понедељак, 18. октобар 2021.

ACTA AENIGMATICA (185)

Mađari u Vinkovcima 1979.

Piše: Stjepan Horvat

Povezivanje zagonetača, odgonetača i ljubitelja zagonetaka, bilo u zemlji ili u drugim državama, bila mi je višegodišnja zadaća. EUB, odnosno EUČ, uvijek je promicao i pomagao okupljanje zagonetača u klubovima, pa sam tako inicirao osnivanje ogranaka EUB, koji će se kasnije osamostaliti i aktivno sudjelovati u zagonetačkom životu.

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća uspostavili smo prve kontakte s mađarskim zagonetačima. Čvor i Füles (glavni urednik László Tiszai) bili su predvodnici širenja zagonetačkih ideja u više zemalja (Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska…). Održani su prvi međudržavni klupski susreti, a vrlo bliska druženja bila su s odgonetačima iz mađarskih gradova Pécs i Szekszárd. Kako se razvijao zagonetački pokret u bivšoj državi, više klubova mi je izrazilo želju uključivanja u takva druženja.

Kako su se Susreti zagonetača Jugoslavije svake godine održavali u drugom mjestu, Vinkovčani su ostali bez stalne enigmatske manifestacije koja je održavana u okviru priredbe Vinkovačke jeseni, pa je Zdenko Svoren odlučio organizirati Vinkovačke enigmatske susrete. U okviru susreta 1979. godine planirano je i službeno osnivanje Vinkovačkog enigmatskog kluba, a da bi manifestacija dobila na značenju, odlučili smo da se finalno natjecanje Prvenstva odgonetača Jugoslavije za 1979. godinu održi u Vinkovcima.

Na susrete su pozvani i mađarski zagonetači iz Szekszárda, pa sam njima krajem srpnja uputio pismo (u prilogu rukopis koji je bio preveden na mađarski od strane našeg stalnog prevoditelja Stjepana Totha) s opisom mogućih događanja na druženju koje smo planirali za Vinkovce.

Ferenc Vereczkei, predsjednik kluba iz Szekszárda, poslao je pismo i popis članova mađarske delegacije, među kojima su i članovi uredništva Fülesa iz Budimpešte László Tiszai i Ernő Bajai. Dogovoren je susret na graničnom prijelazu Kneževo u Baranji, no Mađari su naveli krivi datum, pa sam morao dodatno intervenirati.

Mađarski zagonetači bili su gosti u Vinkovcima, odmjerili su odgonetačko znanje s ekipom Čvora, a u samom natjecanju, izvan konkurencije, sudjelovala je i ekipa mladog kluba iz Vinkovaca (na slici: Zlata Itlinger, Dušan Šuša, Ivan Antonić i Marko Smolčić).

U Vinkovačkim enigmatskim susretima već su u ovoj rubrici objavljena dva članka: ovdje i ovdje.




 

Нема коментара: