понедељак, 21. новембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (239)

Klupski bilteni (4) – "Naše novine" (EK "Simon Racković")

Piše: Stjepan Horvat

I Enigmatski klub Simon Racković iz Zvornika, čiji je predsjednik bio Fehim Kujundžić, pokrenuo je klupski bilten pod imenom Naše novine. Prvi broj umnožen je na listu papira formata A4 (dvije stranice), a nosi datum 28. studenoga 1986. Pripremilo ga je uredništvo u čijem sastavu su bili: Fehim Kujundžić (odgovorni urednik), Midhat Sarajlija i Dragoljub Stojanović.

Zadaća Naših novina bila je da potpunije i pravovremenije informiše svoje članstvo i cjelokupnu javnost, skrećući time pažnju na uspjehe, neuspjehe, teškoće i probleme u svom radu. Obezbjeđujući ovim javnost svoga rada i djelovanja Klub otvara vrata za svaku vrstu saradnje: pišite nam, savjetujte, kritikujte, hvalite – pisalo je u Uvodnom slovu Naših novina.

U prvom broju pisano je o pripremama klupske Izborne konferencije, o Enigmatskoj izložbi mnogobrojnih enigmatskih listova, zagonetačkih knjiga i posebnih izdanja, a posebna atrakcija bila je najveća križaljka na svijetu koju su sastavili enigmati ZD Čvora iz Bjelovara. Poseban članak donio je rezime posjeta delegacije ZD Čvora Zvorniku i EK Simon Racković, gdje je dogovorena bogata suradnja ova dva kluba.

U drugom broju, s nadnevkom 30. siječanj 1987. godine, na dvije stranice nalazimo članke:

·       Održana izborna konferencija – Konferencija je održana 23. prosinca 1986., a na njoj je izabrano Predsjedništvo EK Simon Racković: Branko Avramović, Omer Fazlić, Fehim Kujundžić, Hasan Pašić, Duško Popović, Midhat Sarajlija i Dragoljub Stojanović. Za predsjednika Predsjedništva izabran je Fehim Kujundžić, za zamjenika Duško Popović, tajničku dužnost dobio je Midhat Sarajlija, a blagajnik je Dragoljub Stojanović.

·       Što je bilo … – dat je pregled djelovanja kluba do Izborne konferencije: održani su VI. enigmatski susreti u Zvorniku i IV. enigmatski susreti u Malom Zvorniku, sudjelovalo se na sastancima za osnivanje Enigmatskog saveza BIH i Jugoslavije, priređena je Enigmatska izložba, sudjelovanje na raznim natjecanjima pa i na 18. SZOJ-u u Lipiku, posjeta ZD Čvoru u Bjelovaru, gdje je dogovorena suradnja, pokrenuta je enigmatska sekcija u Osnovnoj školi Mitar Trifunović – Učo, suradnja u lokalnom listu Glas sa Drine i dr.

·       … A što će biti – obrazložen je Plan rada za 1987. godinu.

Tu su još i manje rubrike: Baš nas briga, Drugi o nama, Mi o Vuku

U svojoj pismohrani imam samo ta dva broja Naših novina i ne znam je li ovo glasilo zaživjelo među zvorničkim enigmatima. U prilogu je pretisak oba broja.

 






1 коментар:

Belirac је рекао...

Ovaj enigmatski bilten potpuno mi je nepoznat. Da ga Stjepan Horvat nije sačuvao i objavio u ovoj rubrici, za njega se vjerovatno više nikad ne bi saznalo.