четвртак, 28. март 2019.

KIKINDSKE ENIGME (10)



10 коментара:

Анониман је рекао...

Kada će EKK da izda svoj enigmatski časopis?
Svi nešto izdaju samo EKK ništa, a najbolji ste enigmatski klub.

Slavko Bovan је рекао...

Pitanje je više nego interesantno. Molim potpis ispod komentara i rado ću odgovoriti. (Anonimni komentar ću obrisatiza 10 minuta).

Анониман је рекао...

Petar Milojković.

Belirac је рекао...

Hoće li se EKK upustiti u izdavanje enigmatskog lista?

Slavko Bovan је рекао...

G. Milojkoviću, nismo se upoznali, zar ne?
Evo ukratko odgovora:
1. Kada će EKK izdati svoj enigmatski časopis?
Ne znam. Nismo još razmatratrali tu mogućnost jer nismo dovoljno finansijski moćni da se upustimo u takav poduhvat. Sve radimo amaterski (volonterski) pa svoje aktivnosti sami finasiramo. Dakle, časopis će pričekati. Razmišljali JESMO, ali konkretne korake još nismo preduzeli.
3. Svi nešto izdaju...
Niste dobro informisni. Niti jedan klub u Srbiji, a ni Enigmatski savez Srbije ne izdaju enigmatske časopise. Izdavači su neki drugi (novinske kuće, privatna preuzeća).
4. ...samo EKK ništa.
Svake sedmice EKK pripremi najmanje 6 a često i 10 strana (novinskog formata) enigmatike, što je ekvivalent najmanje 12-20 strana formata npr. "Enigmatike" ili 18-30 strana npr. "Enigme". Dakle, nije NIŠTA. To je mjesečno 24 (30) do (30) do 50 stranica novinskog formata = (otprilike) 72 (90) do 90 (150) strana formata "Enigme". (Brojevi u zagradi - kada mjesec ima pet sedmica). Vanredne poslove ne računam.
5....a najbolji ste klub.
Hvala!

Slavko Bovan је рекао...

Jovane - HOĆE, ali neće u dogledno vrijeme. Vidi gornji odgovor.

Slavko Bovan је рекао...

Dopuna uz predzadnji komentar: Jesmo amateri ali nismo diletanti :)
Danas i sutra sam uzeo dva dana od godišnjeg odmora kako bih obavio neke bitne zadatke koje sam dobio od predsedništva EKK. Odoh. Trčim u grad da ne zadocnim jer ima dosta toga da se uradi. (Čuće se!)

Анониман је рекао...

Gospodine Slavko, nismo se lično upoznali, ali smo pre dve godine vodili mini prepisku, naime tada sam od Vas tražio ponudu za pripremu jednog enigmatskog časopisa (Enigma press klub).
Nažalost nisam uspeo da izdam taj časopis koji sam želeo zbog visokih troškova pripreme i izrade enigmatskih priloga (doduše imao sam i jeftinije ponude od Vaše, ali se nisam usudio da uzmem neproverene enigmate).

Što se tiče rečenice ....svi nešto izdaju.... nisam se dobro izrazio, mislio sam ima mnogo enigmatskih časopisa, a EKK ne izdaje nijedan (sami ste rekli da nisam dobro informisan ko sve izdaje te silne časopise).

Kad smo već kod finansija za izdavanje časopisa, mislim da je to najmanji problem,
evo recimo svaki član da 20-30 evra i sredstva su nakupljena,
ili podigne se kredit (2000 do 3000 evra), koji se sada vrlo lako dobija,
ili treća i najlogičnija varijanta skupljanje para od honorara. Sami ste rekli da nedeljno radite 6 stranica, pa to puta 52 nedelje, dolazimo da brojke od 312 stranica godišnje.
Ako naplaćujete od tih izdavača 10 evra po stranici (a toliko ste tražili od mene, uz napomenu da ne može jeftinije) eto Vam 3.120 evra.
Za ovaj novac se može odštampati 3 broja časopisa (ovo su proverni podaci jer sam se interesovao o cenama štampanja).

Ja nisam mogao da štampam enigmatski časopis jer ne znam da uradim ništa od enigmatike, a Vi pošto ste stručnjaci za enigmatiku možete, pa Vam je to u startu manje para koje treba da uložiti (oko 500 evra), jer možete sami sve da pripremite.

Srdačan pozdrav,
Petar Milojković

Slavko Bovan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Hvala na podsjećanju.
Proteklih godina imao sam mnogooooo kontakata telefonom i mejlovima (I sada dnevno imam najmanje 100 mejlova) pa ponešto i izgubim iz vida.

Lijepo je izdavati enigmatski list, ali za to treba da se steknu uslovi. EKK ima trenutno neke druge prioritete (enigmatska takmičenja, radionice, rad sa omladinom, druženje enigmata,...). Što se tiče sastavljanja i objavljivanja enigmatskih priloga to nam je trenutno samo izvor prihoda za pokrivanje važnijih aktivnosti.

Napraviti JEDNU stranu enigmatike nije uopšte jednostavno. Baš danas se živ napatih s ukrštenicom jednog uvaženog kolege, odličnog enigmate, člana EKK. Ukrštenica je dobra (ništa joj ne fali) ali morala je zbog koncepcije lista da pretrpi male modifikacije. Te male modifikacije su mi oduzele skoro 90 minuta vremena.
Dakle, nije lako praviti list i onda kada imamo DOBAR materijal.
Zasad EKK svoj sastavljačko-izdavački rad bazira na ovih sedam neenigmatskih listova s kojima sarađujemo.
Ako bi se pojavio neki ozbiljni izdavač enigmatskog lista koji bi se prihvatio izdavanja i distribucije, EKK je spreman da uz primjeren honorar pripremi ŠTA GOD TREBA i KOLIKO TREBA.