понедељак, 10. јануар 2022.

ACTA AENIGMATICA (197)

Osma skupština EU Čvor (1)

Piše: Stjepan Horvat

Da je Enigmatsko udruženje Čvor od kraja šezdesetih i do početka devedesetih godina prošlog stoljeća bilo najbrojnije i najorganiziranije društvo zagonetača na području bivše države, govore brojni dokumenti. Rad EUČ je bio poznat svakom tko se imalo zanimao za enigmatiku, a današnjim rječnikom rekli bismo da je bio transparentan, da gotovo i nije bilo nikakvih nepoznanica iz djelatnosti društva, i svatko se mogao uključiti u neku od aktivnosti shodno svojim željama i mogućnostima. Društvo je bilo poligon na kojem su se ispitivale razne ideje vezane za zagonetaštvo kao ozbiljnu društvenu i kulturnu aktivnost, a mnogi su mogli koristiti iskustva stečena djelovanjem EUČ i u svojim sredinama predstaviti svoj rad u zagonetaštvu. Pomagalo se drugim zagonetačima savjetima, donacijama, uputama, a ponekad i financijskim potporama. Stranice Čvorovih listova bile su dostupne za suradnju i promidžbu svih enigmatskih aktivnosti pojedinaca i novih klubova.

Kako su se mijenjale društveno-političke prilike, tako su se mijenjali i zakoni po kojima su djelovala društva (kao udruženja građana ili društvene organizacije) pa je 1980. godine došlo do rasprave i prijedloga promjena Statuta EU Čvor. Krajem godine, 6. prosinca 1980., u okviru XII. Susreta zagonetača Jugoslavije, održana je i Osma izborna skupština EUČ. Iskorištena je prigoda okupljanja većeg broja zagonetača pa je tako skupštini nazočilo trideset i pet članova i petnaestero zagonetača iz drugih klubova i redakcija. Sačuvana je potpisna lista prisutnih, koju donosim kao prilog. Vjerujem da će se neki još uvijek živi sudionici ove skupštine prisjetiti tih dana i napisati koju rečenicu svojih sjećanja na to vrijeme.

U prilogu je i dnevni red VIII. Izborne skupštine, koji su dobili svi članovi uz poziv na skupštinu. Na dnu lista s dnevnim redom je kupon kojim se prijavljivalo za rasprave po predviđenim izvještajima (neke ću donijeti u sljedećem nastavku rubrike AA).



3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Veliki broj poznatih imena i prezimena.

Belirac је рекао...

Svi potpisi su prilično čitko napisani pa ih oni koji su upućeni u tadašnja enigmatska zbivanja mogu prilično lako pročitati.

Belirac је рекао...

Prema redoslijedu potpisa može se vidjeti i (t)ko je s kim sjedio.