четвртак, 14. март 2019.

ČETIRI GODINE RADA

Osnivači EK "Kikinda"


Na današnji dan 2015. godine, u kikindskom Kulturnom centru osnovan je Enigmatski klub „Kikinda“. Srećan nam rođendan!
U prethodnom periodu možemo biti zadovoljni radom i uspesima. Od grada samo (već) dobili godišnju Zahvalnicu. To je drugo po rankgu priznanje koje neko udruženje može dobiti u Kikindi, a ambicije su nam da do desetog rođendana dobijemo i Godišnju nagradu Grada Kikinde.
Vrlo smo ponosni na rad na rad sa omladinom, a i u budućnosti ćemo nastaviti u istom pravcu.
Najuže rukovodstvo – Zlatan Pupezin (predsednik), Vanja Tomašev (potpredsednik) i Slavko Bovan (sekretar) je u skoro svakodnevnim kontaktima, sve odluke su do sada donošene jednoglasno i dogovorno, a prilikom donošenja najznačajnijih odluka konsultovano je članstvo. Podršku imamo i od Ilije Stančula, počasnog predsednika.
Za ove četiri godine sekretar je u zvaničnu klupsku evidenciju upisao 233 aktivnosti kluba (Nije loše, složićete se!). Pojašnjenje uz ovaj broj: Evidentirane su i krupne i „sitne“ aktivnosti (enigmatske radionice, takmičenja, učešća na susretima enigmata, organizovanje takmičenja, memorijala,..) ali uvek kao celina. Npr. iako je prošle godine pripremljeno i snimljeno 16 emisija kviza za osnovce „Pet plus“ (osam snimajućih dana) sve je evidentirano kao JEDNA aktivnost (ne 16, ne osam). Takođe, u evidenciju aktivnosti kluba nisu beleženi prilozi u listovima.
Priprema enigmatike preko EKK se posebno beleži, te i tu možemo biti vrlo zadovoljni. Najdugovečnija je saradnja sa „Pobjednom“ (Podgorica), „Kikindskim novinama“ i „Kikindskim“, a trenutno radimo za „Subotičke novine“ (svakog petka), „Zrenjanin“, „Somborske novine“ i „Našu reč“ (Temišvar), s tim da se u ovim novinama, u skladu sa dogovorom, enigmatika objavljuje po dinamici koju diktiraju redakcije. Saradnju smo morali da prekinemo sa „Novosadskim reporterom“ jer se ova redakcija ponela nekorektno (Nisu poštovli dogovor). Honorari se isplaćuju redovno, ali valja naglasiti da se značajan broj članova odrekao honorara i tako pomaže finansiranju aktivnosti. Imali smo i nekoliko ad hok poslova.
U skladu sa statutom, članarinu ne naplaćujemo nikome, ali da bi neko postao član mora sam da se javi predsedništvu EKK (nikoga nismo posebno i pojedinačno pozivali da se učlani) a kada postane član mora u toku kalendarske godine učestovati u makar jednoj aktivnosti kluba.
Trenutno u klupskoj evidenciji zauzeti su brojevi od jedan (Ilija Stančul) do 99 (Darko Jovanov), a pošto se na kraju svake kalendarske godine vrši provera aktivnosti svih članova, aktuelan broj članova je 86. Trojica kolega su (iz različitih razloga) istupili iz članstva, dvojica članova su preminuli (Zlatko Delić i Paja Čudanov) a osmoro je skinuto sa evidencije radi neaktivnosti.
Finasiramo se iz sopstvenih prihoda (od honorara), od brojnih donacija članova (nezavisno od honorara), a značajan novac smo dobili od Grada po osnovu javnih konkursa na koje se redovno javljamo. Odobrena sredstva utrošili smo strogo namenski, što nas preporučuje na narednim konkursima. Dokle god budemo u stanju da na ovakav način obezbeđujemo sredstva za rad, članarina se neće naplaćivati.
Imali smo značajne uspehe na takmičenjima. Dok nam nisu zabranili da se takmičimo na Susretima enigmata Srbije pobedili smo u svim disciplinama (ponekad je bilo osvojeno i prvo i drugo mesto). Sada čekamo neka bolja vremena, pa da se ponovo na takmičenjima pokaže „ko kosi a ko vodu nosi“.
Sa ostalim enigmatskim udruženjima održavamo onakve odnose kakve diktira druga strana. Sa velikom većinom udruženja smo u vrlo korektnim odnosima, podržavamo sve što treba podržati, pomažemo ako neko zatraži pomoć. Tako će biti i ubuduće – Sve na principima međusobnog uvažavanja.
Naravno, znate da je bilo i izvesnog „zamrzavanja“ odnosa sa EKK, a poznata vam je odluka (samovoljna i nestatutarna) Željka Dimovića da nas bez ikakvog razloga isključi iz ESS.
Novo rukovodstvo ESS neprestano podmeće „činjenicu“ da postoji sukob na relaciji EKK – ESS, te da EKK navodno radi protiv interesa ESS i srpske enigmatike. Potpuna neistina. Samo se zalažemo da se radi po statutu ESS i da se, braćo mila, RADI, a ne da se odluke donose za kafanskim stolom -dvojica-trojica donose odluke, a „podaništvo“ se drži u pokornosti ucenama, podmićivanjem  i zastrašivanjem. Ne može se nekome tolerisati sve, a drugi (mi) ne smemo ni pobediti „nepobedive“.
U trenutku prijema EKK u ESS naš klub je brojao 36 članova od kojih je 20 platilo članarinu ESS.
Kada je izabrano novo rukovodstvo ESS, u Savezu je bilo 112 članova, a u EKK 60 članova od kojih je 26 odlučilo da plaća članarinu i Savezu. Dakle, EKK je činio malo manje od 20 % članstva ESS.
Od kada je rukovodstvo ESS odlučilo da „sredi međuljudske odnose“ i „omasovi članstvo“, pa do danas dolazimo do pokazatelja – ESS ima 76 članova, a EKK 86.
Zbog nemilih događaja u Sremskoj Mitrovici veliki broj članova ESS (sadašnjih i bivših) od EKK je tražio pomoć da se (citiram najblaže rečeno): „Oteraju uzurpatori u ESS“. Svima smo odgovarali, a čvrsto stojimo na tom stavu – NE! Vi koji ste i dalje u Savezu  i koji ćutke prihvatate da se donose odluke koje su evidentno nelegalne i samovoljne, ne možete očekivati da EKK ima želju da se vrati u takvu organizaciju. Nama (ovakav) ESS ne treba, a da li EKK treba vama sami ćete odlučiti.
Kikinđani, svakako neće preduzimati nikakve radnje protiv (i ovakvog) ESS.
Nastavljamo sa našim aktivnostima, kako znamo i umemo. Ko hoće s nama, uvek je dobrodošao. Od 86 članova trenutno je 36 iz Kikinde i okoline, a veoma smo ponosni na činjenicu da okupljamo mnoge ugledne enigmate iz ovog dela Evrope. Svim članovima, ali i simpatizerima, zahvaljujemo na podršci.
Idemo dalje!
Tekst napisao i za napisano odgovara: Slavko Bovan

30 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Neka prva cestitka krena sa juga iz Makedonije i neka obidje celo ovo nase enigmatsko prostranstvo.

N. Petkovski је рекао...

ups ... krena = krene

Belirac је рекао...

Druga čestitka dolazi iz Belog Manastira, sa zapada kad se gleda iz Kikinde.

Luka је рекао...

... treća iz najlišeg grada na svitu!!!

Luka је рекао...

... najlipšeg ...

Krsta је рекао...

Četvrta iz grada bakra.
Pozdrav!

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam najmasovnijem i najvrednijem klubu na ovim našim prostorima i želim vam da još dugo radite i popularišete enigmatiku.

Dejan Minić је рекао...

Čestitam predsedništvu i članstvu rođendan kluba! Neka nam je sa srećom!

Анониман је рекао...

CESTITKE IZ HOLANDIJE !
Danko

Gojko је рекао...

Za "četvorku".bravo
samo dalje-pravo!

Rok Ban је рекао...

Čestitka iz Ljubljane, samo naprijed.

Анониман је рекао...

Čestitka i da moje stranke

Štefan Markovič

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitka iz Omiša!

Andon Koloski је рекао...

Čestitka iz Ohrida!

Анониман је рекао...

Pa zar EK Kikinda nije osnovana u Čačku?

Анониман је рекао...

Tako piše u APR-u.
Pojasni to.

Анониман је рекао...

Nemoj da brišeš komentar, već odgovori.

Slavko Bovan је рекао...

EKK nikad nije osnovan.

Slavko Bovan је рекао...

Kukavico!

Анониман је рекао...


Čestitamo godišnjicu osnivanja EK "Kikinde", čiji rad kao i rad svih klubova i saveza na jugoslovenskim prostorima pratimo i podržavamo jer je sve to deo DESETE UMETNOSTI ENIGMATIKE.
Posebna čestitka Zlatanu Pupezinu i Iliji Stančulu, veteranima i doajenima a
Slavku posebno čestitka rođendana sinu Ognjenu - mladom enigmati.
Puno uspeha u daljem radu želi vam EK "Srem".

Vlagor

Svetlana је рекао...

Čestitam EKK i želim vam još mnogo uspešnih godina!

Hrvoje Horvat је рекао...

Čestitke i iz Bjelovara!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Iskrene čestitke svim članovima EKK-a kojih će biti još više. Samo naprijed!

Vjeko Hudolin је рекао...

Čestitke iz Dragalića!

mihajlo је рекао...

Čestitka iz R. Krstura!

Dragiša је рекао...

Čestitke EKK na sjajnom početku karijere!
U čestitku što bi stalo
sve je malo!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na čestitkama koje su stigle ovdje, mejlovima, telefonom i na FB. Podrška nam daje dodatnu snagu da nastavimo u dorom pravcu.

Za koji dan na TIO će biti organizovano interesantno rešavačko takmičenje povodom 4. godišnjice rada EKK koje je osmislio Marko Mihaljević. On je pripremio i vrijedne nagrade. Zadaci su vrlo interesantni, ali potrebno je dosta vremena da se pripreme za objavu, pa molimo zainteresovane takmičenje za malo strpljenja.

Ilija Đurković је рекао...

Rukovodstvu, svim članovima i simpatizerima najjačeg i najaktivnijeg enigmatskog kluba na ovim prostorima čestitam rođendan, sa željom za još uspješniji rad u narednom periodu! Srećno bilo!

Radojica Jovičić је рекао...

Tek jutros sam primetio napis o jubileju. Ako bog da biće ih još.
U ime Udruženja enigmata "Vuk Karadžić", srdačno vam čestitamo godišnjicu.
Želimo Vam još mnogo uspeha u enigmatskom radu a članovima kluba mnogo zdravlja.
A, što se tiče članstva u ESS, i tome će doći kra,
Srdačan pozdrav....R.Jovičić

R.Jovicic је рекао...

Tek danas sa video napis o jubileju.
U ime Udruženja enigmata "Vuk Karadžić", srdačno Vam čestitamo godišnjicu.
Ako bog da biće ih još.
Želimo Vam mnogo uspeha u enigmatskom radu a svim članovima dobro zdravlje.
A, što se tiče ESS i tome će doći kraj.
Srdačan pozdrav...R.Jovičić