уторак, 21. септембар 2021.

NOVA ZAGONETAČKA KNJIGA „ČVORA“

Od danas svjetlo dana ugledala je nova zagonetačka knjiga u izdanju Čvora iz Bjelovara – Moj svijet zagonetaka autora Stjepana Orešića iz Zagreba. To je prva knjiga iz buduće serije knjižica u kojima bi pojedini autori predstavljali vlastiti izbor svojih najboljih zagonetaka, prije svega raznovrsnih „sitnih“ zagonetaka (premetaljki, spajaljki, potiraljki, obrtaljki, obosmjernih rečenica, prvoslovki, čahura, indirekata  i dr.), raznovrsnih rebusa i mrežastih likova (četvorina, piramida, štitova, rasputnica i dr.). Zainteresirani za sličnu suradnju mogu se javiti na e-mail: stjepan@cvor.hr.

Ova knjiga nastavak je izdavanja zbirki zagonetaka autora koji su bili dobitnici Goranove zagonetačke nagrade što ju je godinama dodjeljivalo Zagonetačko društvo Čvor iz Bjelovara. Knjižica ima 135 stranica malog formata (A6) i u njoj je objavljeno 196 zagonetaka tiskanih u razdoblju od 1969. do danas u različitim zagonetačkim listovima. Odgonetke svih zagonetaka donijete su na kraju, tako da svaki čitalac može provjeriti svoje odgonetačko umijeće. U knjižici je i kratak životopis autora.

Kao i sve knjige do sada i ova knjiga tiskana je u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 60 kn (u to je uključena i dostavna poštarina za Hrvatsku!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unosi se OIB naručitelja. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050) i potrebne podatke javite na e-poštu jadranka@cvor.hr. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 85 kn.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 13 eura (uključena je vrlo skupa dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bravo!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Odlično, Stjepane! Kupujem!

Hajro је рекао...

Bravo za autora i izdavača.

Posebno bravissimo za pristup - savršeno je logično i super pozitivno da sami autori biraju svoje najbolje radove, predstavljaju ih na ovakav način... Nadam se da će i drugi to uraditi te da ćemo se pomalo primicati željenom ozbiljnom predstavljanju enigmatike i enigmata u obliku serije knjiga i online enciklopedije. Vjerujem da je to najbolje što za enigmatiku možemo učiniti.

Neki Tip је рекао...

Ovo je ogledni primjerak jedne vrste knjižice koju mogu pripremiti. Bit će ih još samo ja starim, pa sam nešto sporiji. Ovo je za enigmatiku, jer nema honorara samo čast i slava! Natječaj je otvoren.
Za deset dana predstavit ću knjigu za listopad koja je već otisnuta. Nešto slično samo formata B6 (kao nekadašnje knjižice biblioteke Zagonetačka teorija i praksa - ZTP). Ponudio sam i teorijske knjižice, ali nema autora ... ili se varam ... Činimo koliko možemo, no ne znam koliko dugo ...

Hajro је рекао...

Kako nekad tako i sad, evo 50 i nešto godina, Štef gura i izgura, poziva i pokušava motivirati sve nas, mi smo takvi kakvi jesmo.

Upravo o motivaciji je riječ. Enigmati, kao i svi drugi kreativci, često vjeruju da vrijednost njihovog rada nije prepoznata, odgovarajuće valorizirana, da je zaboravljeno... Koliko smo samo oštrih riječi, gorčine i sličnih bisera imali vezano za razna natjecanja i takmičenja, titule…, pa i za različite oblike pismenog valoriziranja. Bilo je tu i neozbiljnih povoda sa vrlo ozbiljnim reakcijama, takmičenja koja su sami učesnici ocijenili kao neozbiljna itd. Evo načina da odaberem šta mislim da je najbolje u mom opusu, publiciram to i spasim od zaborava i svjesnog ili nesvjesnog ignoriranja. Znam da može zazvučati naivno i nerealno, ali ako ovim načinom dobijemo predstavljanje značajnog broja autora nije li to super vrijedna stvar, to što će biti samopredstavljanje je ne čini manje vrijednom, naprotiv, skreće pažnju onima koje to može zanimati. Ne znam je li Stjepan pisao o svom enigmatskom radu, ali to bih rado vidio u ovakvim zbirkama. Kako autor vidi svoj autorski razvoj, od početaka, uticaja, stila, dostignuća, mišljenja o važnim enigmatskim temama, želja i planova. Treba opušteno početi od svoje dobre namjere i dobre volje onih koje to istinski zanima. Ako se pojave tehnički i slični problemi treba se obratiti svima za pomoć, opet računati na dobru volju, nismo izgubili to, samo smo malko obeshrabreni, tihi i zauzeti, no ima nade.


Aljoša Vuković је рекао...

Čestitke Stjepanu. Svaka čast.

Slavko Bovan је рекао...

Ne treba ni da napominjem da sam (ako i kad to autor i izdavač odluče) objavim sve strane iz knjige, kao što sad ranim sa "Erotekom".

Slavko Bovan је рекао...

Ove objavljene strane više nego preporučuju objavu na TIO :)