петак, 29. новембар 2013.

ROĐENDAN OSMOSMERKE




Piše Miroslav Cvetković:
Početkom novembra 1995. godine krenuo je novi (stari) enigmatski list - naslednik "Osmosmerke" koja je, kao izdanje "Dečjih novina" iz Gornjeg Milanovca izlazila od novembra 1992. do aprila 1995. godine. Da se Vlasi ne dosete, list je dobio "potpuno novo" ime: "My Love Osmosmerka", a u impresumu je pisalo: "Specijalno izdanje lista MY LOVE STORY (i list "Love Story" je pre toga izlazio kao izdanje "Dečjih novina"). Novi izdavač je PP "Vukadin" - Beograd, direktor Krstivoj Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Slobodan Jovanović, urednik Miroslav Cvetković. Priprema je, kao i u "Dečjim novinama", rađena pod "dirigentskom palicom" Stanije-Cice Petković, ali iz razumljivih razloga nije želela da se njeno ime pojavljuje u impresumu. Nakon dvadesetog broja potpuno se povukla iz ovog projekta. Špigl 21-og broja je uradio Miodrag Tošić (živeo je u komšiluku!). Od 22-og broja ja sam preuzeo i taj deo posla.
List je u početku izlazio neredovno, ali mnogo redovnije od svog prethodnika: u 1996-oj godini izašao je 8 puta (bio je jedan dvobroj: 9/10, pa je, navodno izašlo 9 brojeva!), u 1997. godini odštampano je 10 brojeva, naredna godina je imala svih 12 predviđenih brojeva... Taman se list ustalio - postao pravi mesečnik (između 19-og i 35-og broja), kad nam se dogodi "Milosrdni Anđeo"! Naredne godine (2000.) pripremio sam 8 brojeva, a 2001. je bilo samo 7. Broj 53 je bio poslednji koji je "pokrivao" dva ili više meseci (jul - avgust 2001. godine). Od broja 54 do danas nije preskočen nijedan mesec - dvanaest i po godina!

U međuvremenu se firma "Una Press" izdvojila iz ITP "Vukadin", a list "My Love Osmosmerka", sa mnom u paketu je dobio novog izdavača (od broja 48). Od broja 74 je izbačeno ono "My Love", pa se list nadalje zove samo "Osmosmerka". Od broja 77 više nema potpisa ispod enigmatskih radova. Broj 82 (januar 2004.) je prva "Osmosmerka" koju sam pripremio kao "urednik enigmatike zaposlen na neodređeno vreme" u ITP "Una Press" (pre toga sam bio honorarac). Od broja 146 "Osmosmerka" se štampa na 68 stranica (64 + korice) - do tada je izlazila na 32+4 strane, a od broja 167 su sve stranice u koloru.

Još nekoliko važnih i manje važnih činjenica:
- Od 22-og broja na naslovnoj stranici se nalazi skandinavka 4x8 (5x9) polja - od tog broja naslovna strana se nije bitno menjala.
- Od 71-og broja uvodi se skandinavka duplerica koja je išla sve do broja 144.
- Od 146-og broja uveden je sudoku na osam središnjih stranica (32 komada, po četiri na stranici, a preostali prostor se popunjava humorom, anagramima, rebusima, logičkim i matematičkim problemima, malim skandinavkama...).
- Od 146-og do 165-og broja "Osmosmerka" je štampana na 80 gramskoj bezdrvnoj hartiji sa kolor koricama na 100 gramskom kunstdruku - ovo je, po meni, period kada je ovaj list najlepše izgledao (bio je "puniji" od svih drugih enigmatskih listova - debljine veće od 3 mm, a retko koji drugi list je bio deblji od 2 mm - varate se ako mislite da je 1 mm debljine nešto beznačajno!), priprema i štampa - izvrsne. Sada izlazi u koloru, ali se štampa na novinskom papiru.

Cena "Osmosmerke": broj 1 - 3 dinara, od 2 do 10 - 4 dinara, od 11 do 22 - 5 dinara, od 23 do 32 - 6 dinara, od 33 do 35 - 8 dinara, 36 i 37 - 10 dinara, brojevi 38 i 39 - 12 dinara, od 40 do 44 - 15 dinara, od 45 do 47 - 20 dinara, brojevi 48 i 49 - 25 dinara, od broja 50 do 120 - 30 dinara, od 121 do 145 - 50 dinara i od broja 166 do danas - 59 dinara.

U "Osmosmerci" je svoje radove objavljivalo više od pedeset poznatih ili manje poznatih enigmata. Najviše je bilo mojih radova, a više od ostalih su objavljivali: Kaica Đorđević, Miodrag Tošić, Branislav Golubović, Žarko Đokić, Stojimir Talijan, Zoran Milunović, Jan Bažik, Miodrag Obrenović, Saša Čolaković... Slede saradnici koji su objavili manje radova od pomenute desetorice: Miroslav Živković, Nikola Pešić, Danijela Vušković (Milunović), Zoran Radisavljević, Jovan Nedić, Miroslav Lazarević, Saša Momčilović, Milenko Mijatović, Olaf Ljubibratić, Rajko Kuzmanović, Miodrag Vojvodić, Dragan Nikolić, Aco Janković, Dragoš Jovanović - Fera, Marjan Radaković, Jovan i Ranka Novaković, Zoran Živanović, Branislav Nikić, Dragan Cvetković, Goran Božić, Jovana Cvetković, Branko Nikolić, Pavlina Levkovski, Danica Stojimirović, Srećko Divković, Vladimir Stakić &GHz (kompjuterske ukrštenice), Željko Kužet, Jožef Rijavec, Slavko Bovan, Nikola Popović, Radomir Mićunović, Veljko Maksimović, Mica Rosić, Olja Ognjanović, Momčilo Ašković, Živan Perić, Jovana Nikolajević, Petar Jovović, Milan Nikodinović, Đorđe Savković, Ljubiša Jakšić, Kosta Željski i Mladen Marković.  (mc)

4 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

Srećan rođendan ovom interesantnom listu!

Бранислав Никић је рекао...

Čestitke za rođendan lista i pohvale Miroslavu što je vrhunskom grafikom i kvalitetnim radovima uspeo da napravio odličan list koji je opstao sve ove godine.

Miroslav Cvetković је рекао...

HVALA, HVALA!

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovaj tekst sam pre svega pisao povodom 200-tog broja koji je izašao početkom meseca, a pogodilo se da je i prvi izašao u novembru. Nije baš bilo mnogo listova u Srbiji koji su stigli do dvestotog broja, a još manje ih je izlazilo tako dugo - više od 18 godina (postali punoletni!). Za nekoliko dana će izaći i 201. broj, a pošto je jedared izašao dvobroj (9-10), moći ću mirne duše reći da je, zaisza, izašlo 200 brojeva!
Za istog izdavača radim još jedan enigmatski list koji, takođe dosta dugo izlazi - prvi broj je pripremljen za april 1999. godine, ali zbog već pomenutog "Milosrdnog ..." izašao je u leto te godine (jul). Ni četrnaest godina nije malo!