понедељак, 5. децембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (241)

Klupski bilteni (6) – "Bilten" (VEK "Brankovina")

Piše: Stjepan Horvat

Valjevski enigmatski klub Brankovina bio je domaćin XVII. susreta zagonetača Jugoslavije (SZJ), održanog od petka 20. do nedjelje 22. rujna 1985. godine u Valjevu. Na čelu Organizacijskog odbora bio je valjevski enigmatski velemajstor Branko Polić, potpomognut domaćim zagonetačkim snagama, a logističku pomoć pružalo je i Zagonetačko društvo Čvor.

Na ovom enigmatskom druženju već prvi dan enigmate je dočekao Bilten I, kojim su zagonetači obaviješteni o nekim događanjima na susretu (*), a prezentirano je i niz zanimljivosti vezanih uz domaćinstvo. Bilten je bio na tri stranice A4-formata, umnožen fotokopiranjem u 250 primjeraka. Za njegovu realizaciju bio je zadužen Veselin Pantić (informacije sakuplja, piše i Bilten uređuje). Pripremu rukopisa na pisaćem struju odradila je Mila Mirjanić, s sve je  fotokopirao Ješa Radosavljević.

U Biltenu I saznali smo da je novinar Radio-Zagreb Marijan Selman prvi stigao u Valjevo, potom su pristigli prof. dr. Milenko Zuber iz Beograda, Vladimir Bostjančić i Bogdan Butina iz Zenice, bračni par Olga i Ivan Franić iz Zagreba…

Priređena je Izložba enigmatske štampe u Gradskoj biblioteci Ljubomir Nenadović i Izložba karikatura Branislava Obradovića u foajeu Hotela Jablanica. Posljednja vijest bila je da će Desanka Maksimović, velika srpska pjesnikinja, biti nazočna Saboru enigmata Jugoslavije.

Drugi dan svi sudionici dobili su Bilten II (21. rujan 1985.), u kojem su donesene informacije o održanim događanjima prethodnog dana, prije svega o plenarnom dijelu SZJ-a na kojemu je, pored Desanke Maksimović, prisustvovao i član Predsjedništva Savezne konferencije SSRN Marijan Rožić. Valja istaknuti da je prof. Milenko Radović održao predavanje o enigmatici kao specifičnom obliku kulturnog stvaralaštva. Potom je i Jovan Vuković održao predavanje Zagonetke u delima Desanke Maksimović i tom prigodom ukazao na dosad nedovoljno osvetljenu dimenziju umetničkog dela velike pesnikinje.

U Biltenu II nekoliko je fotografija, a i jedna cijela stranica s dodatnim zanimljivostima. Tako smo saznali da su Jovan Nedić i Boris Nazansky do Valjeva prošli 600 kilometara i došli obilaznim putovima da bi posjetili dvoslovna i troslovna mjesta Šid, Ub, Ljig, Ba i Rti, čija se imena često nalaze u križaljkama, potom da će se u večernjim satima održati Osnivačka skupština Enigmatskog saveza Srbije, da je ovom druženju nazočilo 199 sudionika, a procurila je i vijest da Stjepan Horvat Štef zastupa i Enigmatski savez Crne Gore i sl. Bilješka na kraju: Ovaj Bilten je „na vrat, na nos“ pravila ekipa u sastavuVeselin Pantić, Ognjanka Pivaljević, Mila Mirjanić, Boban Jeremić i Ješa Radosavljević.

Bilten III izašao je na pet gusto ispunjenih stranicama (22. rujan 1985.), pokušavajući donijeti što više podataka s održanih natjecanja odgonetača i autora zagonetaka. Između ostaloga saznajemo da je prvak u odgonetanju zagonetaka za 1985. godinu postao Željko Jandragić (ZDČ, Bjelovar), da je najbolja odgonetačka ekipa bila ZD Čvor, ispred EU Banjaluka i EU Zagreb i dr. Pod naslovom Historijski datum enigmata Srbije – 21. IX 1985. obznanjeno je da je osnovan Enigmatski savez Srbije, čiji su osnivači VEK Brankovina (Valjevo), EK Bor (Bor), EK Gnjilane (Gnjilane), ED Zagonetka (Beograd), EK Beograd (Beograd) i ES RKUD Viskoza. U prvo Predsjedništvo ESS izabrani su: Branko Polić, Krsta Ivanov, dr. Zijadin Hasani, Đoka Lazić, dr. Boško Petrović i Steva Mareković.

Bilten III pripremili su Veselin Pantić, Boban Jeremić, Ješa Radisavljević, Milan Davidović, Mila Mirjanić i Milivoje Matić.

U prilogu je pretisak Biltena I, a ako bude zanimanja, na ovom blogu u rubrici Nostalgija mogle bi se objaviti i sve stranice druga dva broja.

----------

*) Bilo je uobičajeno da se u nazivima tadašnjih godišnjih enigmatskih susreta upotrebljava jednina riječi "susret". U ovom slučaju, na logu, stoji množina te riječi: XVII Susreti zagonetača Jugoslavije. U "Biltenu I" za taj naziv upotrebljava se kratica SZJ, ali i alternativni naziv Sabor enigmata Jugoslavije




6 коментара:

Belirac је рекао...

Neki od nas posjetilaca ovog bloga bili su na tom XVII. susretu zagonetača Jugoslavije u Valjevu 20-22. IX. 1985. - prije 37 godina.

Slavko Bovan је рекао...

Jesam.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Zakleo bih se da sam prepoznao anonimnog komentatora po "smislu" za duhovitost, ali sumnjivi šaljivdžija je obećao da neće dolaziti na TIO, pa sad nisam siguran.

Luka је рекао...

Moji prvi 'međunarodni' susreti!

Belirac је рекао...

Citat: U prilogu je pretisak Biltena I, a ako bude zanimanja, na ovom blogu u rubrici Nostalgija mogle bi se objaviti i sve stranice druga dva broja.

Biće interesa...