понедељак, 5. март 2018.

ZEKA 2018



Logički  turnir  Zeka 2018

Piše: Luka Pavičić
Preteklog vikenda u dugorešanskom hotelu Frankopan  održan je 12. po redu logički turnir ZeKa '18. Vremenske (ne)prilike su jedan od uzroka, što se ove godine okupilo svega 14 logičara i to iz Splita, Istre, Zagorja i Zagreba, te uvijek rado viđeni učesnici Marko Obradović i Rade Goljović iz Beograda. U petak, nakon smještanja u hotelske sobe i večere uslijedile su razne društvene igre uz neizostavno čavrljanje o logici i inim stvarima. Zadatke su pripremili prekaljeni logičari, dok je ove godine izostala tradicionalna zabavna igra detekcije Sherlock.
Subota je bila rezervirana za pojedinačna netjecanja. Startalo se sa Fredovim minijaturama koje sa zvukom sirene jedina riješila Zrinka, a potom Petrov brzinac 4 križaljčice ''slovo ili crno polje''', u kojem je najbrži bio Marko. Uslijedila su dva seta raznovrsnih logičkih zagonetaka gdje je Petar ''rasurio'' Sinišine zadatake, a Zrinka je briljirala na Prasanninim glavolomkama. U Lukinom brzincu kombinacije 4 sudokua gotovo uglas  ''finished'' su viknuli Sanda i Petar, a u fotofinišu je ustanovljeno da je Sanda bila malo brža. Dan je završio Lukinim enigmo-logičkim i Valterovim enigmatskim setom u kojem je dominirao Marko, koji je na Valterovom setu ''uzeo'' i bonus, riješivši ga prije vremena. Spomenimo i mister ''lapsusa'' Luku, koji je drugi predao Petrov brzinac i Valterov set, no ostao je bez bonusa radi jedne greške u oba slučaja. Izostanak najboljeg hrvatskog logičara Gorana znalački je iskoristila domaćica Zrinka, te usprkos ''grintanju'' radi previše enigmatskih zadataka, sa 60-ak bodova prednosti osvojila je ovogodišnju ZeKu. Drugoplasirani je bio Marko, a slijede Splićani Petar, Sanda i Luka.


Tijekom subote na čašicu enigmatskih razgovora su došli dva Karlovčanina velemajstor magičnih kvadrata Antun Cvitković, te virtuoz u anagramiranju Zdenko Capana. Navečer su, na kartaški turnir u Popovskoj došli Purgeri Igor i Čus, a potonji je i osvojio turnir. Spomenimo da se sa talijanskim kartam izvrsno snalazili Marko i Rade, kojem je ovo prvi put da ih koristi.
Nedjelja je standardno rezervirana za timsko rješavanje, a set zadataka Zrinka je ''posudila'' sa prošlogodišnjeg 26. WPC-a u Indiji. Prema redoslejdnici prvog dana napravljene su tri grupe po 4 logičara, te su ždrijebom određena četiri tročlana tima, a dvoje prekobrojnih je pripalo bodovno lošijim ekipama. Zeleni tim (Marko-Luka-Manuel), je odmah bio favoriziran, a da to ipak ne bude tako, svojstveno se ''potrudio'' Luka. Naime on je sva tri zadatka riješio pogrešno, tako da je bilo napeto i pri ispravljanja zadataka, iščekujući hoće li ih koji tim bodovno preteći. Na kraju se ispostavilo da su Zeleni jedini riješili jedan od dva kombinirana zadatka, što je bilo dostatno da ipak opravdaju ulogu favorita. Drugoplasirani su bili Zrinkini Crveni, treći Petrovi Plavi, a četvrti Sandini Žuti.


Nakon podjela nagrada i fotkanja, uslijedio je ručak, na kojem su gosti iz Beograda predložili da oni u lipnju organiziraju neko slično druženje radnog naziva Meda. Živi bili pa vidjeli!

8 коментара:

Анониман је рекао...

Vidi, vidi, bilo je tu i Valpovčana !



stjena

Cryptoman је рекао...

Pozdrav dragim prijateljima logičarima!

Unknown је рекао...

Hoćemo zadatke, da i mi uživamo rješavajući!

Belirac је рекао...

Luka, ne poznaju svi čitaoci sve logičare. Napiši ko je ko na slikama pa da se lakše snalazimo u izvještaju u kome se spominju samo imena.

Giša је рекао...

Zašto Meda?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Gdje su prezimena jer ih sve ne znam?

Luka је рекао...

Jučer i sinoć bijah u gužvi, pa nisam ni gledao komentare na ovja post. Evo poretka:

Pojedinačno:
1. ZRINKA Kokot
2. MARKO Obradović
3. PETAR Štambuk
4. SANDA Reić Tomaš
5. LUKA Pavičić
6. RADE Goljović
7. KREŠIMIR Stracenski
8. DAVOR Meštrović
9. MANUEL Ukota
10. KATARINA Cvenić
11. ANA Karmelić
12. MONIKA Stracenski
13. MAJA Stracenski
14. DAMJAN Stracenski

Timski:
1. ZELENI (Marko-Luka-Manuel)
2. CRVENI (Zrinka-Strac-Ana)
3. PLAVI (Petar-Davor-Kate-Damjan)
4. ŽUTI (Sanda-Rade-Momika-Maja)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zahvaljujem se Luka. Manuel ima "afričko" prezime!