уторак, 16. новембар 2021.

IN MEMORIAM


 ZIJA DIZDAREVIĆ

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

TEKST:


Legendarni novinar, publicista i kolumnist iz Sarajeva Zija Dizdarević preminuo je danas u 75. godini.

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja će biti objavljena nakon kremacija.

Dizdarević se novinarstvom bavio skoro 50 godina od čega je veliki dio proveo u Radio Sarajevu i dnevnom listu Oslobođenje. Pisao je i za njihova druga izdanja kao što je Svijet i Sezam, Nedjelja, Dani.

U Radio Sarajevu je radio kao reporter, komentator i urednik. Bio je urednik kultnog Sarajevo 202 te odgovorni urednik Radioprograma.

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo. Sarađivao je sa beogradskom Politikom od 1971. do 1991. godine.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh - sudbina jednog teksta - (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.).

Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Savez novinara BiH proglasio je Zija Dizdarevića novinarom godine 2001.

Neki Tip је рекао...

Iskrena sućut obitelji i enigmatskoj zajednici! Štef

Анониман је рекао...


U knjizi Nedjeljka NEDIĆA "LEKSIKON ZAGONETAČA BIH" na stranama 17 i 18 data je odrednica o ZIJI DIZDAREVIĆU sa slikom:
"Zija DIZDAREVIĆ (Fojnica, 9. X 1947.) : Diplomirani pravnik po struci, novinar i publicist po zanimanju, a zagonetač po hobiju. Najveći dio radnog vijeka proveo je u Radio Sarajevu kao reporter, urednik, komentator, glavni i odgovorni urednik i direktor. Pisao je za dnevni list "Oslobođenje" kao kolumnist i magazine ove kuće "Svijet", "Nedjelja", "Dani". Objavljivao je u bh. izdanju "Komunista", riječkom "Novom listu", "Bosanskoj pošti", "Radiju Dojče Vele" (Deutsche Welle), Televiziji Federacije BiH, kao i na više portala. Sada je kolumnist portala Radio Sarajeva i analitičar "Antidota".
Savez novinara BiH proglasio ga je novinarom godine 2001. Pobjednik je nat-ječaja Otvorenog društva - Soros za najbolji novinarski opus u BiH za 1995.
Nositelj je najvišeg novinarskog priznanja Radio Sarajeva - Nagrade Samuilo Milić i Zlatne značke Radio televizije Sarajevo. Prvi je dobitnik nagrade za životno djelo "Hercegovačko sunce" mostarskog Radija 88.
Na zagonetačke natječaje počeo se javljati posljednjih godina. Neke od radova objavili su mu "Feniks", "Kvizorama" i blog "Enigmatika - tupljenje i oštrenje" (TIO). Pseudonim Svjetlan Relković. Živi i stvara u Sarajevu."

Ugljara, 8. kolovoza 2020.

Anagramni osvrt - saučešće

I VRIJEDI ZADAĆA
znanog novinara,
vrsnog zagonetača
sjajnog komentara.

Odgonetka: ZIJA DIZDAREVIĆ (A=Z)

-----------------------

Napominjem da je 10. novembra umro legendarni saradnik "Enigme" PAVLE ANDREJEVIĆ AND (poznat po slovnim rebusima a više je o njemu u poslednje vreme pisao Jovan VUKOVIć) a dan kasnije ll. novembra u Zemunu je umro JOŽEF RIJAVEC, takođe jedan od prvih saradnika "ENIGME" koji je i u 88 godini sastavljao rebuse.

Upućujemo saučešće porodicama umrlih kolega enigmata!

Vlagor

Hajro је рекао...

Upoznao sam ga prije dvije godine u Sarajevu, prepoznah ga na Titovoj i bukvalno presretnuh, bilo mu je drago i zacas dogovorismo druzenje. Bilo je to nezaboravnih par sati u njegovom omiljenom kaficu, iznenadio sam se koliko zna o enigmatskim zbivanjima, pitao je mnogo sta, a i ja njega. Ostao sam impresioniran kombinacijom intelektualne moci i mekoce dragog i dobrog covjeka, gospodstva i prostodusnosti. Nastavili smo e-mail dopisivanjem, posljednju poruku sam dobio prije 11 dana. Postoje ljudi za koje si sretan sto si ih poznavao, ali i zalis sto ih nisi upoznao ranije.

Sucut porodici i prijateljima.

Belirac је рекао...

O Pavlu Andrejeviću postoji člančić na sh-Wikipediji: Pavle Andrejević.
Molim Vladimira Šarića da pronađe datum njegovog rođenja pa da ažuriram taj članak.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moja iskrena sućut trima obiteljima koje su izgubile najmilije.

Hajro је рекао...

Potresen propustih u prvom javljanju.

Moja iskrena sucut i za porodice druga dva preminula enigmata.



Бранислав Никић је рекао...

Moje saučešće porodicama preminulih kolega!

Анониман је рекао...


Na sajtu "Novosti enigme" 15. novembra je objavljen tekst OTIŠAO JE AND iz pera Jovana Vukovića. Datum i mesto rođenja je 01. 10. 1932. u Kraljevu, a živeo je u Zemunu a u Beogradu je završio Filološki fakultet. Po završetku studija 1963. godine otišao je u hercegovačko selo Zovi Do za nastavnika a onda je 1964. i 1965. radio u Ribniku kraj Ključa, a od 1966. sa porodicom živi i radi u Nemačkoj u Berlinu pod imenom PAUL ANDRE. U Berlinu je i umro 10. 11. 2021. godine.

Vlašar