понедељак, 31. октобар 2022.

ACTA AENIGMATICA (236)

Klupski bilteni - "Feniks" (1)

Piše: Stjepan Horvat

U razdoblju od 1970. do 1990. nastupile su velike promjene u organiziranosti zagonetača – i autora i odgonetača. Enigmatsko udruženje Bjelovar (kasnije ZD Čvor) poticalo je formiranje novih klubova i društava širom bivše države, smatrajući da se tako širi i broj odgonetača enigmatskih listova, a povećava i broj suradnika – autora zagonetaka. Tako su radom počeli brojni klubovi u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, pa je s vremenom došlo do osnivanja i republičkih saveza (ZSH, ESS, ESBiH), a kasnije i Zagonetačkog / Enigmatskog saveza Jugoslavije (ZSJ / ESJ).

Klubovi su imali zacrtane razne društvene aktivnost, a jedna od njih je bila da izdaju svoja klupska glasila. Zadaća glasila bila je da članstvo obavještavaju o aktivnostima kluba, upoznaju ih s osnovama sastavljanja zagonetaka, podstiču teorijske rasprave i ponekad objavljuju i radove svojih članova, posebno autora početnika. U to doba tehničke mogućnosti su se već poboljšale pojavom boljih fotokopirnih strojeva, a sama grafička priprema bila je uz uporabu pisaćih strojeva, tad već i električnih (davali su bolji otisak slova).

Tako je inicijativom Franje Krecića i Vladimira Bostjančića u Zenici 12. ožujka 1977. godine osnovan Zagonetački klub Zenica (ZEK). Klub je imao podršku EU Čvora, a okupljao je petnaestak mladih ljubitelja zagonetaka, od kojih će nekolicina postati vrsni zagonetački autori (Jadran Goloigra, Danko Kujundžić…). U sedmoj godini djelovanja ZEK-a donijeta je odluka da klub pokrene svoje klupsko glasilo i tako se krajem svibnja 1983. godine pojavio Feniks – Glasilo Zeničkog enigmatskog kluba. Prvi broj (pretisak prve dvije stranice je u prilogu!) imao je pet stranica i donio je nekoliko zanimljivih priloga:

  • Uz prvi broj "Feniksa" (Redakcija),
  • Šta je sve potrebno jednom sastavljaču pri sastavljanju i opisivanju križaljaka (Jadran Goloigra),
  • Mali križaljkaški izvornik (Danko Kujundžić),
  • Još više susreta (Zorka Fekete),
  • Klupske vijesti,
  • Enigmatska zanimljivost

te dvije križaljke, čiji su autori Vitomir Tošanović i Petar Savinović.

U 1983. godini izašla su tri broja Feniksa, a u 1984. godini još dva, pa iako je odlučeno da list izlazi svaka dva mjeseca, ne znam je li se to dogodilo. U svojoj arhivi imam samo pet brojeva. U impresumu petog broja pisalo je:

List Feniks je glasilo ZENIČKOG ENIGMATSKOG KLUBA namijenjeno članovi kluba. List uređuje redakcijski odbor: Franjo Krecić, Jadran Goloigra, Vitomir Tošanović, Tomislav Kostić i Tomo Tomić. Glavni i odgovorni urednik: Franjo Krecić. Tehnička obrada Franjo Krecić. Lektor prof. Petar Stefanović.



2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nastavljamo gdje smo stali :)

Mala pauza u objavljivanju ove popularne rubrike je pribilježena. Mora i Štef nekad malo da predahne.

Belirac је рекао...

I na sh-Wikipediji piše da je objavljeno 5 brojeva biltena "Feniks": Enigmatski bilteni.
To vjerovatno znači da ih i ja imam svih pet.