понедељак, 28. новембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (240)

Klupski bilteni (5) – "Dnevni Čvor" (ZD "Čvor")

Piše: Stjepan Horvat

Enigmatsko udruženje Bjelovar bilo je prvo zagonetačko društvo koje je priređivalo biltene s osnovnim informacijama o svom radu, vijestima i zanimljivostima iz domaćeg i svjetskog zagonetaštva, uputama za odgonetanje i sastavljanje zagonetaka, o natjecanjima autora i odgonetača i svemu ostalom što se na neki način doticalo enigmatike. Grafička kvaliteta tih biltena ovisila je o dostignutim tehnološkim mogućnostima, pa su prvi bili umnožavani na šapirografu, potom na ciklografu, a kasnije na prvim fotokopirkama. Za pripremu predložaka prvo su korišteni klasični pisaći strojevi, potom je korišten IBM-ov elektronski pisaći stroj (preteča fotosloga), a pojavom prvih računala i specijaliziranih programa za grafičko oblikovanje bilteni su postali mali listovi.

Iskorištavajući te mogućnosti, ZD Čvor je izdavanjem popratnih biltena obogatio i razne manifestacije koje je organizirao i podržavao. Tako je prvo dnevno glasilo Čvora izdavano u vrijeme IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika, koji je održan od 19. do 21. svibnja 1978. godine u Bjelovaru.

Povodom petnaeste obljetnice djelovanja ZD Čvora, u Bjelovaru su održani XV. susreti zagonetača i odgonetača Jugoslavije 15. i 16. listopada 1983. godine. Tom prigodom sve sudionike je dočeka bilten nazvan Dnevni Čvor s nadnevkom 14. listopada 1983. Taj prvi broj otisnut na četiri stranice A5-formata donio je niz zanimljivih, pa i danas korisnih informacija. Pregledom samo naslova vidjet ćemo sažetak djelovanja ZD Čvora od 1968. do 1983. – Pozdrav uz dobrodošlicu, Dobro došli u enigmopolis, Manifestacije održane u Bjelovaru, Kronologija Čvorovih skupština, Natjecanje u petak, Neobavezni razgovori o zagonetaštvu i oko njega i Čvorulje.

Drugi broj Dnevnog Čvora otisnut je u subotu, 15. listopada 1983. u 9:00 sati, a donio je članke: Što će sve biti danas?, Susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije, Prvenstvo odgonetačica Jugoslavije, Prvenstvo odgonetača Jugoslavije, Gdje idući susret, Neobavezni razgovori u 20:00 sati, te niz kraćih zanimljivosti vezanih za to druženje.

Treći broj s datumom 16. listopada 1983. donio je članke: Danas na XV. SZOJ-u, Održana Čvorova skupština, Pozdravi gostiju, Dodjela godišnjih zagonetačkih nagrada, Prvenstvo odgonetačkih momčadi Jugoslavije, Održano finalno natjecanje POJ-a ’83., Održano I. otvoreno prvenstvo odgonetačica, Čvorulje i još nekoliko zanimljivosti vezane uz druženje u Bjelovaru.

Sve materijale pripremili su Slavko Peleh i Stjepan Horvat, a tehničku pripremu sloga napravila je Ljiljana Tuk (danas Jandragić). Dnevni Čvor je umnožen na prvom suvremenijem fotokopirnom stroju koji je koristio neku vrstu današnjih tonera. Naklada je bilo 130 primjeraka, a dijeljeni su svim sudionicima XV. SZOJ-a. U prilogu je pretisak stranica sva tri broja, pa zainteresirani mogu napraviti ispis na A4-formatu i presavijanjem na pola dobiti originalni format Dnevnog Čvora.







6 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Imam ove listiće.

Belirac је рекао...

Dobro je Stjepan Horvat napisao: "Dnevni Čvor" je bio vrlo informativno glasilo.

Belirac је рекао...

Na trećoj stranici prvog broja "Dnevnog Čvora" objavljen je superteški kriptogram koji do tada nije bio riješen. Možda će neki od posjetilaca ovog bloga imati želju da se okuša u rješavanju?

N. Petkovski је рекао...

Dajte ga, pa da pokušamo!

Belirac је рекао...

Nikola, da ne bih morao prekucavati, pogledaj desnu stranicu na drugom skenu. Naslov: "Superteški kriptogram još nije riješen".

Slavko Bovan је рекао...

Rješavači kriptograma totalno zakazali :)