субота, 5. мај 2018.

UNSKI BUŠMAN (2)

RANKO SKOPAL - 2. mjesto - diploma
RAD BR. 2 - 99 bodova, 32 crna polja, PDR 5.18
(Preuzeto sa bloga H. Hodžića - vidi OVDE)

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ako bude interesovanja, TIO će preuzeti sve bušman sa ovog interesantnog takmičenja uživo.

Mandrak је рекао...

Ajde, ja ću malo da tupim.

Prvo, imam jako loš osećaj za vreme i kad je Slavko pozvao čitaoce bloga da daju podršku takmičarima, hteo sam da ispitam šta mogu da napravim za 150 minuta, čisto da bih imao referencu za procenjivanje tuđih uradaka. Doduše, malo sam zakasnio, pa sam se uključio u 30 i nekom minutu, ali to nije bitno.
Bitno je da sam utvrdio da je vreme od 2,5 sata sasvim dovoljno za ovaj format, a verovatno i previše za nekoga ko sastavlja svakodnevno ili je profesionalni enigmata.
Skopal je iz ove druge grupe, i ja sad mogu da ignorišem taj detalj, pa da iznaliziram rad kao da je bilo čiji, i u tom slučaju bi sigurno dobio veću ocenu, ali ja ću morati da uzmem u obzir da je ovo sastavljao profesionalac (plastično: kad bi se učitelji takmičili sa đacima 4. razreda u crtanju mrtve prirode).

Da vidimo šta mi se ovde sviđa i ne sviđa: nekako mi deluje suviše crno i iscepkano, bez pasaža koji ostavljaju jači utisak. Zapravo, ne vidim ništa osim iskustva, lenjosti i lukavosti (a dve zadnje stvari obično idu zajedno). Lepo isplanirana mreža, silna crna polja razbacana tako da nema dvoslova i jednoslova... i sve to lagano ispunjeno. Nema uspona i padova, sve je tu zicer, i čak ne mogu ni da procenim kvalitet uvršćenih pojmova jer su uglavnom nekako... sivi. Lično ne volim toliko enigmatizama na jednom mestu (jer smatram da ofucane reči treba da budu nusprodukti, a ne osnovna građa jedne križaljke). Da nema ovih zadatih pojmova, ovde bi sadržinsku monotoniju razbijala samo Mošćenička draga (ne znam šta je to, pretpostavljam neki -onim, ali svakako lepo zvuči).

Da skratim: ja ne volim da brojim suglasničke grupe i crna polja (katkad to činim iz fazona, ali ne mislim da matematika pomaže u pronalaženju najboljeg... kao što sam jednom rekao, verujum samo u "stručni subjetivitet"), pa sam sve radove ocenio na skali 1-20. Skopalov je završio na visokom 5. mestu sa 13 poena.

Tonci M је рекао...

Mislim da je ovo najbolji Rankov uradak s Une do sada, iz jednostavnog razloga što ima najviše šmeka (MOŠĆENIČKA DRAGA, OŠTROLIST,VODOSTAJ, SUŠIONICE, ZLOOKO, TUAREZI...), a najmanje dosadnih rutinskih rješenja (valjda to ne bi bio Rankov uradak da nema barem jedan povratni glagol :)). Zbog ambicioznijih pojmova rad i malo više "škripi" nego inače (npr. križišta AURIC/EGI, TITEL/KRANKL, PIE/PANK/OITA...), ali ga se ima po čemu upamtiti, što je bolje od potpuno suhoparne verzije prošle godine (taj rad je bio čista rutina, bez ijednog pamtljivog pojma). Mislim da je razlika u ocjeni između ovog i Kurnikovog uratka realna, i za mene bi ovaj rad bio na 4. mjestu (slažem se da je Zdravkov uradak najbolji).

Ranko Skopal је рекао...

Kratki osvrt na komentare od petoga maja ove godine.

Kolegi Tončiju Milatu samo napomena da se blagopočivajući Zdravko
Kurnik sigurno smijeπi odozgo πto mu “dodijeljena” pobjeda za križljku
Vladimira Kutnjaka!

Mandraku: E moj druže širokobriješki, tebi kao komentar tek tri
anagrama.

EVO NA - MRK MLADIĆ.
NEMOĆ LIKA: VRDAM!
MAL’ VEĆINOM DRKA!

Pozdrav obojici, Ranko Skopal