понедељак, 21. мај 2018.

ACTA AENIGMATICA (8)



"VELIČANSTVENI ENIGMATSKI SKUP U VALJEVU"
Piše: Stjepan Horvat
Jačanjem enigmatskog pokreta brojnim novim aktivnostima, zagonetaštvo je pronalazilo put i do javnih medija, prije svega do radio-stanica. Suradnja s njima odvijala se na više načina, a najčešća je to bila propaganda enigmatike kroz razne zabavne emisije koje su u sebi imale i enigmatske priloge: raznovrsne zagonetke, a slušaoci su za točna rješenja dobivali sponzorske nagrade: pretplate na enigmatske časopise, knjige ili kakve druge predmete vezane uz enigmatiku (o jednoj takvoj suradnji pisali smo u AA-006).
Radio-postaje su sve češće bilježile i aktualna događanja u svijetu zagonetaka širom bivše države. Meni je dospio u ruke original teksta koji je emitiran na Radio-Šumadiji iz Aranđelovca 13. IX. 1983. godine u 16 sati. Papir na kojem je napisan malo je zgužvan, pa se doima kao da ga je netko „spašavao“ iz uredničkog koša nakon emitiranja.
Ne znam tko je potpisani autor ovog priloga, ali je to netko iz Beograda tko je bio sudionik osnivanja Valjevskog enigmatskog kluba „Brankovina“ 10. IX. 1983. godine.
Subota, 10. septembar: u autobusu na relaciji Beograd – Valjevo veoma veselo i prijatno putovanje. Skoro pola autobusa zauzeli su mesta, nama veoma poznata imena jugoslovenske enigmatike iz Beograda, okoline i SAP Vojvodine. Tu je i kompletno Predsedništvo Enigmatskog društva "Zagonetka" iz Beograda, koji su zajedno sa svojim ostalim kolegama pravili enigmatske "štoseve", tako da i ostalim putnicima nije bilo ni malo dosadno (...)
U velikoj sali hotela "Jablanica" održana je osnivačka Skupština Valjevskog enigmatskog kluba, koju je u ime Inicijativnog odbora otvorio, pozdravio goste i podneo referat nama veoma poznati enigmata, entuzijasta i erudit Branko Polić (...)
Pozdravni govori gostiju iz Beograda, Loznice, Sarajeva, Bjelovara, Krupnja itd., kao i mnogobrojni telegrami, dali su ovoj Skupštini svečaniji ton. Posebno je impresionirala otvorena enigmatska izložba, koja je dar svih Valjevaca svom tek osnovanom enigmatskom klubu "Brankovina" (...)

7 коментара:

Belirac је рекао...

Nadajmo se da će neko dešifrovati potpis na ovom dokumentu i da ćemo saznati ko ga je napisao.

Belirac је рекао...

Tipujem na to da bi Vladimir Šarić mogao znati tačan odgovor na ovu enigmu.

Анониман је рекао...

Лијепо пише: Др Миљенко Зубер
Никола

Neki Tip је рекао...

Izgleda da je Nikola u pravu. S dr. Zuberom imao sam prilično lijepu suradnju, a značajno je pomagao enimatskim aktivnostima u Beograda, posebno prigodom osnivanja ogranka EUB - Beogradskog enigmatskog kluba ili kraće BENIK-a.

Belirac је рекао...

Imaju li Valjevčani kakvih zapisa ili dokumenata o osnivanju "Brankovine"?

Neki Tip је рекао...

Gospodin Milenko Zuber bio je profesor dr. sc. (doktor nauka), matematičar. Nije bio sastavljač, ali je volio zagonetke i njegov je doprinos u organizaciji i promicanju enigmatike kao korisne društvene kulturne djelatnosti.

Belirac је рекао...

U "Leksikonu srpskih enigmata" (Beograd, 2007) 125. stranica ima naslov: ZUBER Mojsija MILJENKO (Bosanski Novi, 8. avgust 1930 - Beograd, 11. februar 1995)".
Uz sliku dr. Zubera piše: (lijevo) "profesor matematike, doktor nauka, životni hobi popularizacija enigmatike" - (desno) "enigmatski entuzijasta, jedan od osnivača više enigmatskih asocijacija u Srbiji".