субота, 17. новембар 2018.

PEHAR IDE U GRADIŠKU



UKUPAN PLASMAN
1. Radoja Racanović (Gradiška) 92 (31+61)
2. Dragiša Cetić (Gacko) 85 (22 + 63)
3. Zdenko Capan (Karlovac) 84 (14 + 70)
4. Boris Nazansky (Zagreb) 53 (6 + 47)
5. Marko Mihaljević (Ostrvica kod Omiša) 44 (1 + 43)
6. Ljubica Bilalović (Sarajevo) 43 (21 + 22)
7. Rade Goljović (Baljevac) 36 (15 + 21)
8. Mesud Malkoč (Bihać) 24 (12 + 12)
9. Mihajlo Džudžar (Ruski Krstur) 22 (10 + 12)
9. Nikola Petkovski (Skoplje) 22 (1 + 21)
11. Ranko Skopal (Zagreb)  21 (1 + 20)
12. Luka Pavičić (Split) 19 (5 + 14)
13. Mirka Šajić (Prijedor) 9 (0 + 9)
14. Snežana Stamenković Jovanović (S. Kamenica) 7 (1 + 6)
14. Gordana Zebić (Sinj) 7 (0 + 7)
16. Milica Šimić (Raša, Istra) 5 (1 + 4)
17-20.  Branko Milovanović (Ljubljana), Ilija Ozdanovac (Privlaka), Vladimir Šarić (Šimanovci) i Slavko Bovan (Kikinda) - po 4
21-27. Vjeko Hudolin (Dragalić),  Miodrag Ivanišević (Beograd), Dinko Knežević (Batajnica), Gojko Mandić (Banja Luka), Dejan Minić (Leskovac), Jovan Nedić (Beli Manastir), Nevenko Soldo (Široki Brijeg) - po 3
28 -34. Miodrag Bata Babović (Beograd), Tunjo Džijan (Vinkovci), Štefan Markovič (Mengeš),, Stipan Medo (Zaprešić), Branislav Modrić (Dragalić), Nedjeljko Nedić (Ugljara, BiH), Branislav Nikić (Požarevac)– po 2
35-47. Emilija Bunjac (Bihać), Hajro Hodžić (San Hoze), Ibrahim Ikanović, (Ptuj), Nebojša Jevtović (Beograd), Jovan Novaković (Požarevac), Nikola ČD Pešić (Niš), Marina Raičević (Bor), Vladimir Raičković – Stavra (Podgorica), Verica Rajović (Valjevo), Dragan Ristić (Surdulica), Gordana Šarić (Šimanovci), Robert Šimanović (Zagreb) i Vanja Tomašev (Kikinda)  po 1

19 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, sve čestitke!
Od četiri kola, tri prva mjesta (i pokoje drugo). Bravo!

Slavko Bovan је рекао...

Čestitka i ostalima sa vrha tabele.
Čestitka autorima svih dobrih anagrama bez obzira na koje su mjesto plasirani.
Zahvalnost svim učesnicima (imali smo značajan broj učesnika).
Zahvalnost sudijama!
Zahvalnost kibicerima.
Zahvalnost EKK kao organizatoru.
(Sebe tapšem po ramenu).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bravo za doktora. Bilo je tijesno i samo ga je pobjeda odvela do broja jedan. Čestitke idu i Dragiši i Zdenku te svim inim osvajačima bodova.

Očigledno je da ćemo morati prionuti k poslu želimo li nagodinu zauzeti bolji plasman.

Sneška је рекао...

Čestitke Radoji i ostalim učesnicima!

Dragiša је рекао...

CAR I JA! NOĆ DAROVA!
NO, DAR ĆAR! OVACIJA!

Iskrene čestitke pobjedniku!
Bravo, Radoja!

Čestitam svima na plasmanima i odličnim anagramima! Hvala vam što ste ovu igru učinili izuzetno kreativnom i interesantnom! Drago mi je što se nalazim u ovom odabranom društvu!

Do sljedećeg ANANASA veliki pozdrav!

Анониман је рекао...

CESTITKE POBJEDNIKU I SVIM UCESNICIMA !
Danko

Zdenko је рекао...

Čestitam Radoji, Dragiši, kao i svim učesnicima!

Радоја Рацановић је рекао...


Hajde, da kažemo da mi je draga pobjeda na ovom takmičenju iz nekoliko razloga. Prije svega zbog toga što sam ranije isključivo sastavljao ukrštene riječi, a druge vrste zagonetki počeo sam sastavljati unazad nekoliko godina, i to sporadično, kao učesnik konkursa na kojima su pored ukrštenica zadavane i druge zagonetke, prvenstveno anagrami i rebusi.

Na ovo takmičenje povremeno bih poslao pokoji rad kao znak podrške organizatoru, a za njega sam se više zainteresovao pri kraju prethodnog ciklusa. Na tragu rezultata koji sam tada ostvario, sa potpuno istim pristupom (pažljivo odabrani dugački naslov), u prva dva kola ovog ciklusa ostvario sam odličan rezultat, a onda kiksao u 3. kolu. Kao što je Nedjeljko primjetio, bilo je malo vjerovatno da ću u ovom kolu prestići uvijek odlične Dragišu i Zdenka, ali eto desilo se.

Kako bilo, u pristupu ništa nisam mijenjao; vjerovatno sam imao sreće da u ovom kolu „naletim“ na naslove vezane za događaje sa kojima je bilo upoznato cijelo područje, a uz to zahvalne za anagramiranje.

Ključni razlog za moje zadovoljstvo je taj što je prepoznat trud, energija i vrijeme koje sam uložio u ovo takmičenje. Ja sam u prva 2 kola učestvovao sa po jednim radom, a onda me je Slavko javno upozorio da (s obzirom na način bodovanja) to nije baš pametno, pa sam taj broj povećao na 4 u ovom kolu. Međutim, nisu to naslovi koje bih odabrao, sjeo i ispremetao za sat-dva. Na kraju krajeva, šta da vam pričam, i sami znate koliko vas puta samo jedna riječ (za koju se uhvatite jer je povezana sa temom) može odvući u pogrešnom smjeru, pa se onda satima uzalud mučite s njom. Pa onda mijenjate cijelu kombinaciju ili odustajete od tog naslova i tražite drugi...

Eto, zato mi je draga ova pobjeda i zahvalan sam kolegama koji su učestvovali u svim fazama žiriranja, i na kraju odabrali kako su odabrali!

Zahvaljujem i svima koji su mi čestitali, ovdje ili na fejsbuku; posebno Dragiši na ovim anagramima! (Kao što bi rekao Hajro, da ga parafraziram, ne postoji sintagma koju je nemoguće dobro ispremetati.)

Čestitam Dragiši, Zdenku i ostalim učesnicima na ostvarenim rezultatima, a posebno čestitam autorima svih odličnih anagrama – njih je u svakom kolu bilo toliko da su sudije zaista bile na velikim mukama!

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da je ovo dobra i korisna igra slovima, ali pravo da vam kažem, traži mnogo uložene energije od strane evidentičara, kontrolora,...
Uvijek je veliki pritisak da se ne napravi kakav propust (odbaci neki dobar anagram, ne uvrsti se na listu anagram koji zaslužuje, da se u tabelu unesu bodovi onako kako su sudije poslale, da se tabele slože kako treba, da se neko ne "zakine"...)
Ne žalim se, već samo konstatujem. Zadovoljstvo je veliko kada sve protekne kako treba, kada dobijemo dobre anagrame (Dinko će imati šta da evidentira!), kada zabilježimo još jednu uspješno okončanu akciju EKK.

Dragiša već pomenu neke buduće ANANASE.
Hmmmm.
Vjerovatno će ih biti. Sve zavisi od zainteresovanosti učesnika. Vrlo sam zadovoljan brojem učesnika, kvalitetom anagrama, ozbiljnim ali neopterećivajućim pritupom igrača, odszivom sudija, brojem kibicera...
Povremeno razmišljam o tome da se igrači nisu zasitili, da ovo ne opterećuje blog. Razmišljam,...a svaka sugestija je poželjna.

Радоја Рацановић је рекао...


Kad već nije niko, evo da ja iznesem svoj stav u vezi sa tvojim razmišljanjem, Slavko.

Potpuno mi je jasno, nadam se i većini ostalih učesnika, koliko je potrebno uložiti energije i truda da se sve ovo organizuje na valjan način, i kolika je odgovornost na organizatoru. Zato smo ti zahvalni, i dijelimo zadovoljstvo s tobom kada sve protekne kako treba.

Dobro je da se preispituješ i analiziraš efekte ovog takmičenja uopšte i na druge sadržaje bloga. Činjenica je da je u tih 15 dana dok traje slanje anagrama, blog prosto zagušen njima i da su svi drugi sadržaji potisnuti u drugi plan, bez obzira na njihovu aktuelnost. Međutim, po meni to nije ključni problem. Meni je to lakše, kasno sam se priključio, iako se bojim da neću biti ispravno shvaćen, ali ja prosto moram postaviti „jeretičko“ pitanje o smislenosti ovog takmičenja.

Stvarno se izvinjavam, ali ne vidim smisla da se troši toliko vremena, energije i truda svih – organizatora, takmičara i sudija – za takmičenje koje u suštini rezultira proizvodom za jednokratnu upotrebu i za veoma mali broj konzumenata. U SVAKOM KOLU JE TOLIKO DOBRIH ANAGRAMA OD KOJIH (SKORO) NIJEDAN NEĆE OSTATI UPAMĆEN I NEĆE UĆI U ENIGMATSKU ANTOLOGIJU. Slično je i sa većinom drugih anagramističkih takmičenja koji se organizuju u posljednje vrijeme, a u kojima se za premetanje zadaju nazivi različitih manifestacija i susreta te manje-više nepoznate misli i druge mudrosti. Ti si, Slavko, nedavno napravio odličan otklon od toga sa zadatkom za 7. memorijal „Đuro Knežević“. Nadam se da ćeš imati sluha i snage (Ako se ne varam, ti si idejni tvorac ovog takmičenja?) da i u ovom takmičenju izvršiš promjene, ako se pokaže da su one neophodne. Ja mislim da jesu, ali ovo je pitanje o kome trebaju iznijeti svoj stav i drugi, barem oni najuspješniji, učesnici ovog takmičenja.

Na kraju moram reći da mi se jako svidjelo kako je bio zadan zadatak u 2. kolu ovogodišnjeg Kviskotekinog prvenstva u enigmatici („Slikogram“) i da bi na sličan način trebalo organizovati i ovo takmičenje, tj. „jednokratne“ novinske naslove zamijeniti „trajnim“ naslovima/nazivima umjetničkih djela, istorijskih događaja, naučnih otkrića...

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, svakako je lijepo saslušati različita mišljenja o svemu, pa i o radu ovog bloga, te o budućnosti "Ananas-kupa". Bilo bi lijepo da o tome malo prodiskutujemo, ali sumnjam da će biti značajnijeg javljanja. Daleko je tastatura, a ljude mrzi da bilo šta komentarišu u postovima u kojima se "ne hvatamo za gušu".

Sad nam je u planu ozbiljno razmišljanje o raspisu Memorijala "Đuro Knežević" (valja dobro osmisliti temu).

Zdenko је рекао...

Meni se ovo natjecanje sviđa iz više razloga. Prvi je taj, što se, za razliku od ostalih, odvija u realnom vremenu. Natjecatelji javno objavljuju svoje radove u komentarima (osim ako ih ne šalju nekim drugim kanalima 5 do 12 :), pa je moguće odmah reagirati, čime natjecanje dobiva na dinamici i zanimljivosti. Drugi razlog je taj, što je moguće prijaviti veći broj anagrama (prije 20, a sada 15). Nije mi interesantno poslati 2 ili 3 anagrama i onda čekati 2 ili 3 mjeseca na objavu rezultata, kao što je to slučaj kod ostalih natjecanja. Treći razlog je taj, što natjecatelji sami biraju naslov koji će anagramirati, a novine i njihova online izdanja su neiscrpan izvor tema. Četvrti razlog je druženje. U 15 dana, koliko traje jedno kolo, na blogu je puno življe, nego inače, osim onda kada se neki "uhvate za gušu" :)
Još jednom čestitam Radoji na odličnim anagramima u sva četiri kola i zasluženoj ukupnoj pobjedi. Sada još očekujemo i sliku pobjednika sa ananasom :)

Анониман је рекао...

Зашто (више) не учествујем у такмичењу?
Зато што сматрам да је немогуће упоређивати два или више анаграма састављених на различите теме! Јер анаграме можемо упоређивати само на задану тему! Осим тога формат такмичења је прегломазан, жирирање такође. Наравно, многима је то занимљиво али мени не.
С поштовањем,
М. Милићевић

Dragiša је рекао...

Osjećam potrebu da dam mali doprinos diskusiji, tastatura prosto zove!
Posao mi je znatno olakšan jer su Radoja i Zdenko vrlo lijepo i dosta precizno objasnili dva različita viđenja ovog interesantnog, relaksirajućeg takmičenja!
Moje razmišljanje je mnogo bliže Zdenkovom i slažem se sa svim razlozima koje je naveo. Shvatio sam i Radoju, sve se to može prihvatiti, ali mislim da moj ugao gledanja ima više veze sa mojim temperamentom, stalnom potrebom za igrom, pa i relaksacijom, kako sam na početku naveo! Naravno, nemamo svi jednako slobodnog vremena, ali ovom hobiju posvetim dnevno uvijek neki minut! Bez opterećenja, opušteno! Naravno, potpuno drugi je karakter raznih konkursa sa zadatom temom, gdje se danima vrtimo oko istog i pokušavamo popraviti! Kod "ANANASA" sami biramo, procjenjujemo aktuelnost, odbacimo ako ne ide,...
A nešto što je stvarno izuzetno dobro ostane u sjećanju, pa i za antologiju, sa svih takmičenja! Uvijek osjećam veliko zadovoljstvo kad neki "prejak" anagram mogu predstaviti nekom poznaniku iz svoje okoline, a koji se ne zanima previše za enigmatiku, nebitno je li to novinski naslov ili neka zadata tema, sintagma i sl. Ljudima je oduševljenje isto. Meni to izgleda kao neka naša zajednička pobjeda!
Mislio sa biti kratak, ali... opet je dosta toga ostalo!

Pozdrav svima!

ljubica bilalovic је рекао...

Čestitam pobjedniku i pratiocima!
Jako mi je žao što sam se mogla uključiti tek u treće kolo, jer je ovo moje omiljeno takmičenje iz istih razloge kako ih je Zdenko opisao.

Hajro је рекао...

Najprije čestitke Radoji (njegov bi talent i pristup dao rezultate i u drugim disciplinama), potom i drugim autorima, organizatoru, sudijama.
O diskusiji koju je Radoja inicirao (okasnio sam pa ću tek o par detalja):

- Pjesnička tvrdnja da se od svakog imena i prezimena može napraviti anagram, odnosno da ime ima vezu sa osobom, nije moja - autor je Kolja Mićević, IĆI ĆE VALJKOM, njegov je izvrstan samoanagram, … treba li napomenuti da se tada pisalo na mehaničkim pisaćim mašinama sa valjkom.

- Provjeriti sve radove, prirediti sve, prihvatiti rizik da se desi greška i nekog zakine, veliki je stres i rad, no ide pod ono “hobi je aktivnost koju radimo jer to volimo”, … naravno, organizator zalužuje čestitke, naše strpljenje i oprost ako se kakav propust i desi.

- Ima li smisla ulagati toliki rad za “jednokratnu upotrebu i za veoma mali broj konzumenata”? Ja mislim da ima, za hobiste ima – uostalom, možemo prirediti zbirke (PDF online, možda i knjiga) odabranih radova u svim enigmatskim vrstama (kao što ozbiljni kolumnisti svoje kratkovječne novinske tekstove skupe u super vrijedne knjige). Uostalom, hobisti smo i ponekad se dobro zabavljamo, kao kad se dobro priča i zapjeva u društvu, ne mora ostati vječni zapis da bi imalo smisla. Lijepo rece Dragiša ”Meni to izgleda kao neka naša zajednička pobjeda!”. Povećanje broja konzumenata je posebna tema. zasad uglavnom sve i koncipiramo samo za nas.

- Umijeće je (i rad) i odabrati naslov, slično kao što se bira tema i tematski pojmovi, ilustracija i sl za tematsku križaljku (sve pomaže ukupnom rezultatu). Svevremenski nazivi slavnih slika, djela i sl imaju svoj kvalitet u ovom kontekstu, na neki način čine i anagram svevremenskijim…, no posebnu draž ovom natjecanju daje aktuelnost, da ne kažem ananas-sočnost odabranih naslova. Svaki je anagram svojevrsni komentar autora na zadanu temu, ovdje to ima dodatnu vrijednost jer je riječ o aktuelnim, nekad i delikatnim temama… Enigmatika se posredno (i prilično oprezno) uključuje u životne tokove. Meni se ovo čini kao jedan od boljih spojeva enigmatike i interneta. Dakle, samo naprijed, a i sezona je ananasa.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na komentarima. Suma sumarum, pitanje je samo da li odmah krenuti sa četvrtim ciklusom ili sačekati nekoliko mjeseci.

Hajro је рекао...

Samo da promjena kalendara ne uzrokuje "hvatanje za guše"

Slavko Bovan је рекао...

Neće jer je u ovoj igri sve stvar dogovora igrača. Kada se dogovorimo krenućemo.