четвртак, 22. август 2013.

REČ PO RIJEČ (238)



TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA
Transsibirska železnica je mreža železnica koja spajaju Moskvu i Evropski deo Rusije sa Ruskim dalekim istokom, Mongolijom, Narodnom Republikom Kinom i Japanskim morem. Glavna trasa železnice saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira. Železnica je dugačka 9.288 km i građena je između 1891-1916. godine. Potrebno je sedam dana da se pređe cela dužina železnica, što je čini trećom železnicom po dužini na svetu, posle Donjeck-Vladivostok i Moskva-Pjongjang.
Druga trasa, Transmandžurska železnica, koja ide usporedno sa Transsibirskom i koja ide skroz do Tarskaje (oko 1.000 km istočno od Bajkalskoj jezera). Od Tarskaje, Transmandžurska železnica ide jugoistočno ka Kini i produžava do Pekinga.
Treća trasa, Transmongolska železnica, koja se sastoji iz Transsibirske trase do Ulan Udea na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Udea Transmongolska železnica produžava južno ka Ulan Batoru i Pekingu.
Četvrta trasa je završena 1991, posle skoro pet decenija spore izgradnje. Pod nazivom Bajkalskoamurska železnica (BAM), proteže se od Transsibirske linije kod Bajkalskog jezera, ka Pacifiku.

2 коментара:

Zdenko је рекао...

SAŽE SILAN ZBIR SKRETNICA!

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom bravo za Zdenka!