четвртак, 15. новембар 2018.

EVERGRIN (710)


HIK (puno ime Džokerov HIK) br. 118, strana 11, datum 1.6.1988.
(Prilog: Hajrudin Hodžić)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Gdje su komentatori?
Po mom mišljenju ovo je jedna odlična ukrštenica.

Očekivao sam da će još neko to da kaže, ili pak da se opet neko javi i pita: "Zašto je ovo EVERGRIN?"
Takođe sam očekivao da ćemo malo prodivaniti o vječnoj dilemi AIRTON/AJRTON ali i ovom SLANGU (da li je tu trebalo SLENG?). I ovaj Marsijanac prosto mami.

Ukrštenica je objavljena prije 30 godina, ali kao da je juče sastavljena.

IlijaO је рекао...

A Moire ( Mojre?)

Hajro је рекао...

Šta bismo bez fonetike?

Ja sam ovo nekidan rješavao (nije bilo rješenja u tadašnjem HIK-u) tako da ne znam šta je originalno MOIRE - DAIDŽA ili MOJRE - DAJDŽA. Ako su MOIRE sporne DAJDŽA ili DAIDŽA sigurno nisu, oba oblika su u redu, dakle nema greške, možda tek još mali primjer virtuoznosti autora (ostavio je uredniku obje varijante). AIRTON je tada bio Airton i ovaj oblik ovdje nije "nategnut" da bi se spasila kombinacija. SLANG ili SLENG, ADA ili EDA? Super potvrđeni MARSIJANAC mami? Na Šta? Traženje dlake u jajetu, jer kritika nije ništa ako se ne nađu greške? Ako ne vidimo druge zanimljive stvari u ovom radu onda je objavljivanje besmisleno. Da ne budemo totalno razočarani, grešaka ima u opisu i idu meni na dušu.

Slavko Bovan је рекао...

Kao što napisah- Po mom mišljenju ovo je jedna odlična ukrštenica.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Križaljka je odlična. Nekoliko pojmova je teže, ali sva četiri tematska pojma su ukrižana.

Zdravko је рекао...

Mislim da je ova križaljka odlično urađena. Napravljena je u duhu križaljke koju ja lično preferiram. Lijepe riječi, lijepo prožimanje istih i mijenjanje između domaćih i stranih riječi, odnosno imena, puno suglasničkih i samoglasničkih grupa, upotreba "rijetkih" slova. Rješavač ne zna šta ga čeka u ostatku riječi ili križaljke, a istovremeno križaljka se da riješiti, i usput nešto naučiti. U ovako urađenoj i uređenoj križaljci postoji jedan kontinuitet od riječi do riječi, od prve do zadnje su isprepletene. Križaljka je u rangu uradaka autora koje sam ja volio rješavati (da ih sad ne nabrajam, ali nema ih mnogo).