петак, 15. март 2019.

ANAGRAMIRAJTE

U fazi priprema za određivanje zadatka za Memorijal "Đuro Knežević", predsedništvo EKK je organizovalo dodatne konsultacije. Prvo je poziv dobio Radoja Racanović da predloži temu za anagram, jer je procenjeno da je uvaženi kolega često imao dobra i konstruktivna zapažanja i predloge. Zaista, Radoja je ubrzo predložio temu s veoma bitnim povodom. Iako je predlog vrlo zanimljiv probao sam da vidim šta se može dobiti od ponuđenih slova. U startu mi se učinilo da će biti teško da se napravi nešto dobro od takvog odnosa samoglasnika i suglasnika, a neka "dobra" slova su bila česta dok su druga "dobra" slova bila u deficitu. Probao sam da sklopim anagram i nisam uspio, pa sam pisao još jednom uglednom članu EKK - Dinku Kneževiću. Napisah: "Probaj napraviti dobar anagram od ovih predloga (bile su ponuđene dve verzije) te molim za mišljenje, a možeš predložiti i neke druge teme. Dinko je studiozno obradio Radojin predlog, našao je i prednosti (ključne reči) i mane. Nije pravio cele anagrame već je nudio "ključnu kombinaciju" + ostatak slova. Dakle, očigledno teme jesu inspirativne, ali preteške za "obične anagramiste". Pošto nam nije cilj da pravimo takmičenje samo za velemajstore, od tih predloga smo osustali. Čekamo da Radoja proba nešto dobro da sastavi jer povod za tu temu je izuzetno značajan. Nestrpljivo čekam, pa da se velemajstori poigraju reagujući na Radojin anagram. Verujem da i Dinko dorađuje početne ideje.
Potom smo razmotrili predloge Dinka Kneževića. Prvi predlog odmah smo odbacili iz "markentiško-pedagoških" razloga. Dinko je naknadno poslao anagram na tu temu (evo ga gore!) sa pozivom majstorima da ga dodatno "pretresu". Dakle, prvo otkrijte rešenje anagrama, a onda se možete poigrati slovima.
Dinko je poslao još nekoliko predloga, ali (kao što Vanja zapazi) sve su (citiram): "neke socijalne i nevesele teme". Onda odlučismo: "Hajde nešto kikindsko". Prvi predlog bio je ACA KARADŽIN - IMA JEDAN GRAD... a pošto su to već na prvi pogled "nezgodna slova" kroz konstruktivnu diskusiju dođosmo do teme koju smo i zadali TAMBURAŠKI EVERGRIN - KAD SE POPNEŠ NA LUDAJU. Dobih zadatak da probam anagramirati (bez ostatka). Uspio sam. Anagram svakako nije genijalno umetničko delo, ali pokazuje da su slova dobra za anagramiranje te da će učesnici moći da se zabave i da ćemo imati dosta dobrih anagrama (i anagramista) u konkurenciji.
Narednih dana imaćemo priliku da se poigramo slovima iz tema koje je predsedništvo EKK "zgužvalo i bacilo")

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

I ovom prilikom zahvaljujem Radoji i Dinku na uloženom trudu.

IlijaO је рекао...

Miješanjem slova dobih: NASRT, TE IDEALIZACIJE PROSTITUCIJE! ili...ELITNA PROSTITUCIJA IZJEDE STARICE!
E, sad, ako je prrostitucija i u rješenju...propada stvar!

Slavko Bovan је рекао...

Dvije od tri riječi iz anagrama (zadatka) si pogodio :)

N. Petkovski је рекао...

A ja sam rešio ovako: JEZICI ESTRADE - ELITNA PROSTITUCIJA (ovo ima veze sas Majom Diskrecijom)

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, ti si pogodio 2,5 od tri riječi iz anagrama.

IlijaO је рекао...

E, onda je : ESTRADIZACIJA ELITNE PROSTITUCIJE!

Slavko Bovan је рекао...

Jeste.

N. Petkovski је рекао...

Ilija, sram te bilo. Samo što sam hteo da napišem upravo to.

IlijaO је рекао...

Evo onda moje "viđenje" : I STARE PRC-INSTITUCIJE ZATAJILE DEO !

mihajlo је рекао...

IDEJA JE LOCIRAN STRIPTIZ I TUCATE SE

Zdenko је рекао...

TU CICIJE ZA DOLARE SI TRTE PIJANISTE!

Zdenko је рекао...

LIJEPE ARTISTICE ISTRTE ZA DONACIJU!

Sneška је рекао...

CENE SE: JA, "TUTORIJAL"(pesma Severine) I STRIPTIZ! A DECI?

Luka је рекао...

O, SITUACIJE STRIPTIZERAJ-DELATNICE!