понедељак, 20. септембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (181)

Pripreme finala POJ-a za 1979.

Piše: Stjepan Horvat

Odgonetačka natjecanja imala su uvijek svoje sljedbenike, pa su uredništva različitih listova često imala nagradne križaljke ili serije nagradnih zagonetaka, a najbolji su izvlačeni iz kupa pristiglih točnih odgovora. I Enigmatsko udruženje Bjelovar (kasnije EU Čvor) njegovalo je tu tradiciju, ali kako je imalo članstvo s područja cijele bivše države, a među njima i brojne rješavače, pokušavalo je iznaći načine kako organizirati neko odgonetačko natjecanje, a da bude što manje kasnijih pritužbi na rezultate.

Najjednostavnije je bilo natjecanje provesti rješavanjem zagonetaka iz vlastitih enigmatskih listova, pa su tako održana i prva dva natjecanja nazvana Prvenstvom odgonetača Jugoslavije. Rješavalo se desetke zagonetaka objavljenih u nekoliko brojeva različitih izdanja, no ubrzo se shvatilo da to i nije najuspješnija formula. Mogućnosti dogovaranja među odgonetačima dovele su do toga da su se na vrhu našli najčešće isti odgonetači s gotovo istim brojem osvojenih bodova, pa čak da su neki odgonetači slali više odgonetaka na različita imena. Da bi se tomu doskočilo, 1979. godine odlučeno je da se održi finalno natjecanje uživo, tako da najboljih desetoro bude nazočno na natjecanju. I tako je urađeno, i za finalno natjecanje plasirala su se desetorica odgonetača: 1. Mirko Čikić (Mostar); 2. Veljko Novak (Zagreb); 3 Niko Mariani (Split); 4. Mladen Onešćuk (Derventa); 5. Zvonimir Jurković (Zagreb); 6. Adam Perić (Opatija); 7. Duša Šuša (Vinkovci); 8. Miloš Mijailović (Mostar); 9. Prvoslav Stanković (Mostar) i Antun Cvitković (Karlovac).

Svim finalistima u ime domaćina i organizatora POJ-a uputio sam pismo (u prilogu) u kojemu ih obavještavamo da su finalisti i da ih pozivamo da uzmu učešće u finalnom natjecanju koje se održava u okviru Vinkovačkih enigmatskih susreta 15. i 16. rujna 1979. godine u Vinkovcima. Važno je napomenuti da je svima finalistima bio plaćen cjelokupan boravak u Vinkovcima i vraćeni putni troškovi, što do tada nikada nije učinjeno. Njihova obveza je bila da do 22. kolovoza jave hoće li ili neće nazočiti finalnom natjecanju.

Ubrzo su svoje dolaske u Vinkovce telegramom potvrdili Niko Mariani, Mladen Onešćuk, Adam Perić i Prvoslav Stanković, a pismom Antun Cvitković, Mirko Čikić, Zvonimir Jurković i Veljko Novak. Donosim i pismo ranijeg osvajača naslova odgonetačkog prvaka Jugoslavije Veljka Novaka, radi ilustracije s čime se sve tajništvo EUČ bavilo da bi uspješno pripremilo ovo natjecanje. I pored naše velike želje da se Novak pojavi na jednom enigmatskom događanju, na žalost to se nije dogodilo jer nije mogao doći u Vinkovce „zbog bolesti“.

Više o ovom događaju pisao je Marijan Jurčec, koji je inače bio predsjednik natjecateljskog žirija POJ-a 1979., u Zagonetaču br. 207. od 13. listopada 1979. godine.


 

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Miloš Mijailović je jedan od osnivača EK "Ero".