четвртак, 6. јануар 2022.

BOŽIĆNI "ENIGMO"



Nikola Petkovski

5 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

Koliko ovde ima ulaza u rubna polja...iha ha. Da li toliko treba ili ti ne znaš da sastaviš skandinavku bez ulaza u rubno polje. Biće da je ovo drugo.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola je poslao osam strana, a za objavu sam (slučajnim odabirom) uzeo ove tri.

N. Petkovski је рекао...

Smešni Mile, uopšte se ne sekiram da li će u mojim skandinavkama biti "iha ha" ulaska u rubna polja. Te skandinavke idu u dnevne novine i namenjene su širokoj čitalačkoj publici - narodu. Taj narod ne poznaje ta enigmatska "pravila" da treba ili ne treba ulaziti u rubna polja i da li se tako "meri" nekakav kvalitet. Čitaocu je bitan kvalitet rada jer je njemu namenjen za razonodu, relaksaciju, zabavu i zadovoljstvo. Kad radim enigmatiku onamo gde redakcija insistira na neulazak u rubna polja ili učestvujem na neki konkurs, ja bez ikakvih problema sastavljam skandinavke bez tih ulazaka. Ako se pitaš zašto sam te nazvao "smešni Mile", upravo je na kraju prezentovan italijanski skandi gde (gle čuda) nema ulaska u rubna polja. Dakle, ITEKAKO ZNAM sastaviti skandinavku bez tih ulazaka, a mogao si se uveriti kad si video nekoliko mojh skandinavki u "Astro". Zato si smešan, jer se sam negiraš, pa se pitam da li si enigmata ili humorista. Ako nisi znao, ja sam star 75 godina, a imam 67 godina neprekidnog enigmatskog staža - počeo sam sa enigmatikom sa nepunih 8 (osam) godina. Prva mi je ukrštenica (naravno mala, pionirska) objavljena još 1954 godine kad sam bio đak drugog razreda osnovne škole i odonda nisam stao sa enigmatskim stvaralaštvom. Ti nisi toliko star, koliko ja imam enigmatskog staža. Neću se spuštati na tvoj nivo i neću te pitati da li ti znaš sastaviti ukrštenicu bez kompjutera, samo iz mozga.

Dakle, okani se nestručnih i nihilističkih komentara.

A što se tiče "pravila" o neulasku u rubna polja, sigurno znaš da se ranije u svim enigmatskim časopisima obilato ulazilo u rubna polja kako bi se povećao broj polja za rešavanje. Ja sam jednom redakciji zagrebačkog "Kviz"-a poslao tri klasične ukrštenice (više sam voleo klasične jer mi je bio problem da u onu malu kockicu ska


ndinavke upisujem opise). Iz redakcije su mi preporučili da pokušam da sastavmim skandinavke jer su u tom trenutku imali podosta klasičnih, a falile su im skandinavke. Nisu primetili da su te dve ukrštenice istih dimenzija i da se svaka klasična ukrštenica lako transformiše u skandinavku, samo treba da se okrene za 90 stepeni i napravi ogledalna slika. To sam im predložio i napomenuo da će tako skandinavke biti bez ulazaka u rubna polja i estetski izgledale lepše. E, pa upravo otprilike u to vreme je počeo trend neulaska ili minimalnih ulazaka u rubna polja. Dakle, verovatno sam ja ispao idejni pokretač ovog današnjeg pravila.

Postoji jedna poslovica: "Svoj hleb jedi, tuđu brigu ne beri".

Миле Јанковић је рекао...

Što se Nikola ljutiš, samo sam te pitao u vezi ulazaka u rubna polja, jer npr u časopisima od Ivanovskog nema ulazaka u rubna polja a u časopisima iz serije BLA BLA ima čak i belina 7x7.
Treba da znaš da svaki objavljen rad u novinama je javan i kao takav podložan kritikama.
A što se tiče tvoga pitanja evo ti i odgovor "Ne znam da sastavim ukrštenicu bez kompjutera", Taman dovoljno razloga da iskritikuješ neki moj rad, pošto su ukrštenice rađene kompjuterom bezveze (imate Vi protivnici kompjutera nekakav izraz za to, ne znam tačno kako Vi to kažete).

N. Petkovski је рекао...

Mile,

Ima ogromne razlike u vezi moje enigmatike i enigmatike Ivanovskog i BLA BLA. Ja radim živim mozgom, oni elektronskim. Enigmatika zivog mozga ima dušu, toplinu, sens, elektronska je hladna, nema ljudskog u njoj, ona je robot, mašinska.

Slažem se da je svaki objavljeni rad u novinama javan i podložan kritikama, ali takođe i pohvalama, a ovih drugih sam doživeo veoma mnogo u svojoj karijeri. Zato i toliko dugo opstojim. Živi mozak se itekako potrudi da grešaka i kritika bude što manje, elektronski mozak nema taj sens, nema osećaj odgovornosti, on je samo tehnika. I zato živi mozak pazi na kvalitet, elektronski je samo oruđe za zarađivanje novca bez truda.

Ja sam svoju enigmatiku posvetio publici, konzumentima, zato sam i visoko cenjen i zato se toliko dugo bavim tim, a oni koji objavljuju moju enigmatiku istinski me i nagrađuju. I svi smo zadovoljni - i redakcije i ja i čitaoci. Ulazak u rubna polja skandinavki nije uopšte predmet za diskusiju. Istinski kvalitet se visoko ceni i adekvatno nagrađuje.

Enigmatičar sam ja - živi čovek, ali kod tebe je drugačije, kod tebe enigmatičar je tvoj kompjuter. I ono što zaradim od enigmatike je nagrada za moj lični trud, kod tebe novac zarađuje tvoj kompjuter, a ti mu kradeš novce.