среда, 4. јул 2018.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (144)


Prva sastav
BO, BO, CE, CE, DžAM, LjA, LjA, NI, NI, PI, PI, RI, ROV, SE, TI, TI
Vodoravno i uspravno: 1. Jelo sa slike (pisano po naški i u množini), 2. Naselje u Općini Novigrad Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji (također: stanovnici naselja Borova kod Virovitice), 3. Prodavati povrće na tržnici, 4. Imati o sebi visoko mišljenje, držati do sebe (ekavski).


Drugi sastav
CE, CE, KO, KO, LjA, LjA, NIN, NjA, NjA, PI, PI, PO, RE, TI, TI, TR
Vodoravno i uspravno: 1. Prvo kopanje vinograda u proljeće, sebica (mn.), 2. Koturati, 3. Prodavanje povrća na tržnici (mn.), 4. Žitelj crnogorske prijestolnice.
Autor: Jovan Nedić


15 коментара:

N. Petkovski је рекао...

DžAM BO PI CE
BO ROV LJA NI
PI LJA RI TI
CE NI TI SE

PO KO PI CE
KO TR LJA TI
PI LJA RE NJA
CE TI NJA NIN

CETINJE - Crnogorska prijestonica?

Belirac је рекао...

Rješenja oba slogovna kvadrata su tačna: džambo-pice, Borovljani, piljariti, ceniti se -- pokopice, kotrljati, piljarenja, Cetinjanin

Belirac је рекао...

A za prijestolnicu vidjeti na Cetinje na hr.Wiki.

Filip је рекао...

Jovane, koliko si slogovnih četvorki dosad objavio?
Filip

Belirac је рекао...

Nemam pojma, vjerovatno nekoliko stotina.

Mandrak је рекао...

Ne razumem šta znači "službena prijestolnica". Niti "istorijska i SADAŠNJA prestonica", kako piše na srpskoj Vikipediji.

U publicistici (kao i u enigmatici) pojmovi "glavni grad" i "prestonica" se obično izjednačavaju. Nijedna država ne mora bukvalno imati presto, tj. ne mora biti monarhija da bismo je zvali prestonicom.
A ovde zbunjuje to što CG navodno ima i "sadašnju prestonicu Cetinje" i glavni grad Podgoricu. Nisam siguran da je to moguće.

Belirac је рекао...

Slogovne kvadrate 4x4 sastavljam iz čiste razonode. Kad vidim neki pojam od četiri sloga, probam na brzinu sastaviti takav kvadrat iz glave, a često i u glavi (bez pisanja na papir). Nekad uspije, češće ne. Kad mi se neka nedovršena kombinacija svidi, probam u priručnicima ili na Googleu pronaći četvrti pojam.
Nešto od toga objavim u enigmatskim listovima, veći dio na ovom blogu. Ako me blogogazda bude trpio, guraću bar do - hiljadu.

Belirac је рекао...

Obično treba sastaviti na desetine primjera dok se ne dođe do nekog bisera. Nedavno sam u "Kvizorami" objavio možda svoj najbolji slogovni kvadrat:

A----- U----- STRI- JA
U----- KLJU ČE--- NJE
STRI ČE--- VI----- ĆI
JA--- NJE-- ĆI----- BUT

Vjerovatno sam kombinaciju započeo s uključenjem i janjetinom, a onda su sijevnuli stričevići, janjeći but i Austrija.

Belirac је рекао...

Dok sam smišljao odgovore na Filipovo pitanje, palo mi je na pamet da pokušam u slogovni kvadrat uvrstiti ŠIROKI BRIJEG. Stavio sam ga, naravno, na četvrto mjesto, na trećem se odmah nametnuo NAGASAKI, a drugi pojam sam našao na en-Wiki: BODO-GARO, što je skupina jezika u Bangladešu i Indiji (bodo-garo). Prvi pojam se tad pojavio sam od sebe...

Belirac је рекао...

Dakle,

CI---- BO--- NA--- ŠI
BO-- DO--- GA--- RO
NA--- GA--- SA--- KI
ŠI---- RO--- KI---- BRIJEG

Filip је рекао...

Super. Ovaj s janjećim butom kao "ključnim" pojmom je baš lijep, a možeš ga tematski slobodno pridružiti ovome sa "Širokim Brijegom". :D
Filip

Belirac је рекао...

"Kvizorama" je baš lijepo prezentirala taj slogovni kvadrat: ovdje.

Belirac је рекао...

Po tvrdnjama današnjih hrvatskih jezikoslovaca, "brijeg" je jednosložna riječ pa bi onda bilo opravdano uvrštavati je u jedno polje slogovnih čarobnih likova. Mislim da tu riječ - i slične druge riječi - Hercegovci, kao i Baranjci, izgovaraju dvosložno. Što kaže Filip?

Filip је рекао...

Negdje na pola puta bih rekao da izgovaramo. U svakom slučaju jedan je slog. :)

Радоја Рацановић је рекао...


Podsjećam da je ovo pitanje o kom smo raspravljali krajem januara komentarišući jedan takođe tvoj slogovni kvadrat, Jovane; pretpostavljam da ti nije problem postaviti poveznicu sa istim.

Ja kao rođeni ijekavac i štokavac smatram da to pravilo nema veze sa govornom praksom i potpuno je nelogično. Činjenica da đaci u nižim razredima OŠ u Hrvatskoj uče da riječ ima onoliko slogova koliko ima samoglasnika da bi im se u višim uvelo ovo pravilo, dovoljno govori sama za sebe.