субота, 10. јул 2021.

HAJRO O BILANKOVU

50 ŽELJKOVIH GODINA SA ENIGMATIKOM

Piše: Hajro Hodžić

Bezbroj puta napisah da neću pisati o osobama, samo enigmatika i ništa više. No, postoje osobnosti koje toliko prožimaju autorski opus da je to neodvojivo i neodoljivo. Imao sam sreću i čast diviti se mnogima u našoj branši zbog najrazličitijih kvaliteta, no kad je riječ o uzajamnom prožimanju osobnosti i enigmatske kreativnosti, o tome koliko su riječi i kockice ugrađene u njegov život i koliko njega ima u tim kockicama i riječima, ŽELJKO BILANKOV je jedan. Nije riječ o godinama rada, broju objavljenih radova, priznanja i sl, sve on to ima u solidnim količinama, ali to su samo količine,  brojevi koje se može postići i na “sigurnoj” distanci. Kod Željka nema distance, može samo strastveno i posvećeno, punom snagom…, kombinirajući poriv i talent pjesnika sa radom težaka, evo već pola stoljeća traži i nalazi magiju riječi.

Njegov bušman je lijep i neriješen i riješen, bazični brojčani pokazatelji (broj crnih polja, PDR) su mu uvijek zavidni, a za process sastavljanja i sadržaj ima svoj pristup i set kriterija koje on smatra smislenim, za čije ispunjenje je spreman uložiti dodatni rad i unaprijed odustati od trendovskih pohvala i zanatske super efikasnosti. Papir, olovka i gumica su ostale jedine njegove alatke, Anićev veliki rječnik hrvatskog jezika iz 2003. je „najmlađi“ izvor na njegovoj polici, nema datoteku ni softvere. Surađuje samo u riječkom Feniksu gdje njegovi bušmani nikad nemaju više  od 31 crnog polja. Najčešće započinje gore lijevo, prvi pojmovi su uvijek svježi i poznati, različite strukture, izbjegava glagole, pridjeve, kratice, ponavljanje početaka ili završetaka pojmova, dopušta tek poneki manje poznati pojam koji će urednik navesti ispod križaljke. Raspored crnih polja obezbjeđuje protočnost mreže, nema izoliranih dijelova. Objektivno ocjenjivanje ovakvog pristupa mora uključivati pokušaj da sami napravimo ovakav rad i suživljavanje sa rješavačem. Govoriti o veličini bjeline u Željkovim bušmanima je kao govoriti o veličini porcije u restoranu vrhunskog kuhara. To znači ne prepoznati smislenost pristupa, kvalitet i sklad sastojaka, kreativni balans cjeline uspostavljen autorovim insistiranjem da konzumentu ponudi nešto svoje i nešto za njega, od čovjeka za čovjeka. Pomenuh smislenost jer vjerujem da je Željkov hrabri i aktivni autorski pristup usklađen s vremenom, da je dobar odgovor na svekolika iskušenja, da je dobra enigmatika i na dobro enigmatike. Ja ne radim kao Željko, ali kad krećem na dugi put i trebam nešto da sa užitkom rješavam, nosim njegove radove. Ako bih sutra bio izdavač ili urednik koji ima izbor, usvojio bih mnogo šta od njegovog pristupa.

Željko neće slijediti trendove, neće ni nametati svoj pristup (neće ga čak ni rastrubljivati kao ja), samozatajno će raditi ono u što vjeruje. Radio je on moleraje i bjeline i prije njihovog slavljenja i današnjih moćnih alatki. Siguran sam da ih cijeni i danas, ali samo ako nisu rezultat i uzrok labavljenja kriterija, negacija ljepote, smisla i balansa. Kao i svaki kreativac imao je svoje faze, 50 godina je dug period, bilo je vremena i prilike da se istražuje, propituje i zrije. U poeziji i palindromima je našao način da igru riječima obogati osjećajnošću i dubinom, ispoviješću i porukom. Ono što je konstanta, ono što se provlači kroz njegov rad svih ovih 50 godina, je stremljenje i posvećenost ljepoti i smislu, ljubav prema jeziku i znanju, spremnost na rad i nespremnost na odustajanje.

Ne moramo se složiti sa slavljenikom, možemo misliti i raditi potpuno drugačije, ali čovjek i hobist u nama treba reći jedno veliko SVAKA ČAST. Prijateljujemo od naših enigmatskih početaka, nismo se uvijek slagali, o enigmatici, a i drugim stvarima. Ta neslaganja, njegov pristup, jednostavan i iskren, bez ičeg osim otvorenog i ozbiljnog stava koji mi je pošteno ponuđen, su mi bila i ostala vrhunski užitak i priznanje. Lijepo je biti svjedokom i dostojan toga. Svaka čast Žele, veliko hvala i čestitke za lijepi jubilej.

Zanimljivo je pročitati i tekstove iz Čvor Križaljke napisane na istu temu prije 30 godina.

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Palindromi će biti naknadno objavljeni, a biće još nekih objava ovim povodom.

Zdravko је рекао...

Ja ću reći, kao i Hajro: SVAKA ČAST!
Jedan od enigmatskih autora čije sam križaljke sa užitkom rješavao.

ljubica bilalovic је рекао...

Čestitam Željku na ovom, zavidnom, jubileju!

Радоја Рацановић је рекао...


Lijepo si ovo i istinito napisao, Hajro.

Najmanje što je zaslužio Željko povodom njegovog velikog jubileja je jedan ovakav tekst.

Jer Željko je ne samo izuzetan enigmata, već i po svemu izuzetan čovjek.

Zato i od mene jedno veliko SVAKA ČAST, Željko!

Hajro је рекао...

Hvala Radoja.

Željkov portret je sredina fotosa iz Bjelovara 2018. Lijevo si ti, desno je Nebojša, jednako nasmijani. Ako vam nisam to poslao javite se, slika je zaista prava.

Ovu stranu iz Čvor Križaljke vrijedi pogledati, meni je, naravno, najzanimljivije šta je Dr Kurpes napisao. Tu je rečenica sa zagradom, jasno stavljeni naglasak na cjelinu križaljke. Ako se pogledaju datumi lako moguće da je mislio na Željkove blok bjeline. Naravno, maestro je prepoznao kvalitet i potencijal našeg slavljenika.

Osjećajni pjesnik (riba) Željko i ja hladni analitičar (vodolija) astrološki nisu baš kompatibilni, pitati Gojka. Pokušah u posljednjem stupcu sažeti tih naših pola stoljeća.

Slavko Bovan је рекао...

Juče sam za objavu na blogu tempirao neke NOSTALGIJE. U jednoj je i Bilankov. Biće objavljeno za koji dan.

Zgog dužine ovih tekstova (opravdano i zasluženo su dugi) ostalo je 4-5 priloga koje ću naknadno objaviti - neki Željkovi magični likovi