понедељак, 15. новембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (189)

Priznanja EKB iz 1980.

Piše: Stjepan Horvat

Redovna godišnja Konferencije Enigmatskog kluba iz Beograda održana je 15. lipnja (juna) 1980. godine na Beogradskom sajmu. Nazočilo je 26 delegata iz Aranđelovca, Bajine Bašte, Beograda, Bora, Niša, Nove Pazove, Ostrova, Pudaraca i Smedereva. Pored delegata, Konferenciji su kao gosti prisustvovali Fehim Kujundžić i Vojin Krsmanović iz Enigmatskog kluba Simon Racković iz Zvornika, Dragan Nikolić iz Aranđelovca i Milovan Samardaković iz Niša. Konferenciju je vodilo radno tijelo na čelu s Boškom Komnenovićem.

U materijalu koji je bio pripremljen za sredstva javnog informiranja, a potpisao ga je sam Vlasta Pavlović, stoji i ovo:

Veoma sadržajna diskusija prisutnih delegata Kluba o zadacima u narednom periodu pokrenula je nekoliko značajnih i aktuelnih pitanja. Prema opštoj oceni, delovanje na unapređenju i popularisanju enigmatike, kroz izdanja Enigmatskog kluba iz Beograda, i saradnju sa drugim enigmatskim listovima u čitavoj zemlji, predstavlja jedan od osnovnih zadataka svih enigmata u nas. S tim u vezi jednoglasno je podržan predlog Enigmatskog udruženja iz Bjelovara da se pristupi pripremama za osnivanje Saveza enigmata Jugoslavije u koji bi se udružili republički i pokrajinski savezi odmah po osnivanju. Konstatovano je, istovremeno, da su se u SR Srbiji stekli svi uslovi za osnivanje Republičkog saveza, jer pored Enigmatskog kluba iz Beograda u SR Srbiji uspešno deluju i ranije osnovani ogranci Kluba u Nišu i Smederevu i novoosnovani ogranak u Boru.

Konferencija je podržala inicijativu da se u enigmatskim listovima Čvor, Enigma i Eureka pokrene jugoslavenski nagradni natječaj rješavača enigmatskih zadataka, čiji je osnovni cilj proširivanje kruga ljubitelja zagonetaštva. Na konferenciji se raspravljalo i o neaktivnosti pojedinih članova kluba pa je zaključeno da je potreba veće aktivnosti kao jedan od osnovnih principa koji se mora imati u vidu kada se u celini sagledava odnos Enigmatski klub i članovi, odnosno izdanja Enigmatskog kluba i sastavljači radova. Zbog toga pojedini članovi Kluba su oštro kritikovani. Prihvaćena je ostavka Boška Petrovića na mesto urednika Enigmatskih izdanja. Umesto njega Konferencija je delegirala Mihaila Reljića iz Bajine Bašte.

Konferencija je donijela odluke o dodjeli Plakete za poseban doprinos u razvoju i popularizaciji enigmatike u izdanjima Enigmatskog kluba iz Beograda, a njih su dobili: Fehim Kujundžić iz Zvornika, dr. Zoran Zeljković iz Beograda, dipl. ing. Milan Šaban iz Beograda i Mihailo Reljić iz Bajine Bašte. Konferencija je dodijelila i Zahvalnice Enigmatskog kluba osmorici članova, a za poseban doprinos na planu razvoja međuklupske saradnje i razvoju zagonetarstva dodeljena je i Zahvalnica i Enigmatskom udruženju Čvor iz Bjelovara.

U priloženom pretisku naći ćete popis nagrađenih enigmata članova Enigmatskog kluba i sastave novih tijela Enigmatskog kluba iz Beograda izabrane na ovoj Konferenciji iz 1980. godine.

2 коментара:

Belirac је рекао...

U ovom članku spominje se dosta imena enigmatskih kolega koji više nisu s nama, ali i meni nepoznatih imena.

Belirac је рекао...

Zna li neko zašto je Boško Petrović podnio ostavku na mjesto urednika enigmatskih izdanja?