субота, 20. новембар 2021.

PRVIH 50 GODINA (HAJRO)


 Danas je 50 godina od  prvog objavljenog rada (kvadrat 7x7 u ČK) Hajre Hodžića. Čestitam!

40 коментара:

Danko је рекао...

ČESTITKE za prvih 50 godina !

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitam!!!

Rok Ban је рекао...

ČESTITKA IZ LJUBLJANE.

Zdravko је рекао...

Čestitam Hajro!

Gojko је рекао...

Čestitka se šalje
i kaže da se ide dalje!

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitka iz Omiša!

N. Petkovski је рекао...

Čestitka iz Makedonije

Svetlana је рекао...

Hajro, Čestitam!

Božo је рекао...

Još čestitki iz Banjaluke !

Анониман је рекао...

.... ČESTITKA IZ ŠEHERA MOME DRUGARU HODŽI , TONĆI ...

B. Antonić је рекао...

Sretno, Hajro. Sve najbolje iz Osijeka.

ESSA је рекао...

Velika čestitka iz Sarajeva, Hajro!

Анониман је рекао...

Čestitam!RankoN

Amir је рекао...

Čestitka iz Nashville-a.

Cryptoman је рекао...

Još jedna čestitka za Hajru!

Luka је рекао...

Čestitka iz Splita!

Ilija Ozdanovac је рекао...

Čestitke iz Privlake!

Krsta је рекао...

I moja čestitka sa malim zakašnjenjem!

zarptica.53 је рекао...

Dragom prijatelju, enigmatskoj velicini i nadasve dobrom covjeku zelim sve najbolje u daljoj zivotnoj i hobistickoj karijeri. Zivio!

Hajro је рекао...

Najprije svima veliko hvala na čestitkama i ijepim željama.

Objavljivanje prvog rada je najlakše locirati na kalendaru i lijepa je prigoda koju treba koristiti da se sjetimo važnijih stvari, ... inače datum kao datum, rad kao rad... neki je morao biti prvi, ovaj mi baš drag zbog urednika. Te važnije i zanimljivije stvari su naši prvi kontakti sa enigmatikom, kad i kamo smo prepoznali nešto zanimljivo, kad smo pokušali da rješavamo, sastavljamo... kako je išlo, kako se sve razvijalo... kad smo mi bili prepoznati... kako izgleda pogled unazad, kako onaj unaprijed... Priča je to, važna i zanimljiva, kod svakog drugačija... Evo mi pade na pamet lijepa misao, mislim da je nađoh kod Miljenka Jergovića "Ako je važno jednoj osobi, važno je i svemiru". Nama bi bilo važno i zanimljivo, no kao da čekamo da sve te naše važne i zanimljive priče za nas ispričaju drugi.

Povratak iz svemira na današnju komunikaciju - javih se Miroslavu, Nedjeljku i Slavku, mojim "partners in crime" (online osmice i bezopisni bušmani) sa idejom da se ponovo nakratko udružimo i ponudimo vam ovim povodom (red je počastiti prisutne) dva zanimljiva rada. Imam urađene mreže 9x9 sa 9 devetki unutra i 10x10 sa 10 desetki, vjerujem da su rješive i dobre, pa mi to palo na pamet. Htio sam da to ide kad god može, a da ova 50-godišnjica bude samo povod... no, Slavko, brz na tastaturi, nije mogao odoljeti, sve u redu, hvala i našem domaćinu.

Napisah njima trojici, pa da ponovim i ovdje - vrlo rado bih nastavio sa online druženjem uz osmice i bezopisne bušmane, ali zaista nemam vremena ni energije, puno je tu posla, prijatna ali ipak obaveza. Imam nekoliko radova dragih kolega (Žarko, Marko i Dragiša) koje ću svakako spremiti... Dodijalo ovo sa koronom, dodijao posao, dodijali monitori, kompjuteri... potrošile se terapije (online enigmatsko druženje je bila jedna od boljih), trenutno me još drži zalet sa bušmanima za Feniks i Kvizoramu (počelo je kao eksperimentiranje za potrebe obrade nekih teorijskih tema)... Bilo kako bilo enigmatika je bila i ostala izvor užitka, a i panaceja. Dakle, lijepa je i vrijedna ova godišnjica. Hvala još jednom, javićemo se sa planom za devetke i desetke. Pozdrav svima.

Aladin је рекао...

Hajro čestitam!

Ilija Đurković је рекао...

Čestitam ti Hajro i pozdrav iz Podgorice!

Rešad Besničanin је рекао...

Pridružujem se čestitarima -. čestitam Hajro!

Анониман је рекао...

Čestitke i sa moje strane!
Štefan Markovič

Luka Jelavić је рекао...

Čestitke prijatelju. Nakupile se godine, lijepe i manje lijepe, ali su prošle. Neka ih još bude, boljih i uspješnijih. Pozdrav iz Istre.

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam Hajro!

Радоја Рацановић је рекао...


Хајрудин Хоџић је једини енигмата-полетарац из времена у коме су овим енигматским простором „жарили и палили“ Железник, Петровић, Курпес, Павловић, Канцеларић, Липановић, Хорват, Пелех... који је у њему оставио неизбрисиви траг, упоредив са утицајем сваког од наведених појединачно. Као аутор, уредник, пропагатор и енигматски теоретичар. Његов утицај није дошао послије њих, већ напротив: највише и најјаче се испољио баш у њиховом времену, што га и издваја од осталих припадника сјајне генерације енигмата којој је припадао.

Хајрудин Хоџић је креатор, можда није зачетник али ју је он дефинитивно „овјерио“, бањалучко-сарајевске енигматске школе, која чини кичму босанскохерцеговачке енигматике, а чији утицај се испољава како у хрватској тако и српској енигматици. По мени је Хајрудин Хоџић најистакнутије име бх енигматике послије Станислава Железника (мада је комплетније) и свакако најзначајнији бошњачки енигматичар.

Зато Хајриних 50 година присуства у нашој енигматици сија заиста златним сјајем.

Драги Хајро, на свему ти честитам!

Анониман је рекао...

Хвала пријатељу Хајри.
Захваљујући Хајри и теби,ја постадох енигмат(а).

Милан Вуковић

Анониман је рекао...


Anagramni osvrt - ČESTITKA

HAJNRIHU DODŽIĆ
- čudna nagrada!
Nije to ni vozić,
ni automobilčić!
To je enigmati
poznatom - šarada!

Rešenje: HAJRUDIN HODŽIĆ

Čestitamo jubilej!

Vlagor

Анониман је рекао...

Velika čestitka,
velikom prijatelju Hajri
za veliki jubilej!
Mato

Unknown је рекао...

Lijepe čestitke iz Bjelovara za prvu polustoljetnu obljetnicu, Hajro prijatelju. žj

Hajro је рекао...

Lijep vikend, evo mi nedjelja započe sa vašim čestitkama, svima od srca hvala.

Pominjanje riječi PRIJATELJ i UTICAJ je zatitralo najvažnije mi žice. Sve ove godine su bile obilježene željom i nastojanjem da se naša stvar unapređuje, sve u kreativnoj i ljudskoj interakciji sa vama, vrlo često istinskim prijateljima. Šta više čovjek može poželjeti.

Dragiša је рекао...

Valjda nisam zakasnio!?

Velikih pedeset godina, od kojih posljednjih pet svjedočim još tačnije i stopostotnije, jednog zaista velikog enigmate i dobrog čovjeka (ili dobrog enigmate i velikog čovjeka, ne znam)!

Najiskrenije čestitke poštovanom prijatelju i veliko hvala na snažnom uticaju, uvijek iskrenim savjetima i zanimljivim, toplim, ljudskim pričama i razgovorima!

Hajro, živio!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Tek sada stigoh s promocije knjige, no i moje čestitke, iako kasne, jednako su iskrene.

Nevenko је рекао...

Iskrene čestitke za veliki jubilej!

Nevenko

Saša је рекао...

Čestitke za veliki jubilej!

mesud је рекао...

Česstitke "padaju" kad dodješ na lice mjesta,u Ribić!
Pozdrav tebi i raji sa sajta!

Hajro је рекао...

Hvala momci, ne može biti kasno. Napisah gore "šta više čovjek može poželjeti", e upravo ovo što Mesud napisa - druženje uživo. Sad bi ovi novovjeki rekli da je uživo i virtualno, bolje da se zaustavim, domaćin će mi obrisati komentar.

ljubica bilalovic је рекао...

Sa nemalim zakašnjenjem, čestitam Hajri ovaj veliki jubilej! Sretno!

Hajro је рекао...

Hvala Ljubice.

Kad je riječ o datumima - slučajno sam utvrdio da imam još jednu osobu koja ima rođendan kad i ti i ja, kolegica na poslu imenom Fatima (naglasak na prvom slogu), Meksikanka.