Ove godine su svi Nedići, a svi su i ekikijevci, prvi put bili na Ribarskim danima u Kopačevu. Takve gužve u Baranji još ne vidjesmo... Dobar glas i blizina Osijeka čudo čine...
Organizatore Dani ludaje pitam, osim što mogu da se vide tj. gledaju: bundeva, bundava, ludaja, tikva, bela tikva, crna tikva, mrka tikva, misirača, bujača, buća, borović, varnaka, kuvanica, ???; ima li i kakvih specijaliteta od istih, da posetioci okuse - probaju - degustiraju. Na ovim fotografijama toga nema? Pozdrav
U Kikindi se za Dane ludaje održava i tzv. Banatski fruštuk (specijaliteti od ludaje). Prošlogodišnji učesnici EDL imali su priliku da za ručak (Onaj zajednički) probaju i čorbu od ludaje, a bilo je i nekih priloga uz glavno jelo.
Krsto, slike nisu s Dana ludaje u Kikindi, nego s Ribarskih dana u Kopačevu (kod Osijeka). U Kopačevu nisam primijetio neke specijalitete od bundeva, ali ih je vjerovatno bilo, osim što su bundeve služile kao dekoracija pozornice i pojedinih štandova. Probao sam pitu s bamijom na štandu OPG-a Bošnjak...
U mom zavičaju bundeva je naziv za bundeve žute kore koje jede stoka. Bundeve bijele kore, koje se izrežu na komade i peku u rerni, zovu se "turkinje" (od nekih doseljenika u Baranju čuo sam da ih zovu "misirače"). Manje bundeve od kojih se, dok im je kora još zelena, prave različita jela obično se zovu tikve.
U mom kraju se razlikuju dvije vrste bundeve: misirača i budimka (budinka). Misirača ima koru zelene boje, koja se kada dozri, ako se dobro sjećam, najčešće promijeni u žutu ili neku drugu boju. Prije masovne upotrebe herbicida sijala se uz kukuruze, prvenstveno služi kao stočna hrana, a mlade misirače mogu se koristiti i u ljudskoj ishrani (najčešće za pravljenje pite od misirače). Budimka je bijela bundeva, a ovdje se gaji(la) u baštama i u malim količinama za potrebe ljudske ishrane.
15 коментара:
Kopačevo je selo u Baranji, udaljeno 11 km od Osijeka, na samom rubu Kopačkog rita.
Ove godine su svi Nedići, a svi su i ekikijevci, prvi put bili na Ribarskim danima u Kopačevu. Takve gužve u Baranji još ne vidjesmo... Dobar glas i blizina Osijeka čudo čine...
Na svim slikama su - bundeve. Po ulicama je bilo još svega i svačega, ali najmanje - riba. Ribe su bile u i na - tanjirima...
Na prvoj slici je mađarski folklor, a na trećoj njemački iz mjesta Ujpetra, udaljenog 65 km od Kopačeva, između Šikloša i Pečuja u Mađarskoj.
Pozdrav neumornim Nedićima!
Dobar trening zlata vrijedi.
Uzvraćamo pozdrav i vrijednom Crnogorcu. Ima li i kod vas bundeva, ludaja ili kako ih već zovete?
Organizatore Dani ludaje pitam, osim što mogu da se vide tj. gledaju: bundeva, bundava, ludaja, tikva, bela tikva, crna tikva, mrka tikva, misirača, bujača, buća, borović, varnaka, kuvanica, ???; ima li i kakvih specijaliteta od istih, da posetioci okuse - probaju - degustiraju.
Na ovim fotografijama toga nema?
Pozdrav
Jovane, ima i kod nas bundeva, zovemo ih još tikve ili misirke...
U Kikindi se za Dane ludaje održava i tzv. Banatski fruštuk (specijaliteti od ludaje). Prošlogodišnji učesnici EDL imali su priliku da za ručak (Onaj zajednički) probaju i čorbu od ludaje, a bilo je i nekih priloga uz glavno jelo.
Izgleda da svuda imaju više naziva. U mom kraju se najčešće kaže bundeva, tikva, ali i pečenka.
Krsto, slike nisu s Dana ludaje u Kikindi, nego s Ribarskih dana u Kopačevu (kod Osijeka). U Kopačevu nisam primijetio neke specijalitete od bundeva, ali ih je vjerovatno bilo, osim što su bundeve služile kao dekoracija pozornice i pojedinih štandova.
Probao sam pitu s bamijom na štandu OPG-a Bošnjak...
Fotoreportažu s Ribarskih dana u Kopačevu možete vidjeti ovdje:
18. Ribarski dani u Kopačevu (17-18. IX. 2016).
U Kopačevo smo stigli predveče. Brzo je pao mrak pa više nisam mogao slikati.
U mom zavičaju bundeva je naziv za bundeve žute kore koje jede stoka. Bundeve bijele kore, koje se izrežu na komade i peku u rerni, zovu se "turkinje" (od nekih doseljenika u Baranju čuo sam da ih zovu "misirače"). Manje bundeve od kojih se, dok im je kora još zelena, prave različita jela obično se zovu tikve.
U mom kraju se razlikuju dvije vrste bundeve: misirača i budimka (budinka). Misirača ima koru zelene boje, koja se kada dozri, ako se dobro sjećam, najčešće promijeni u žutu ili neku drugu boju. Prije masovne upotrebe herbicida sijala se uz kukuruze, prvenstveno služi kao stočna hrana, a mlade misirače mogu se koristiti i u ljudskoj ishrani (najčešće za pravljenje pite od misirače). Budimka je bijela bundeva, a ovdje se gaji(la) u baštama i u malim količinama za potrebe ljudske ishrane.
Постави коментар