четвртак, 25. новембар 2021.

USKORO TREĆI BROJ


 
Drugi broj je u prodaji još pet dana.

23 коментара:

Belirac је рекао...

Ja sam izrješavao skoro sve skandinavke iz prvog broja. Preostale su mi još samo dvije male iz horoskopa. Smatram da možemo biti zadovoljni sadržajem novog lista, a mislim da bi i rješavači mogli biti zadovoljni.
Ne znam koliko će biti rješavača spremnih da iz tih malih skandinavki prepisuju slova kako bi došli do horoskopa, zato mi se čini da je horoskop u drugom broju riješen na bolji način.

Nevezano za "Astro skandi", volio bih saznati kako horoskobdžije dolaze do onoga što u horoskopu piše, npr. za mene: "Pravite kratke pauze u radu da bi(ste) bili u formi. Za svoje zdravstveno stanje ste sami odgovorni. Čuvajte se povrede." Svaka čast: to vrijedi za svaki znak i za svako vrijeme i ne možeš promašiti.

Hajro је рекао...

Ne treba miješati horoskope (publika ih očito voli, prihvata ih ležerno, ništa lošeg u tome) i astrologiju. Kratki tekstovi o osobinama znakova, analiza kombinacija parova i sl bi sigurno imali publiku i zvučali ozbiljnije.

Rok Ban је рекао...

TEK PO PETOM BROJU BIT ĆE JASNO KAKO SU KUPCI, RJEŠAVAČI, PRIHVATILI ČASOPIS.NAŽALOST, ČESTO SE ZABORAVLJA NA RJEŠAVAČE,
ONI DRUGAČIJE GLEDAJU NA SADRŽAJ, KVALITE I TEŽINU UKRŠTENICA
OD NAS SASTAVLJAČA.

Belirac је рекао...

Za one posjetioce ovog bloga koji nisu u rukama imali prvi broj "Astro skandija" evo nekoliko podataka:
- 36 stranica (4 omotne u koloru i na boljem papiru + 32 dvobojne)
- 21 skandinavka 14x18 polja
- 12 skandinavki 14x08 polja
- 3 stranice ostaloga (naslovnica + druga + rješenja)
- veće skandinavke sve tematske, a tematski pojmovi šifrirano uklopljeni u pričicu iznad skandinavke
- manje skandinavke samo s jednim tematskim pojmom: horoskopskim znakom; ispod njih horoskop u obliku brojčanice

Hajro је рекао...

Hvala Jovane, naziv jeste upućivao na takav sadržaj, eto sad znamo detaljnije. Kako koncipirati novo izdanje u današnjem vremenu kad je enigmatika skrajnuta više nego ikad (a uvijek je bila), kad nam je prosječna starost autora preko 50, a rješavači su i stariji, Nekidan sam u bušmana kombinirao imena i prezimena dvojice slavnih talijanskih motociklista - Valentino Rossi (vodolija), zvani Doktor, je upravo završio fenomenalnu višedecenijsku karijeru, Giacomo Agostini AGO je Valeov uzor, legenda svjetskog motociklizma. Napisah uredniku da ću razumjeti ako sastav baci u koš, jer će bakice koje rješavaju mrziti i njega i mene. Toliko o mojim iracionalnostima.

Druga stvar je uložiti novac i veliki rad. Treba biti ziheraš, ne izmišljati toplu vodu, ali i pokušati ponuditi nešto drugačije od postojećeg. Eto, nije mi jasno da u Hrvatskoj godinama nema izdanja malog formata. U Srbiji, koliko znam, nema enigmatskog magazina kakav je bio Mozaik.

Pozdrav i good luck ili buona fortuna svima.

Mandrak је рекао...

Ne znam da li je Branko svestan da već mesecima piše isti komentar ispod postova sa ovom oznakom.
Nisam imao kad da rešavam sve redom ne bih li utvrdio da li je Bovan (jer je valjda on odgovoran) zaboravio na rešavače, ali imam vremena da rešim i izanaliziram Brankovu skandinavku iz broja 2.
U principu, čim neko tako nasrtljivo iznosi neki stav, očekivalo bi se i da ga primeni te da svojim primerom pokaže kako treba raditi.

Evo, ispred mene je skandinavka sa 10. strane, iz broja 2. Označena je jednim perom, što će reći da je namenjena nerešavačima. Hajde da vidimo šta je iznedrila ta briga o rešavačkim potrebama koje Branko poznaje, a mi ostali slabije.

Prvo, već na prvi pogled je jasno da je to sastav ikakvih kombinatorskih ambicija. Iz čisto sastavljačkog ugla, vizuelno je na sastavljačkom nivou koji je karakterističan za početnike. I to za početnike bez ikakvog talenta (da ne navodim koliki je PDR, bolje da to preskočimo).

Ali, hajde da vidimo, možda se iza tog ležernog pristupa krije neko sadržinsko bogatstvo. A možda je i struktura reči uticala na amaterski PDR, možda se baš u tim lepim, čupavim i istovremeno lakim pojmovima krije gorespomenuti kvalitet.

No, nažalost, ovo je sadržinski na nivou mileta budića. Tu nema smisla ni govoriti o tome šta je i koliko kome poznato i šta je sa čim ukršteno, jer je sve gotovo jednako bezvredno. Ukrštenica je kompletno sastavljena od najbanalnijih nizova slova. Čak i ukoliko je njena jedina svrha otkrivanje tematskih pojmova, cilj je realizovan na način koji se ni u šali ne može dovesti u vezu ni sa najširom definicijom pojma kvalitet.

Ne znam da li će Astro premašiti 5. broj, ali garantujem životom da ne postoji nijedan mentalno zdrav konzument enigmatike koji bi se radovao listu čiji bi sadržaj činile ukrštenice slične Brankovoj. U nekom malom procentu, mogu se objavljivati i takve kreacije, ali šund ni u ludilu ne sme biti noseće štivo enigmatskog lista. Štaviše, i šund mora biti izbaždaren: ne može se ići ispod crte. Eto, ja ne bih pustio analiziranu ukrštenicu ni kada bi mi autor platio, dok bi neki drugi rad koji takođe spada u šund možda i objavio - ukoliko bi to bio "viši nivo šunda". :)

Rok Ban је рекао...

Mladen je ponovo pokazao koliki je njegov ego, intelektualni i moralni nivo. Nikako da svati da su moguća različta mišljenja i pogledi od njegovog mišljenja. Naš narod kaže »sto ljudi sto ćudi«. Cjeli radni vijek proveo sam u komercijali, pa možda stvari gledam iz tog ugla, U komerijali je kupac »bog«, jer je sve podređeno da se kupac zadovolji, samo to daje pozitivne rezultate. Vrhunska enigmatika komercijano ne može preživjeti, to je pokazao i Keops kolege Rosića, vrhunska enigmatika samo jedan broj!!!! Neznam, ko te i kako plaća, to je tvoja stvar. Ja iz Srbije nisam uzeo ni dinar honorara za objavljene zagonetke, sve sam poklonio enigmatskim klubovima. Šta je šund?
Ako urednik i kolege saradnici sastavljači u Astroskandiju smatraju da si u pravu i da su moje ukrštenice šund, oda se povlačim iz saradnje, da ne kvarim visok enigmatski nivo.

Миле Јанковић је рекао...

Najbolje su skandinavke br.12 i 13, a tebi Branko ko ti je kriv što nemaš TOKARIJU, jer da imaš dobio bih 4 perceta, a ovako imaš samo jedno perce.

Mandrak је рекао...

Branko, naravno da imaš pravo na svoje mišljenje, jedino je upitno da li ima smisla navalentno iznositi svoje crne misli i prognoze ispod najava novih brojeva, tim pre što ne shvataš da time vređaš sve ostale učesnike u ovom projektu, na čelu sa urednikom tj. urednicima.
Ako si donirao jednu šund kreaciju listu, to ti ne daje pravo da neprekidno dovodiš u pitanje funkcionalnost ostalog enigmatskof materijala, ili prostije: da javno (i opetovano) sumnjaš u uredničku kompetenciju.

Uz sve to, pišeš napamet. Pitanje je da li si uopšte razumeo koncept lista i da li si obavešten da tu nema nikakvog paraderstva. Eto, skoro da nema belina.
Dalje, brkaš pojmove. To što je Rosić radio nije propalo zato što je enigmatika bila dobra ili loša, već zbog loše organizacije i prepuštenosti slučaju. Ni pre 50 godina nijedan list ne bi mogao da opstane bez marketinškog miksa, kamoli danas. I to ponajmanje ima veze sa kvalitetom enigmatike.

A šta je šund? Evo, da probam: šund je sadržinski i formalno bezvredan verbalni materijal, pa se dalje može razglabati: bezvredan u semantičkom, semiotičkom, edukativnom, estetskom, zanatskom (...) smislu. Taj pojam se, jašta, prevashodno odnosi na književnost, a kad ga primenimo na enigmatiku, može se prevesti kao enigmatska kreacija najnižeg dometa, koja banalnošću sebe isključuje iz stvaralaštva.

Za ostalo se obrati našem eminentnom lingvisti i komparativisti Miletu Jankoviću, specijalisti za enigmatski šund. S obzirom na to da je on edukativno i estetski takoreći sinonim za šund, sve će ti objasniti prosto, da ne kažem: prostački, jer on drugi način i nema u repertoaru.

Slavko Bovan је рекао...

Da me Hajro ne bi "optužio" da ne iznosim svoj stav, evo vrlo kratko. (ovo je malo šege-sprdnje na spostveni račun).

1. Da jesam odgovoran za sadržaj AS.
2. Željko me još nije "svrgnuo s vlasti" (pripremam 4. broj) pa smatram da i dalje imam slobodu da "puštam ili ne puštam". Sve što je objavljeno ima svoje zašto i kako, te ne mislim pojedinačno objašnjavati.
3. TIO jeste tolerantan blog (ponekad vrlo tolerantan) pa svak može iznositi svoje argumenntovani ili manje argumentovane opservacije, dok su u granicama podnošljivog. Štošta mi smeta (ne mislim konkretno na ovu objavu već uopšte) ali ako sam rekao da je TIO tolerantan, to se odnosi an ženeral (Ko mi je kriv što mi se nešto što neko drugi piše ne sviđa!).
4. Ne razumijem Mladenovu potrebu da druge (sada Branka) uči šta valja a šta ne valja. Ako baš ima potrebu da to čini, možda bi bilo bolje da to uradi na svom blogu. Doduše, ne znam koliko je umjesno (mnogo) kritikovati list u kome je saradnik. Ja to ne bih javno činio, već bih ono što mi smeta napisao uredniku i gazdi. Ali, ja sam ja, a drugi su drugi. neka svako čini što mu je volja.

6. Idemo dalje. Valja nama priopremiti 4, 5, 6, 7...broj.
7. Branko, radi dogovorenu ukrštenicu. Čekam je.

Миле Јанковић је рекао...

Pošto si se javio, obasni svima a ne pojedinačno, zašto i kako (ne)može TOKARIJA

Миле Јанковић је рекао...

A za Mandraka,
Ja svoj šund sam plaćam, štampam, pa ti o tome ne vodi brigu, tebe to ništa ne košta.

Slavko Bovan је рекао...

Zašto ne bi moglo tokarija, kad može tokar i tokarka u službenom uputstvu Vlade RS. (Pogledati Službeni glasnik RS).

Миле Јанковић је рекао...

Samo ti stavljaj takve reči, meni to potpuno odgovara, nema problema. Što više takvih listova, sa takvim rečima ja sam zadovoljan, samo čeka da i ti izdaš neki emigmatski časopis sa takvim rečoma, naravno da sam platiš svoje g.....

Mandrak је рекао...

Sačuvaj bože. Niti sam kritikovao, niti napao list, niti imam bilo šta da kažem bilo kome u 4 oka. Štaviše, moglo bi se reći da sam branio list "čiji sam saradnik" kao celinu. A zapravo, ako urednik ne vidi problem u tome što mu je neko 6 puta implicitno napisao da je nekompetentan tj. da ne poznaje potrebe rešavača, ne znam što bih se ja time bavio.

Jankoviću, kad imaš vremena skokni do Matice srpske (i dalje je na staroj adresi: Matice srpske 1) da vidiš sa nadležnima zašto nisu izbacili tokariju iz jednotomnika. Nemoj da im spominješ da si nepismen, da si završio osmoletku i manuelni zanat, samo reci da sam plaćaš i štampaš svoj šund i sva će ti se vrata otvoriti.
Ako to ne uspe, možeš da se obratiš i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ili još bolje izvesnoj Srebrenki Golić, pa neka ti ona objasni kojim jezikom govori i zašto (ne) može tokarija. U njenim zvaničnim dokumentima, koji se mogu pronaći i na internetu, lepo piše: "... - Токарија са стругом, компресором и хидрауличном пресом..."

Миле Јанковић је рекао...

Hvala ti na obaveštenju, a ti hitno u neku štampariju pa štampaj svoj časopis, ja ti to ne branim, a šta ćeš ti tu staviti apsolutno me ne zanima, a ja u mom šund listu, koji sam finansiram mogu da stavim i GOVNO ako hoću, to je moj problem. Ovo je kraj diskusije, radite šta hoćete, stavljajte reči koje god hoćete, neka o tome razmošljaju Vaši urednici-gazde za koje radite.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, konačno da se u nečemu složim s tobom. Dakle, slažem se da bi najbolje bilo da svako gleda svoja posla (jer svi imamo svoja posla) a da ne analiziramo šta drugi rade. (Možemo povremeno, onako rekreativno!).

Naime, još u avgustu jedan naš uvaženi enigmata (iz Srbije) poslao mi je jednu skandinavku iz tvoje radionice s naslovom "kvalitet" (nije autor tvoj kompjuter, ali je skandinavka iz tvoje produkcije!). Nisam je objavio jer mislim da ne treba da me se tiče šta radi tvoje preduzeće.Radi šta 'oćeš.

Stoga, manimo se ćorava posla. Hajde da radimo (svi svoj posao). Gledanje tuđih poslova je gubljenje vremena i energije.

Slavko Bovan је рекао...

Jovan napisa.
"Za one posjetioce ovog bloga koji nisu u rukama imali prvi broj "Astro skandija" evo nekoliko podataka:
- 36 stranica (4 omotne u koloru i na boljem papiru + 32 dvobojne)
- 21 skandinavka 14x18 polja
- 12 skandinavki 14x08 polja
- 3 stranice ostaloga (naslovnica + druga + rješenja)
- veće skandinavke sve tematske, a tematski pojmovi šifrirano uklopljeni u pričicu iznad skandinavke
- manje skandinavke samo s jednim tematskim pojmom: horoskopskim znakom; ispod njih horoskop u obliku brojčanice"

U drugom broju je bilo nekih izmjena i nekih dodatnih kolora.

Slavko Bovan је рекао...

Treba dodati da je i unutrašnji papir vrlo kvalitetan. Lično sam vrlo zadovoljan grafičkim izgledom lista.

Миле Јанковић је рекао...

Možeš slobodno da staviš na blog šta god hoćeš ja se neću ljutiti, naravno da i kod mene ima i loših, i manje loših, i dobrih skandinavki. Evo na primer danas u ST skandinavka nije reprezentivna (autor Banović), ali gledam da sve reči postoje, a da li su monotone, da li ima mnogo crnih polja to me mnogo ne zanima, ipak su to dnevne novine.

Slavko Bovan је рекао...

Ne, ne mislim objaviti jer mislim da nema smisla iscrpljivati se, a uz to vrlo uvažavam i autora (potpisanog) ali i kolegu koji je zapazio manjkavosti (više komada).

Slavko Bovan је рекао...

Hajde da se mi vratimo "Astro Skandiju" (i mlađem bratu "Gigantu"). Po planu, četvrti broj bi trebalo da bude gotov do 10.12. (Početkom decembra uzimam nekoliko slobodnih dana da se sve skocka kako treba). Saradnici koji su dobili teme neka polako šalju priloge, a ostali će teme dobiti sutra.

Hajro је рекао...

A ja mislio da su izdanja i blogovi namijenjeni javnosti… evo kad čitam ove komentare provlači se dojam da je riječ o aktivnostima unutar svačija “četiri zida” pa je neprihvatljivo zagledati i sagledati, nedajbože imati mišljenje ili, daleko bilo, reći ga javno. Kao biber po pilavu dođe činjenica da se i sve rečeno začas nekako prebaci u osobnu sferu. Izgleda da je konsenzus postignut, zajednički nazivnik je nedodirljivost, nuđena drugima, tražena za sebe. I svi zadovoljni, baš lijepo. Uklapa se to i u komentare tipa “urednik je tu da odluči, nemamo mi šta da pričamo…”. Meni se baš ništa u gornjoj harmoniji ne uklapa, no to je moj problem, vodolijska “mimo svijet” posla, pobrisah nastavak. Oko trinaestice nedodirljivost bi se moglo lijepo kombinirati. A, mogli biste uz kratki teksto o astro znaku pomenuti koji enigmati su rođeni pod tim znakom. Pozdrav svima.