четвртак, 28. новембар 2013.

PRIOPĆENJE ZA ENIGMATSKU JAVNOST!



Priopćenje za enigmatsku javnost
Achtung! Achtung!
Ona mala Sonja koju svi tako dobro znate i nije više tako mala, sada su joj 23 godine i iduće ljeto treba diplomirati. Kao najpoznatije enigmatsko dijete odlučila sam diplomirati na temi "Uloga enigmatike u tiskanim izdanjima", a kada sam mom mentoru predložila ovu temu dobila sam sljedeći odgovor: "Intrigantno, zanimljivo, dojmljivo, jednom rječju krenite!". Tako da ja krećem.
Vama svima se obraćam ne da vas zamolim, niti da od vas tražim, nego da vam kažem da računam na vašu pomoć. Svih vas, sve od čika Štefana Markoviča (i ostalih slovenskih enigmata koje ja ne znam) pa do čika Nikole Makedonskog (i ostalih makedonskih enigmata koje, također, ne znam). Za vrijeme pisanja diplomskog rada bit ću u Ljubljani na stručnoj praksi pa se nadam i jednoj vrsti mentorstva čika Markoviča.
Rad bih htjela koncipirati tako da obradim povijest enigmatike u svijetu i u bivšoj državi, napravim jedan pregled osnovnih enigmatskih pojmova, napravim istraživanje gdje bih provjerila sva tiskana izdanja u Hrvatskoj i ima li u njima enigmatike, da li se razlikuju tjedna i vikend izdanja... I također bi napravila istraživanje među ljudima kako bi provjerila je li njima stvarno ta križaljka u jednim novinama važna i da li onda samim time još uvijek postoji kultura čitanja novina, rješavanja križaljke i ispijanja kave.
Sve prijedloge, savjete, moguću literaturu, a i želje, čestitke i pozdrave slobodno šaljite na mail sonjanedic@yahoo.com ili na tatin mail koji svi već imate.
Obrana diplomskog rada bit će u sedmom mjesecu iduće godine i svi ste pozvani. Na mom Odjelu postoji dovoljno velika prostorija koja bi vas sve mogla primiti i vašom prisutnošću ostavila bih profesora i komisiju bez teksta tako da dodatnih pitanja sigurno ne bi bilo.
Osim toga, na idućem SES-u očekujem i ja svoju prvu i zadnju medalju u enigmatici za širenje enigmatskog duha i enigmatike među mladima. :D

P.S. Svi koji mi pomognu bit će naravno spomenuti u samo radu u zahvalama i literaturi i zato navali narode! :)

25 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bravo. Bravo, Bravo!
Naprijed do doktora enigmatike!

Slavko Bovan је рекао...

U svom rokovniku bilježim jul 2014 i pravim plan za dolazak!

Slavko Bovan је рекао...

Ovakva saopštenja/priopćenja me baš razvesele!

Синдикат Слога је рекао...

Svaka čaaaaaast!!!!

Анониман је рекао...

pa ovo je sjajno. i naravno da enigmatika igra jako bitnu ulogu u tiskanim izdanjima. uskoro ti objasnim!
kohortaš.

Trodimenzionalac је рекао...

Sonja,
Čestitam na ovoj lepoj i hrabroj odluci.
Enigmatski koreni su tu, u porodici. Potrudi se da nastaviš porodičnu tradiciju i u najskorije vreme postaneš dominantni porodični, hrvatski, srpski i svetski enigmata.
Iz domena u kome se ja enigmatski izražavam, ukoliko ti bude potrebno, stojim Ti nesebično na raspolaganju.
Tebe i celu porodicu Nedić srdačno pozdravlja Dragan Ristić iz Surdulice.

Mišo је рекао...

Bravo Sonja! Raduju ovakve hrabre odluke. Enigmatski savez Srbije ti je na raspolaganju, trudićemo se da ti omogućimo da dobiješ sve ono što ti je potrebno da bi uspjela u svojoj namjeri.
Pozdrav za Nediće

Kontrolor је рекао...

Čestitam na izboru teme i želim Sonji uspeha u radu. SAJT koji uređujem, uvek je na raspolaganju.

Gojko је рекао...

Bez dileme/odličan odabir teme...
Čestitam na tome Sonji/i ima da zapnemo kao konji...
Šta treba da učinim da bih bio kamenčić u tom mozaiku...Smislićemo nešto...Držim palčeve iliti fige/i hrabro tu do prve lige...

Slavko Bovan је рекао...

Priopćenje je objavljeno i na Cryptomanovom blogu!

Анониман је рекао...

Bravo Sonja, tako treba. Tema je postavljena prilicno shiroko, mozesh tu podvesti maltene sve... Ako mislish da mogu pomoci javi se, bice mi izuzetno drago.
Hajro

Mandrak је рекао...

Ako ti treba neko ko će ti potanko ispričati sve najgore o ukrštenicama u srpskim dnevnim novinama, počev od "Blica", preko "Kurira", do apsolutnog šampiona - "Večernjih novosti" - tu sam. :)
Šalim se malo (a malo sam i ozbiljan). :)
U svakom slučaju, podržavam pobratimstvo enigmatike i nauke, i upućujem poseban pozdrav mentoru. (Ne znam da li kod nas takvi postoje. Da sam ja izrazio želju da diplomiram s nekom sličnom temom, verovatno bi mi zabranili pristup fakultetu. Doživotno.)

Slavko Bovan је рекао...

Svi kojima je važna enigmatika treba da budu veseli zbog ovakvog priopćenja.

Slavko Bovan је рекао...

Posebno mi se dopada ideja da se na odbrani dimplomskog rada održi svojevrsni sabor balkanskih enigmata (da zabezeknemo profesore).

Miroslav Cvetković је рекао...

Sonja, samo napred - imaš podršku svih dobronamernih enigmata (barem verbalnu)!

R.Jovicic је рекао...

Znamo da je to cerka naseg uvazenog kolege Jovana Nedica. Mislim, da je ovo prvi slucaj da neko priprema diplomski rad iz ove oblasti. Neznam samo dali je i mentor ljubitelj enigmatike. A sto se tice enigmatskih priloga u dnevnim novinama, nema nam uspeha dok to masovno radi Mile Budic. Odmah moze Sonja da napise da su njegovi radovi (radjeni kompjuterski),enigmatski sund najgore vrste. Ma, u svim dnevnim novinama nema nekog enigmatskog kvaliteta. Mnogo uspeha u radu i srdacan pozdrav.

Jovica Radojičić је рекао...

Neka se Sonja ne osvrće mnogo na opasku u zagradi prethodnog komentara. Radovi pomenutog "kolege" jesu enigmatsko smeće, ali iz drugog razloga, a ne zato što su "rađeni kompjuterski". A onome ko piše "neznam" i "dali", ni kompjuter ne može pomoći!

Dejan Minić је рекао...

Srećno, Sonja!

Ilija Đurković је рекао...

Bravo Sonja i sa srećom!

Анониман је рекао...

Zdravo,
tokom današnjeg telefonskog razgovora kolega Branko Milovanović mi je naveo, da se me spominje na blogovima od Slavka i Adnana. Pošto danas radi nekih obaveza, jutros nisam bio na računalu, nije mi htio reći u ćemu je problem, tako da tek sada vidim.
Kao prvo, sva sreća Sonji prilikom izrade diplomskog rada bilo sa mojom pomoću, bilo bez nje. Kao drugo, sa moje strane nema zadržke, da pomognem u onom obimu koliko mogu.
Vidjevši o ćemu se radi setih se, da sem nekom prilikom našao na internetu dva diplomska rada na temu enigmatike, bolje rećeno na temu križaljki/ukrštenica. Dali je napravljen još koji, nije mi poznato, jer nisam aktivno radio na tome, ali sam zabeležio linkove, da sam ih ponovo pronašao.
Prvi od pomenutih diplomskih radova je od Maje Stare, napravljen i obranjen septembra 2007 na višeškolskom stupnju (prvi stupanj po bolonjskoj reformi)Fakultete za organizacijske vede Kranj Univerze v Mariboru (Fakultet za organizacione nauke Kranj) sa naslovom ORGANIZIRANOST DELOVNEGA OKOLJA SESTAVLJALCA KRIŽANK (Organizovanost radne okoline sastavljača ukrštenica). Rad je na 87 stranica. Inače diplomantka je kći poznatog slovenačkog enigmate Marjana Stareta.
Drugi rad je napravljen na Fakulteti za elektrotehniko Maribor (Fakultet za elektrotehniku) istog univerziteta, takođe na Višeškolskom stupnju. Kandidat Daniel Meklav je obranio rad sa naslovom UČINKOVIT GENERATOR ZA SESTAVLJANJE KRIŽANK (Efikasan generator za sastavljanje ukrštenica/križaljki). Rad je obranjen novembra 2011, a obim mu je 67 stranica. Inaće autor mi nije poznat.

Navodim i oba linka ako je to za zanimljivo (na žalost ne znam napraviti tako, da postanu aktivni)

http://diplome.fov.uni-mb.si/vis/12756Stare.pdf

http://graph-srv.uni-mb.si/cgai/Diplome/Meklav%20Danijel%20-%20Ucinkovit%20generator%20za%20sestavljanje%20krizank.pdf

Štefan Markovič

R.Jovicic је рекао...

Izvinjavam se zbog pogresno napisane reci NE ZNAMO i DA LI u prethodnom komentaru. Kriv sam sto nisam pogledao tekst pre slanja, a kriv je i kompjuter koji ne "pomaze" vec "odmaze". Ono sto ja znam je:
Verovatno najvise glavobolje zadaje pisanje recce NE u srpskom jeziku. Tako, cesto nismo sigurni da li je pravilno pisati odvojeno ili sastavljeno pojedine reci. Jedna od tih "zbunjujucih varijanti" je i pisanje recce NE uz glagol znati.
Dakle, pravilno je pisati odvojeno NE ZNAM, jer se recca NE kod glagola u licnom glagolskom obliku uvek pise odvojeno, osim u tri slucaja, odnosno izuzetka: nemam, nemoj i necu.
DA LI ili DALI, pise se i jedno i drugo. DA LI je odvojeno ako su u pitanju recce (potvrdna rec da i upitna recca li) kod glagola dati u trecem licu mnozine. DA LI su DALI odgovor na pitanje? Inace, slikar je Salvador DALI.
Toliko o tome i kriv sam. U ovom slucaju treba pisati odvojeno. A kriv je i Slavko sto to nije ispravio.

Анониман је рекао...

U enigmatskom svijetu bi se moglo naci josh tema za kojekakve naucne radove. Ova moja opaska nema previshe veze sa gornjim komentarima, tek pade mi na pamet kako je zanimljivo da pricha uvijek (chak i u ovakvom lijepom povodu) zavrshi u ne bash lijepom tonu.
Hajro

Анониман је рекао...

Ja sam se u žaru pisanja zaboravila potpisati za one koji me ipak ne znaju, ali ti prepoznaju tatu na slici pa onda mogu zaključiti čija sam. :)
Hvala vam svima, mailovi mi već pristižu. I samo verbalna podrška puno znači. I vaše osobne impresije na temu važnosti enigmatike u dnevnim novinama, tjednicima, mjesečnicima će mi dobro doći jer ste vi ipak stručnjaci i najbolje znate.
Obrane diplomskih radova su inače otvorene i može doći tko hoće pa bi to bila vrlo zanimljiva situacija u kojoj bi se u publici našli stručnjaci koji najbolje znaju o toj temi.
Drago mi je da je bilo još studeneta koji su pisali o toj tematici i svakako ću proučiti i njihove radove. Hvala što ste to pronašli.
Sonja Nedić

ljubica је рекао...


Sonja, I mene lično si obradovala izborom enigmatske teme. Želim ti sve najbolje, a ujedno I ne sumnjam da ćeš uraditi odličan diplomski rad, jer si imala odličnog učitelja. Lijepo je što si od roditelja, naslijedila ljubav prema enigmatici. Joše jednom, želim ti sve najbolje!

N. Petkovski је рекао...

Draga Sonja,

Čika Nikola Makedonski će ti svakako izdašno pomoći u izradi tvog diplomskog rada, a po mogućnosti i doći na njegovoj odbrani. Živa bila i želim ti puno uspeha, ne sumnjam u to.