петак, 25. фебруар 2022.

U PRODAJI

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Skandinavke su radili:
Željko Petrović (naslovna i mala)
Branislav Nikić
Zoran Milunović
Krsta Ivanov
Nebojša Dragomirović
Dinko Knežević
Dragoslav Rosić
Mladen Marković (gigantska)

Zdravko је рекао...

Sa srećom!

Mandrak је рекао...

Nikad nisam razmišljao koliko je džinovski format zahtevan. Najveće ukrštenice koje sam ranije pravio su imale po 620 polja, a ova je tri puta veća od tih duplerica u Politikinim izdanjima.

Ukoliko čovek ima neke ozbiljne kriterijume pri sastavljanju i opisivanju, postupak može biti vrlo dug i naporan, tim pre što se mora raditi deo po deo, uz svest o svim ostalim delovima.
Ne znam koliko je pojmova upotrebljeno, ali kapiram da je taj broj veći od 500, a to znači da sve psihičke funkcije moraju da budu uključene na max kako bi se izbeglo prisustvo istokorenskih reči. O opisima za jednoslove i dvoslove da ne govorim.

I tako sam izbegao sva moguća ponavljanja... osim jednog. :) Elem, posle ikste kontrole sam utvrdio da u mreži imam pojmove NANI (Moreti) i NANIZ (niska bisera), i pošto mi je već svega bilo preko glave, odlučio sam da ih ipak ne diram (na nekom manjem formatu, to bi mi sigurno smetalo, ali kad razmislim, ne znam zašto bi se logogrifi poput PORA i PORAZ ili MIRA i MIRAZ, međusobno isključivali.)

Što se tiče opisivanja, u programu koji je Željko napravio, pojavljuju se sugestije za opise iz nečije baze. Ali... uglavnom su mi zvučale šturo i otrcano, pa sam bar 60 % sam smislio (tj. prepevao, dopunio i personalizovao). Inače, kada bih naplaćivao opisivanje skandinavki (da, da, ovo se naročito odnosi na skandinavke), za mene nigde na svetu enigmatskog posla ne bi bilo jer niko ne bi ni mogao, ni hteo da mi pokrije energetske rashode tog mukotrpnog procesa i da me adekvatno nagradi za natčovečanski trud, tako da sam i ovog puta, kao i bezbroj puta dosad, to radio skoro gratis. :)

Slavko Bovan је рекао...

Velike skandinavke u oba broja (Dragomirović i Marković) imaju bjelinu 8x8.

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče honorara, Željko Petrović je vrlo korektan.