понедељак, 25. октобар 2021.

ACTA AENIGMATICA (186)

Predlaganje kandidata za nagrade za 1979.

Piše: Stjepan Horvat

U Varaždinu je održan 37. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske kojemu je nazočilo više od četrdeset zaljubljenika u enigmatiku. U ova luda kovidaška pandemijska vremena to je lijepi broj i čovjek bi pomislio da zagonetaštvo ide dalje bez obzira na sve krize koje su ga snašle. No kad se pogleda na dob sudionika, većinom su bili nazočni rođeni u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a velik broj njih sa zagonetkama se upoznao kroz aktivnosti tadašnjeg Zagonetačkog društva Čvor. No da ne bih dušu griješio, čini mi se da je najmlađi, trideset četverogodišnji Tonči Milat, proglašen i sveukupno najuspješnijih sudionikom ovogodišnjeg okupljanja.

Nakon dužeg vremena ponovo sam se sreo i sa Stankom Šarcem, jednim iz plejade rođenih u pedesetim godinama prošlog stoljeća. On, kao i velika većina drugih nazočnih, uživa u mirovini i unucima, travnja 1980. poslao je pismo upravi Čvora čiji povod je bila obavijest iz Informacija za članstvo u kojoj se pozivaju članovi da nominiraju one zagonetače, i prije svega članove društva, koji zaslužuju neku od godišnjih društvenih nagrada.

Kao što je poznato ZD Čvor je u svojim redovnim aktivnostima imao i dodjelu godišnjih priznanja za pojedine vrsti autorskih zagonetaka, pa je tako od 1974. godine pokrenuta Goranova zagonetačka nagrada, čiji prvi dobitnik je bio Pavle Bogdanović. Sljedeće godine pokrenuta je Špicerova zagonetačka nagrada za značajan prilog teoriji i povijesti zagonetaštva, a prvi dobitnik je bio Vladimir Kuterovac. Zvonimir Kurpes dobio je prvu Čvorovu Zlatnu križaljku 1976. godine, a kasnije je uvedena Zlatna piramida (Zlatka Bjelovučić) i Nagrada za magični lik (Boško Petrović).

ZD Čvor je imenovao stručne komisije od tri člana čiji zadatak je bio odabir zagonetačkog autora za pojedinu nagradu. Da ne bi to bila puka odluka trojice, pozvani su članovi da predlože moguće kandidati za pojedinu nagradu, a na osnovu pristiglih prijedloga komisije će odabrati nagrađene za 1979. godinu. Nagrade su se obično uručivale prigodom skupština društva ili na nekoj značajnoj manifestaciji tijekom godine. Neki od dobitnika Goranove zagonetačke nagrade dobili su mogućnost tiska dijela svojih uspješnih zagonetaka u posebnoj knjižici (Nazansky, Zukanović, Krvavica).

Iz priloženog pisma može se vidjeti kako su poneki članovi sudjelovali u kreiranju odluka vezanih za dodjele nagrada, a Stanko Šarac je bio jedan od onih koji su svojim znanjem pokušali kreirati okružje za što kvalitetniji odabir nagrađenih.

Urednička napomena: U pismu Stanka Šarca spominje se križaljka iz "Kviza" broj 202, potpisana pseudonimom BI-ŠA (Bilankov – Šarac). Ta križaljka prezentiranma je na ovom blogu u "Nostalgiji (1270)" 24. juna 2021. godine (vidjeti OVDJE). (jn)


2 коментара:

Belirac је рекао...

Na Nedjeljkovom blogu objavljen je nepotpuni popis dobitnika Špicerova nagrade: OVDJE. Trebalo bi da dopuniti!

Анониман је рекао...

Koliko je Čvor odgojio enigmata u posljednjih trideset godina? Ako može poimence... Rajko