среда, 13. октобар 2021.

EDL UKRŠTENICA (2)

Mladen Marković
EDL 2021. (Drugo mesto - 58 bodova)

6 коментара:

Mandrak је рекао...

Ovo je sveazbučnica.

Ne znam da li ima pojmova koji nekome mogu da zasmetaju, ali znam da nam je rečeno da radimo mozaičke (pa hipotetički rešavač ne mora da zna npr. za Donju Ržanu; pojam mi je, prosto, bio bitan zbog strukture). Mislim da je ovo jedan solidan rad i kao takav sam ga i poslao.
Nisam očekivao nikakav plasman. Ja se eventulno nadam nekom plasmanu kad pošaljem 8 x 8, a to ovog puta nije dolazilo u obzir jer mi je taj fazon dojadio.

Uzgred, ja dajem pravo svakom ozbiljnom enigmati da ima svoj ukus i ne mislim da ukusi moraju da se podudaraju. To se naročito odnosi na ukrštene reči jer ukrštenica može biti kvalitetna na mnogo načina (dok je kod anagrama, pa i kod rebusa situacija jednostavnija). Ko to ne shvata, računam ga u pacere; prošle godine se u svom jednoumlju naročito istakao jedan kolega koji već 100 godina pravi ukrštenice, da ne kažem: jednu istu ukrštenicu.

Ja sam odavno profilisan kao buntovnik, tako da organizator može sad da prebaci loptu i da izigrava žrtvu na koju se budala istresa. Ipak, mislim da svako ko ima nešto malo dostojanstva mora da reaguje kad mu neko nakači magareće uši. Meni npr. ne smeta što su rezultati kasnili kao da je biran redovni član Akademije nauka, ali mi smeta nešto što atakuje na moj moral.

Motiv mog protesta nije to što je organizator oduzeo pravo članovima žirija na ekstremne preferencije, niti što je moj rad završio na 2. mestu. Ja bih više voleo da je bio 10. ili da ga uopšte nema u top 10, ali da se objavi stvarni, a ne namontirani (lepše rečeno: korigovani) poredak.

Zapravo, ne bih imao zamere i da je poredak napravi prema nahođenju organizatora - da je organizator blagovremeno obavestio javnost tj. budući žiri i učesnike da NEĆE ZBRAJATI SVE GLASOVE, VEĆ SAMO ONE KOJE ON SMATRA VALIDNIM. Eto, bilo je dovoljno da to napiše u objavi konkursa, pa bismo svi mogli da odlučimo da li želimo ili ne želimo da učestvujemo (bilo kao tamičari, bilo kao sudije). Ovako smo verovali da će se po automatizmu glasanje obaviti kao ranije na istom ovom takmičenju (jer, da nacrtam, ako ne najavite promenu propozicija, a ne promenite ime takmičenja, to znači da su stare propozcije na snazi do daljnjeg).

Da sam video takvu objavu, ja svakako ne bih učestvovao. I nije mi bilo ni na kraj pameti da Slavko može da sprovede jednu takvu glupost u delo (u stvari, on je poslednja osoba među enigmatama od koje bih to očekivao).

Slavko Bovan је рекао...

Možda sam podgriješio, ali ponavljam, doredak bi vodećim ukrštenicama bi bio isti da su uvaženi svi glasovi.
Uostalom, vidjećete za koji dan.

Slavko Bovan је рекао...

Da sam ja žirao ovoj ukrštenici bih dao 8.

Mandrak је рекао...

Ne bilo primenjeno i čisto hipotetički, odlaganje objave tabele budi sumnju da ti treba par dana da je namontiraš tj. da zamoliš bliske prijatelje iz žirija da ti dozvole da rearanžiraš njihove liste.:)

Ja ne mislim da bi ti to stvarno uradio, ali neko bi rekao: ako si već bio spreman da brišeš desetke, teško je pretpostaviti gde su ti granice. :)

Slavko Bovan је рекао...

Da upravo to radim.

Vanja Tomašev је рекао...
Аутор је уклонио коментар.