четвртак, 26. октобар 2017.

SAOPŠTENJE EKK



У име чланова Енигматског клуба Кикинда са жаљењем констатујемо да поједини енигмати на интернету користе непримерен речник (увреда и дисквалификација). Овом приликом се ограђујемо од поступака нашег члана Младена Марковића који је на свом личном интернет-блогу недавно поново објавио текстове и коментаре у којима вређа и омаловажава руководство и чланове Савеза. Наглашавамо да овакав говор ни на који начин не одражава ставове ЕКК-а. Наш клуб од свог оснивања настоји да успостави и одржава добре односе са свим  другим клубовима, Енигматским савезом Србије и другим савезима. Пријатељска сарадња и међусобно поштовање међу енигматама увек ће нам бити приоритет у раду. Због тога осуђујемо сваки покушај да се оваква сарадња поквари и да се наруше односи између клуба и Савеза. Овакво понашање осуђујемо тим пре што је на недавно одржаним Сусретима у Суботици договорено да се међусобне несугласице оставе по страни и да се у наредном периоду концентришемо на конструктиван рад и сарадњу, а да ће се сва спорна питања (којих има) решавати на седницама ЕСС.
Овом приликом не можемо а да такође не осудимо и испад извесног члана другог клуба који је убрзо након завршених Сусрета у Белом Манастиру на свом интернет-блогу изнео низ увреда на рачун нашег клуба и његовог секретара. У питању је дугогодишњи члан  Енигматског клуба „Ђорђе Натошевић“ који је и до сада небројено пута писао лажи и увреде на рачун нашег клуба и његових чланова. Овакво понашање је у директној супротности са договором о смиривању страсти постигнутим у Суботици. Упркос томе што је тада договорено да се даљи напади и личне увреде неће толерисати, поменути члан „Натошевића“ за овај најновији испад није сносио никакве последице нити од свога клуба нити од Савеза, нити се ико од руководства Савеза огласио како би осудио овакво понашање.
Наглашавмо да је Марковић своје непримерене текстове обрисао, док увреде на рачун нашег клуба и данас стоје на интернету где свако може да их чита.
Посебно смо разочарани тиме што смо од руководства Савеза добили врло оштре критике на рачун понашања нашег члана, иако за његове коментаре до тог тренутка нисмо ни знали, док су изостале било какве реакције поводом увреда и лажи које су (пре тога) изнете на рачун нашег клуба. Залажемо се за међусобно поштовање и уважавање, али да би се то остварило неопходно је да важе иста правила за све и да сви прихвате одговорност за своје речи. Недопустиво је да се једнима толеришу увреде и напади, а другима се за сличне поступке претити казнама, искључењем и „замрзавањем“.
Енигматски клуб Кикинда ће и убудуће оштро реаговати на свако недолично понашање у својим редовима, али са правом очекујемо да и Енигматски савез и други клубови реагују на сличне (и горе) испаде у својим редовима. Само на тај начин можемо градити снажну и успешну организацију која ће радити на добробит српске енигматике.
Председништво Енигматског клуба Кикинда

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Saopštenje
U ime članova Enigmatskog kluba Kikinda sa žaljenjem konstatujemo da pojedini enigmati na internetu koriste neprimeren rečnik (uvreda i diskvalifikacija). Ovom prilikom se ograđujemo od postupaka našeg člana Mladena Markovića koji je na svom ličnom internet-blogu nedavno ponovo objavio tekstove i komentare u kojima vređa i omalovažava rukovodstvo i članove Saveza. Naglašavamo da ovakav govor ni na koji način ne odražava stavove EKK-a. Naš klub od svog osnivanja nastoji da uspostavi i održava dobre odnose sa svim drugim klubovima, Enigmatskim savezom Srbije i drugim savezima. Prijateljska saradnja i međusobno poštovanje među enigmatama uvek će nam biti prioritet u radu. Zbog toga osuđujemo svaki pokušaj da se ovakva saradnja pokvari i da se naruše odnosi između kluba i Saveza. Ovakvo ponašanje osuđujemo tim pre što je na nedavno održanim Susretima u Subotici dogovoreno da se međusobne nesuglasice ostave po strani i da se u narednom periodu koncentrišemo na konstruktivan rad i saradnju, a da će se sva sporna pitanja (kojih ima) rešavati na sednicama ESS.
Ovom prilikom ne možemo a da takođe ne osudimo i ispad izvesnog člana drugog kluba koji je ubrzo nakon završenih Susreta u Belom Manastiru na svom internet-blogu izneo niz uvreda na račun našeg kluba i njegovog sekretara. U pitanju je dugogodišnji član Enigmatskog kluba „Đorđe Natošević“ koji je i do sada nebrojeno puta pisao laži i uvrede na račun našeg kluba i njegovih članova. Ovakvo ponašanje je u direktnoj suprotnosti sa dogovorom o smirivanju strasti postignutim u Subotici. Uprkos tome što je tada dogovoreno da se dalji napadi i lične uvrede neće tolerisati, pomenuti član „Natoševića“ za ovaj najnoviji ispad nije snosio nikakve posledice niti od svoga kluba niti od Saveza, niti se iko od rukovodstva Saveza oglasio kako bi osudio ovakvo ponašanje.
Naglašavmo da je Marković svoje neprimerene tekstove obrisao, dok uvrede na račun našeg kluba i danas stoje na internetu gde svako može da ih čita.
Posebno smo razočarani time što smo od rukovodstva Saveza dobili vrlo oštre kritike na račun ponašanja našeg člana, iako za njegove komentare do tog trenutka nismo ni znali, dok su izostale bilo kakve reakcije povodom uvreda i laži koje su (pre toga) iznete na račun našeg kluba. Zalažemo se za međusobno poštovanje i uvažavanje, ali da bi se to ostvarilo neophodno je da važe ista pravila za sve i da svi prihvate odgovornost za svoje reči. Nedopustivo je da se jednima tolerišu uvrede i napadi, a drugima se za slične postupke pretiti kaznama, isključenjem i „zamrzavanjem“.
Enigmatski klub Kikinda će i ubuduće oštro reagovati na svako nedolično ponašanje u svojim redovima, ali sa pravom očekujemo da i Enigmatski savez i drugi klubovi reaguju na slične (i gore) ispade u svojim redovima. Samo na taj način možemo graditi snažnu i uspešnu organizaciju koja će raditi na dobrobit srpske enigmatike.
Predsedništvo Enigmatskog kluba Kikinda

Krsta је рекао...

Enigmatski klub "Bor" podržava Saopštenje predsedništva Enigmatskog kluba "Kikinda".
Pozdrav!

Mandrak је рекао...

Bez namere da se ponavljam, ipak bih još jednom rekao da veoma poštujem civilizovani ton EKK - a, ali da ga smatram nefunkcionalnim.
Predsedništvo kluba čiji sam ja član čine fini i kulturni ljudi, no ponekad se čini da su prilično naivni i da iskreno veruju u glasno izrečene laži, da olako prelaze preko svih nepravdi koje su im učinjene, i da u svojoj miroljubivosti bez otpora prihvatuju trajnu ulogu je*ene strane u ESS - u.
Realno stanje je sledeće: EKK je u uzurpiranbom savezu od prvoga dana bio non grata. Prvi razlog je Živanićevo ime na listi članova, drugi razlog je Bovanova podrška Živaniću, a treći moja elaboracija slučaja (u feljtonu, i generalno). Skrećem pažnju na lančanu povezanost tih razloga, jer samo ako bi bilo istina da je Živanić lopov koji je bezočno ojadio ESS, progon bi bio opravdan: to bi značilo da su Lazarević, Janković, Dimović i drugi nosioci vlasti u nelegitimno preuzetom ESS - u ispravni, a da smo nas trojica (a verovatno i svi članovi našeg kluba) neka vrsta bande koja vladajućoj proenigmatskoj grupi preti nametanjem ličnih interesa i prisvajanjem kolektivne imovine.

Da li vam ovo zvuči logično?

E, tzv. subotičkim dogovorom je nelogično pretvoreno u logično. Predstavnici EKK - a su toga dana prihvatili dodeljeni tretman, i pored toga što se članovi tog kluba generalno tretiraju kao uljezi (da ne podesećam auditorijum na neprijatnost koju je vlasnik ESS - a priredio Jovanu Nediću - SAMO ZATO ŠTO NIJE IZ SRBIJE), zabranjeno im je i da javno govore o svojim žrtvama. U stvari, tom prilikom je dogovoreno da EKK ubuduće samo vegetira u tzv. ESS - u, jer sve što bi bilo koji član mogao da kaže o stanju u savezu - na neki način predstavlja uvredu i omalovažavanje. Prosto zato što je to realno stanje.

Ne znam da li me razumete: status EKK - a u tzv. ESS - u počiva na suludoj tezi Lazarević Miroslava, Janković Mileta, Dimović Željka (...) da je Živanić lopov, da je Bovan pokvarenjak i lažov (tj. zaštitnik lopova), da sam ja ludi pamfletista i da su svi članovi EKK - a debili. Ako vam odgovara situacija u kojoj konstatno bivate tretirani kao debili, ja se najiskrenije izvinjavam svim članovima EKK - a (a onda i svim ostalim enigmatama) što sam u spornom tekstu go*na nazvao go*nima.