среда, 7. децембар 2022.

IN MEMORIAM

ТОМИСЛАВ (Боривоја) ВУКАДИНОВИЋ   (рођен у Жаркову/Београд, 04.08.1948; умро у Вранићу, 03.12.2022)

У Вранићу је 03. децембра умро у 75. години Томислав ВУКАДИНОВИЋ, дугогодишњи енигмата, са стажом од преко 55 година. Умро је после дуге и тешке болести а сахрањен је у Вранићу 06. децембра.

Тома ВУКАДИНОВИЋ је био пензионисани инжењер организације рада, запослен у Радио телевизији Србије у Београду.  Основну школу је завршио у Жаркову да би средњу машинску и Вишу школу за организацију рада завршио у Београду.

У београдској „Енигми“ је 20. јула 1966. године објавио свој први енигматски рад – укрштеницу. Од тада па све до последњих дана живота био је везан за енигматику. Као један од најистакнутијих сарадника „Енигме“ постаје седамдесетих година уредник и то као замена Симону РАЦКОВИЋУ. Сарађивао је у свим издањима Енигматског клуба „Београд“, чији је дугогодишњи члан. Поред укрштеница на почетку свог енигматског рада бавио се и другим загонеткама: анаграмима, испуњаљкама, криптограмима, клино- вима, квадратима и др.

Касније се специјализовао за укрштене речи и скандинавке где је поред „белина“ инсистирао на прожетости и максималном укр-штању речи. Објавио је преко 30.000 радова. Користио је псеудо-ниме: „Вукадин“ и „Тома“.

Поред „Енигме“, „Мале укрштенице“, „Разоноде милиона“ и специјалних издања касније „Новости енигме“ Тома ВУКАДИНО-ВИЋ је сарађивао и у другим енигматским и неенигматским ли-стовима и часописима: „Политика“, „Политика експрес“, „Вечер-ње новости“, „НИН“, „Младост“, „Чик погоди“, „Јеж“, „Ана“, „Вива“ и др.

Истакао се и као оснивач, сарадник и уредник „Политике ХУПЕР“ (од 1990. до 1999) а касније „Политике ЕНИГМАТИКЕ“ и „Политике РАЗБИБРИГЕ“, где му и даље излазе скандинавке и укрштене речи,

Поред тога био је један од оснивача, истакнути сарадник и уредник београдског енигматског часописа „Разонода“ (први број 11.03.1994).   

Коаутор је рекордне симетричне укрштенице димензије 23 х 14 поља са просечном дужином речи 7,18 („Политика ХУПЕР“ број 72, 15. децембар 1992. – коаутори: Томислав ВУКАДИНОВИЋ, Вељко ДОПУЂА и Зоран ЗЕЉКОВИЋ).

Представљен је у „Лексикону загонетача Југославије“ (Бјеловар, 1979, аутор Стјепан ХОРВАТ), „Лексикону српских енигмата“ (Бео-град, 2007, аутори: Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Јован ВУКОВИЋ), антологијској књизи „Укрштање речи у српској енигматици“ (Бео-град, 2014, аутори Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Јован ВУКОВИЋ и Мио-драг ТОШИЋ), књизи „Клинови, пирамиде и варијације“ (Београд, 2006, аутор Владета ТРИВУНАЦ) где је објављено 17 комбинација, књизи „Магични квадрат“ (Београд, 2007, аутор Владета ТРИВУ-НАЦ) где је објављено 12 квадрата, књизи „Збирка квадрата 7 х 7“ (Бјеловар, 2019, аутор Борис АНТОНИЋ) где је објављено 11 квад-рата и „Библиографији српске енигматике“ (Београд, 2012, аутор: Марјан РАДАКОВИЋ).

Био је верни члан Енигматског клуба „Београд“ до краја његовог постојања. За свој рад добио је јубиларне награде клуба и часо-писа „Политика ХУПЕР“. Учествовао на другим Сусретима енигмата Србије у Београду 2001. и на шестим Сусретима енигмата Србије у Бајиној Башти 2006. године. Последњи пут су га енигмати видели на сахрани др Бошка ПЕТРОВИЋА 26. јуна 2021.

Остаће запамћен као вредан и квалитетан енигмата а нама, који смо га лично познавали, као ведар друг, увек спреман за шалу и дружење. За њим су остали супруга Јагода, ћерке Маријана и Данијела, зет Славко и унучад Милош и Милица.

Нека му је вечна слава и хвала.                                                                                            В. Шарић

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

ПРИЛОЗИ:
1. РЕКОРДНА СИМЕТРИЧНА УКРШТЕНИЦА
ВИСОКОЛЕТАЧИ=ПРОБРАНОСТ ИСТРАЖИВАЊЕ=ПРЕСЛАТИНЦИ СПРАВАШИЦА=ПРОСТЕ БОЈЕ=Т ИРИТИРАТИ=ПРОСТАЧИНЕ=БО НЕПОТИЈА=ПРЕСТОНИЦА=РОВ СКОРЕТИ=ПРЕСЛАВИТИ=КАЛА КИВИТИ=ПРИШПАРАТИ=ПОВИК ИНАКИ=ПРИСТАВИТИ=КИЛАВО КУТА=ПРОБЛЕЈИТИ=СУВЕНИР ОТИ=ПРЕКЛАПАТИ=КОЛАРИЈЕ ЛО=РАСПЛИЊАЧИ=КАЛОРИЧАН А=ЛИНАРЕЖАНИ=МАЈЕВИЧАНИ ПРОРЕШЕТАТИ=РОТАРИЈАНАЦ САТИРИКОНИ=МАЛА КИЋЕНИЦА
(„Политика ХУПЕР“, број 72, 15.12.1992; „Новости енигма“, број 1897, 15.12.1992; Аутори: Томислав ВУКАДИНОВИЋ, Вељко ДОПУЂА и Зоран ЗЕЉКОВИЋ)

Slavko Bovan је рекао...

2. КВАДРАТ 7 Х 7 ДАСКАСТ АНТАНТЕ СТАРТЕР КАРТОНИ АНТОНИЈ СТЕНИЦЕ ТЕРИЈЕР
(„Енигма“ број 1654, 1988; Представљено у књигама: „Магични квадрат 7 х 7“, Алма, Београд, 2007, аутор Владета ТРИВУНАЦ; „Збирка квадрата 7 х 7“ /1930 – 1991/, Чвор, Бјеловар, 2019, аутор Борис АНТОНИЋ)

3. ПИРАМИДА А НА НАР ВРАН ВИРНА РОВИНА ТВОРИНА ТВОРНИЦА ПОВРТНИЦА ПОВРАТНИЦА ПОВРТАРНИЦА
(„Енигма“ број 1192, 27.04.1979; поновљено у „Новости енигми“ број 1578, 28.10.1986; Представљено у књизи „Клинови, пирамиде и варијације“, Алма, Београд, 2006, аутор Владета ТРИВУНАЦ)

Slavko Bovan је рекао...

Gornje priloge šalje V. Šarić.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam ga upoznao. Sućut obitelji!

Бранислав Никић је рекао...

Saučešće porodici i kolegama koji su ga poznavali.

Slavko Bovan је рекао...

Jedno sjećanje.

Neke davne godine zvoni mi telefon. Zove me Dragan Nikolić (Urednik Enigmatike) i kaže da ne može više da stiže da radi ukrštenicu za TV program koji izlazi petkom u "Politici", pa ako sam voljan da preuzmem i ako mogu to da pripremam po njihovim tehničkim uslovima on bi me preporučio (odnosno, već me preporučio, ali da potvrdi moju saglasnost). Rekoh mu da hoću i da mu se zahvaljujem što me se sjetio. Za jedno 10 minuta Dragan mi javlja da se dogovorio sa redakcijom i da odmah uradim jednu za naredni petak. Prihvatih se papira i olovke i počeh sa radom jer su kratki rokovi. Za jedno pola sata zvoni telefon. Dragan (pokunjen, ljut,...) Kaže: "Izvini, dok sam ja dogovorio s uredikom zaduženim za TV program, oni (oni iznad tog urednika) već dogovorili sa Tomom Vukadinovićem. Rekoh: "Sve je u redu, to je dobro rješenje, on je iz BG, lakše će to funkcionisati". Tu sam jedno 15-tak minuta smirivao D. Nikolića jer mu je očigledno bilo krivo što me bespotrebno cimao. Ispozdravljasmo se, Draganu još jednom zahvalih što me se sjetio, i stvar odlučih da stavim ad akta. Idemo dalje.
Ali, za jedno dva sata, opet Telefon. Toma!
Đe si Slavko?
Kakva je ovo petljancija?
Sve sam čuo, nego - Ti ćeš ovo raditi, tebi je potrebnije!
(Zaista mi je u tom momentu potrebnije jer je cijela moja porodica tada imala jedini izvor prihoda moj honorar)
Zahvaljujem mu, ali mu opet kažem da je lakše za redakciju da im on radi...ali neće ni da čuje.
Šta ću, zavhalim mu se na kolegijalnosti i ljudskosti i prihvatim se posla.
U TV Reviji sam petkom imao stranu enigmatike skoro 14 godina (dok me nije izbacio kompjuter jednog tzv. enigmate.)

Takav je bio Toma. Sjećaću ga se (najmanje) po ovom gestu.
Pokoj mu duši.

Belirac је рекао...

Prelistao sam "Novosti Enigmu" broj 1897 (15. XII. 1992) i u njoj nisam našao rekordu simetričnu ukrštenicu koju spominje V. Šarić u prvom komentaru.

Анониман је рекао...


Da, Belirac je u pravu. Ovaj podatak je dat u rukopisu monografije "ENIGMA - 70" pa je proverom utvrđeno da rekordna simetrična ukrštenica nije objavljena u navedenom broju. Izvršiće se istraživanje da se vidi da li je ta ukrštenica objavljena u "Novosti enigmi".

Ispravili smo ovaj podatak u tekstu za "Glasnik" i čekamo rezultat istraži-vanja (Krsta Ivanov treba da vidi odakle je stigao taj podatak).

Vlašar