четвртак, 19. мај 2016.

PALATALKA DRAGIŠE CETIĆA

Nazansky, Racanović i Cetić


PALATALKA

DRAGIŠE CETIĆA


Tek što poče jesti,

prst umaza džemom,

drugu ću mu poslasticu

namazati kremom!


Napomena: Ovaj rad je zauzeo 1. mjesto na takmičenju u sastavljanju palatalke / sibilarke na susretima „Una 2016“.

Povezano sa OVIM i OVIM

9 коментара:

Luka је рекао...

Ako se dobro sjećam, pri proglašenju, obznanjeno je rješenje dotične Palatalke:

PALAC - PALAČINKA

Obzirom se nisam previše proučavo pravila ove zagonetke, volio bih nešto naučiti, te molim da mi netko pojasni tvorbu gornjeg rješenja.

Neovisno o tome, koristim priliku čestitati Dragiši i Borisu na osvojenom 1., odnosno 2. mjestu, te Radoji na inovaciji.

R.Jovicic је рекао...

Srdačno čestitam Dragiši na nagradi -peharu za najbolji anagram na konkursu "Dani ludaje".
Koristim priliku,da podsetim posetioce ovog bloga da je Dragiša bio cenjeni saradnik lista "MARBO-mega ukrštenica", kada ga je uredjivalo udruženje "Vuk Karadžić". Evo, jednog njegovog rada iz MARBA broj 2

TRI ANAGRAMA NA ISTU TEMU
MEKA BROŠURICA MAGNET za mnoge
što troše enigmu umesto droge.
EMA BRUCOŠ MARKETINGA
naš list joj je druga knjiga.
MOCU BRE, TEŠKI ANAGRAM mori
čim prvu stranicu otvori.
Srdačan pozdrav Radojica Jovičić

Luka је рекао...

BRUCOŠ: MERAK ENIGMATA!

IlijaO је рекао...

Možda je sad vrijeme, znamo obje tzv.palatalke, po onome "vox populi", da polemiziramo, tupimo i izoštrimo.
Ima li objašnjenje sveze palac- palačinka, jer po meni je to palatalna dodavaljka (palač-inka).
Kao i Luka i ja sam malo manjkav, kako po saznanjima tako i po shvaćanjima širine ove novonastale zagonetke,( ne umanjujem vrijednost zagonetke niti osvojen primat) pa radi opće dobrobiti i možebitnih nedoumica, trebalo bi razjasniti bit.
Ajd da je bila PALAČA, pa ok!
Isto tako, predlažem i palatalni rebus s rješenjem PALAČINKE: prst( palac) HRT novinarke Eterović, a što bi bilo točnije i razvidnije, kako u postavci tako i u rješenju.

Радоја Рацановић је рекао...


Iako sam na temu palatalke / sibilarke pisao u čak 4 posta na ovom blogu, a taj su tekst, prilagođen i potkrijepljen primjerima, učesnici susreta „Una 2016“ dobili uz nagradni zadatak, očigledno postoji potreba da se neke stvari ponovo objasne i pojednostave.

Ukratko rečeno, za sastavljanje i rješavanje ove zagonetke neophodno je poznavanje gramatičkih pravila 3 glasovne promjene: palatalizacije, sibilarizacije i (djelimično) jednačenja suglasnika po mjestu tvorbe.

Glasovna promjena znači mijenjanje, ali ova zagonetka nije obično mijenjanje (tj. obična mijenjaljka). Ona je ili DVOSTRUKA uzastopna MIJENJALJKA (1) ili KOMBINACIJA MIJENJALJKE I DODAVALJKE (2), i to posebne vrste dodavaljke – paragoge.

Borisova sibilarka je primjer uzastopne dvostruke mijenjaljke. Tu je u riječi SLUGA prvo izvršeno mijenjanje slova A u I, a potom G (ispred i) u Z. Pravila sibilarizacije dozvoljavaju samo takvu promjenu (samo ispred samoglasnika I suglasnici K, G i H prelaze u C, Z i S (k > c, g > z, h > s)).

Dragišina palatalka je primjer kombinacija mijenjaljke i paragoge. Paragoga je dodavanje GLASA, SLOGA ili više SLOGOVA na kraj riječi. Tu je prvo na riječ PALAC dodan (česti) sufiks –INKA i zatim izvršeno mijenjanje suglasnika C u Č prema jednom od 2 pravila palatalizacije.

Радоја Рацановић је рекао...


Izgleda da je najbitnije podvući slijedeće: Cilj ove zagonetke je da izvedemo u gramatici nemoguću glasovnu promjenu i na taj način povežemo 2 riječi. Šta to znači?

Vrlo jednostavno, u gramatici se od imenice palac izvode npr. riječi palačni, palčani i palčić, ali se ne može izvesti riječ palačinka. Znači, nama nije cilj da povežemo (stihovno ili na drugi način) 2 primjera poznata iz gramatike (palac – palčić) već 2 primjera koji nisu u gramatičkoj vezi (palac – palačinka).

Iako je besprijekorno stihovno uobličena (stihovi jesu bitni, ali ne mogu biti odlučujući kod vrednovanja ove zagonetke), Borisova zagonetka je slabije rangirana jer se ne može tvrditi da je rješenje potpuno nepoznato u gramatici. On je efektno iskoristio sinonimnost dativa jednine imenice sluga (SLUGA – sluzi) i nominativa množine imenice sluz (sluz – SLUZI) i povezao te 2 triječi. Tu zaista ne postoji gramatička povezanost, ali je primjer sluga-sluzi dobro poznat u gramatici i često je navođen kao primjer sibilarizacije.

Nadam se da su nakon navedenog pravila ove zagonetke jasnija, takođe i odluka žirija.

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje valja napomenuti da je sve ovo krenulo od ideje Rešada Besničanina, objavljene na ovom blogu.

Радоја Рацановић је рекао...


Da, kada već rezimiramo, (ponovo) treba reći da je naziv palatalka skovao Rešad, a sibilarka Ilija Ozdanovac. Posredno je „kumovala“ i Mirka Šajić koja je predložila da se i sibilarizacija obuhvati ovom zagonetkom. Mirka mi je, zajedno sa još nekoliko kolega čija su imena navedena u postu „O palatalki definitivno“, ona najviše, pomogla oko definisanja i utvrđivanja pravila ove nove zagonetke. Jedini kolega koga sam (imejlom) konsultovao po navednim pitanjima, a koji mi nije odgovorio bio je Rešad.

Радоја Рацановић је рекао...

Razmišljajući maloprije o novim mogućnostima ove zagonetke, pade mi na pamet da sam u jednom od prethodnih komentara učinio, i kada provjerih vidjeh da jesam, lapsus calami. Napisao sam sinonimnost, a treba homonimnost.

Takođe sam napravio slovnu grešku u rečenici: Dragišina palatalka je primjer kombinacije mijenjaljke i paragoge. (Tako treba pisati.)

Izvinjavam se Borisu, Dragiši i ostalim čitaocima posta.