još i lep primer dobre konstrukcije sa "tik (uz)".

Mandrak је рекао...

Već sam ispripovedao kako sam za konkurs napravio celih 6 komada. I to uglavnom Dejanu za ljubav, jer sam umoran od takmičenja i nikakvu inspiraciju nisam imao.

Ova je nastala prva, čim mi je poslao rebuse (i nekim čudom, nisam promašio izrez za sliku). Rkovodeći se činjenicom da urednici vole da bude što jednostavnije i što ekonomičnije, sklepao sam je rutinski (subjektivno: na sve mi je ličila, samo ne na takmičarski rad). Ta glavna kombinacija je u prvoj verziji (koju sam poslao Dejanu) bila još prostija: imao sam Orestija/ostija, no kako su mi te dve reči nekako suviše otrcane (i pride slične, tj. jedna je sadržana u drugoj), na kraju sam tu ubacio malo svežija rešenja (i napravio lanac od 4 cp sa jednoslovom... nije pohvalno, ali lepo izgleda).
No, nekoliko dana kasnije sam napravio novi rad sa ovim rebusom. Centralna belina 7 x 7, solidna, možda malo zatvorena, ali sa dve 17 - ice... i odlučio sam da pošaljem nju, a ne prvu. U svakom slučaju, bila je "skuplja". Ali... ostavio sam izrez 7 x 5. I to ne bih provalio do isteka, da kasnije nisam poslao Rešadu treći rad (sa svojim rebusom), gde sam takođe smanjio izrez. On mi je skrenuo pažnju, onda sam pisao Rajku, i rečeno mi je da to neće proći (ta treća, sa rebusom SVI ME NAPALI je objavljena u pretposlednjem broju Feniksa, i ona je, u principu, "najskuplja", ali kao takmičarski rad verovatno be bi bila ni u top 10 jer se suviše komplikovana).
Elem, tako sam opet stigao na početak: obećao sam čoveku, i morao sam da napravim nove radove sa traženim prorezima.
I pošto nikakvu novu ideju nisam imao, odlučio sam da ipak pošaljem onu prvu (i još dve, od kojih je samo treća malo ozbiljnija... a ta je završila na xy mestu).

Malo sam je ulickao, i potrudio se da bar ovo sa strane bude strukturalno interesantno kad je već glavna kombinacija dosadna (a dosadna je da bi rebus bio maksimalno rešiv, logično). Sad nešto gledam: da sam odvojio još 10 minuta, bila bi mnogo bolja, ne sviđa mi se par tibia/atovi (bolje Sibir/rtovi) i nije mi po volji ovaj aortitis ukrižan sa Itisom.

Kako god, srebro je Dejanova zasluga jer je sama križaljka osvojila 5. tj. 10. mesto (ali to ne znači da nećemo deliti nagradu :P jebiga, uortačili smo se :D).

Milan Žarkovački је рекао...

Hm, rebus je prilično rešiv i sam po sebi, bez ukrštenice. Ali, ne znam kako to ide...

Mandrak је рекао...

Pa, recimo da postoje ljudi koji rešavaju križaljke, a ne zanimaju ih rebusi. Za njih je svaki težak. Zato u kombinacijama križaljka + rebus prvo služi za odgonetanje drugog.

Бранислав Никић је рекао...

Sjajan rebus Dejane. Ne znam šta mi se više sviđa, postavka ili rešenje ili grafička obrada? Skandinavku ne mogu da komentarišem, jer je još nisam rešio, ali sam siguran da je odlična i da je odgovarala kriterijumima žirija.

Milan Žarkovački је рекао...

OK, Mladene. Ali da li si pri pravljenju takmičarske ukrštenice morao baš toliko da vodiš računa o takvima?

Dejan Minić је рекао...

Hvala na lepim rečima!

Mandrak је рекао...

Milane, nisam siguran da razumem pitanje. A nisam siguran ni da ti razumeš ono o čemu sam govorio.

Jednom davno, kad sam bio enigmatski pripravnik, naučio sam da tematske pojmove uvek treba tretirati kao da su nepoznati, makar se radilo o "jabuci" i "kruški". To znači: treba ih ukrštati samo sa maksimalno poznatim rečima. U protivnom, bez obzira što je na slici kruška, i što svako zna da je imenuje i upiše tih 6 slova u kvadratiće, ako se npr. K ukršta sa rečju SEKUANA (galska boginja, zaštitnica reke Sene), to K se može smatrati nerešivim jer se pojam ne javlja često, i malo kome je poznat. Ali, ako se K ukršta sa, recimo, rečju IKTERUS, koliko god taj pojam bio glup, toliko se koristi da je poznat svakom prosečnom rešavaču.
I, eto tako: mi koji sastavljamo znamo šta je poznato, frektventno, izlizano, i takve reči su lako rešive. Zato su jednostavne, uslovno rečeno dosadne kombinacije u kojima se dijagonalno pomeraju suglasničke grupe ST, SK, NT, NK, RK, RT i sl. najrešivije. To se pravi rutinski. Kreneš od... ne znam... komentator, pa ređaš: atentat, tastatura, listari, istoričar... a uspravno izlaze isti takvi jednostavni nizovi: Kalista, otiskivanje, mesto, entomolog itd.

Ja tako radim kad nemam vremena ili živaca, kad treba da napravim veću količinu odjednom, kad sam bez inspiracije. To se zove zanat.
I što je najbitnije: urednici generalno vole te zanatske radove jer oko njih imaju najmanje posla.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala na iscrpnom odgovoru! Nisam znao da tematske pojmove (što je ovde rešenje rebusa, ako sam dobro razumeo) treba tretirati kao nepoznate.